Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Αποκάλυψη: Επί 32 μήνες “πελαγοδρομεί” η δικογραφία για τον θάνατο 20χρονου φοιτητή στις γραμμές του ΗΣΑΠ στην Αττική – 21 μήνες χρειάστηκαν για να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη!

Ο φοιτητής έχασε τη ζωή του -σύμφωνα με τον ιατροδικαστή- από ηλεκτροπληξία στις γραμμές του τρένου στο σταθμό Αττική, όπου μπήκαν με φίλο του να ζωγραφίσουν graffiti τον Ιούλιο του 2020. Σήμερα δεν έχει καν ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη, ενώ ούτε λόγος βέβαια για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών των σεκιουριτάδων που τους καταδίωξαν πάνω στις ηλεκτροφόρες ράγες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Επί 32 μήνες “πελαγοδρομεί” η δικογραφία για τον θάνατο 20χρονου φοιτητή στις γραμμές του ΗΣΑΠ στην Αττική – 21 μήνες χρειάστηκαν για να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη! dikastiko.gr

Τριάντα δύο μήνες δεν είναι αρκετοί, όχι για να ολοκληρωθεί (ούτε λόγος) αλλά ούτε καν για να κινηθεί ουσιωδώς μια δικογραφία που αφορά στο θάνατο ενός 20χρονου φοιτητή στις ράγες του ΗΣΑΠ στο σταθμό Αττική.

Πρόκειται -προφανώς- για ένα ακόμα δείγμα της “ακινησίας” της ελληνικής δικαιοσύνης για μια υπόθεση θανάτου ενός νέου παιδιού, με τους γονείς και τον αδελφό του να αναζητούν μια απάντηση από το κράτος – δικαίου την οποία όμως δεν έχουν πάρει. Χωρίς κραυγές και με τον θεσμικό τρόπο, η οικογένεια του 20χρονου Κωνσταντίνου Τσατσαρή, φοιτητή της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών, προσπαθεί να λάβει μια θεσμική απάντηση για τα γεγονότα της 18ης Ιουλίου 2020, όταν έχασε τη ζωή του στον σταθμό ΗΣΑΠ Αττικής και νυν ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ, λόγω ηλεκτροπληξίας.

Κωνσταντίνος Τσατσαρής

dikastiko.gr

Πως συνέβη

Εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, μία παρέα από φοιτητές, που είχαν ως χόμπι το graffiti, πήγαν στο αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ) στο Σταθμό Αττικής, με σκοπό να ζωγραφίσουν. Όταν όμως έγιναν αντιληπτοί ο άτυχος 20χρονος κυνηγήθηκε από υπάλληλο της εταιρείας security, που φυλούσε τον χώρο, με αποτέλεσμα να γλιστρήσει, τρέχοντας, και να πέσει πάνω στις ηλεκτροφόρες ράγες και να αποβιώσει. Το βίντεο από την τραγική στιγμή κόβει την ανάσα!

Από τότε μάταια η οικογένεια του άτυχου φοιτητή, προσπαθεί να μάθει τι έχει συμβεί, να βρει απαντήσεις μέσα από την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης για την ταυτοποίηση των υπαιτίων, φυσικών και νομικών προσώπων, που, με τις τυχόν παραλείψεις τους, οδήγησαν στον θάνατο τον αδικοχαμένο νεαρό φοιτητή. Η δικογραφία όμως πελαγοδρομεί μεταξύ αστυνομικών τμημάτων, πταισματοδικείων και διαφόρων Εισαγγελέων, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη, όπως περιγράφεται.

Κωνσταντίνος Τσατσαρής - Δικογραφία

dikastiko.gr

Δικογραφία: Ακόμα δεν έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πραγματογνωμοσύνη για τις συνθήκες θανάτου του φοιτητή διατάχθηκε 21 μήνες μετά και πραγματογνώμονας ορίστηκε 5 μήνες μετά και φυσικά εκκρεμεί (πλέον) 32 μήνες συνολικά!

Το χρονικό έχει, όπως περιγράφεται, ως εξής:

– Η προανάκριση που διεξήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, «έκλεισε» αμέσως μόλις απεστάλη από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών η από 08.07.2021 (ένα χρόνο μετά το ατύχημα!!) Έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής στην οποία αναφερόταν ως αιτία θανάτου η ηλεκτροπληξία, πράγμα πασιφανές και ήδη γνωστό από την πρώτη μέρα... Δηλαδή ένας χρόνος για τα προφανή και χωρίς άλλη προανακριτική ενέργεια πχ η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ή αυτοψίας στον χώρο του δυστυχήματος…

-Μετά από 15 μήνες αναμονής, η δικογραφία διαβιβάστηκε προς την Εισαγγελία Πλημ/κών Αθηνών. Στις 11.11.2021 η οικογένεια υπέβαλε αίτημα επίσπευσης καθώς και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης,

α) των αιτίων του δυστυχήματος,

β) των μέτρων ασφαλείας, που όφειλαν να τηρούνται (επάρκεια της περιμετρικής περίφραξης του χώρου του αμαξοστασίου, επαρκής φωτισμός του χώρου, μέριμνα για τον πλήρη αποκλεισμό των εισόδων του αμαξοστασίου ώστε να καθίσταται αδύνατη η είσοδος / πρόσβαση σε τρίτους, διακοπή παροχής ρεύματος έλξης, για την αποτροπή κινδύνου ηλεκτροπληξίας σε περίπτωση παράνομης εισόδου ατόμων στο αμαξοστάσιο κλπ.)

Κωνσταντίνος Τσατσαρής

dikastiko.gr

Να κάνετε εσείς;”

-Τον Ιανουάριο του 2022, όπως καταγγέλλεται, αντί να διαταχθεί από την Εισαγγελία η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ο Εισαγγελέας απέστειλε την δικογραφία στο Πταισματοδικείο Αθηνών), ζητώντας (επί λέξει) από τους χαροκαμένους γονείς και αδελφό του:

«…Να αναφέρουν εάν θεωρούν κάποιον ύποπτο για τον θάνατό του και σε θετική περίπτωση να αναφέρουν επακριβώς ποιον (π.χ. υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., υπαλλήλους τυχόν εταιρίας φύλαξης του σταθμού, φίλους με τους οποίους εισήλθε στις εγκαταστάσεις του σταθμού) και για ποιους λόγους, αναφέροντας επακριβώς τις πράξεις ή παραλείψεις των υπαιτίων προσώπων που οδήγησαν αιτιωδώς στον θάνατο του. Επίσης, να προσκομίσουν (σε περίπτωση ισχυρισμού περί ευθύνης της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.) τεχνική έκθεση – πραγματογνωμοσύνη σχετικά με τις πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν αιτιωδώς στο θάνατό του. Τέλος, να προσκομίσουν αντίγραφο της αγωγής που τυχόν έχουν καταθέσει για τον θάνατό του (σε αρνητική περίπτωση, να αναφέρουν λεπτομερώς τους λόγους μη κατάθεσης αγωγής)…»!

Εν ολίγοις, όπως εκλαμβάνεται από την οικογένεια, τους ζητείται να κάνουν πράξεις “προανακριτικές” μπροστά στο “θηρίο” της γραφειοκρατίας, ή αλλιώς το αίτημά τους για πραγματογνωμοσύνη απορρίφθηκε επί της ουσίας και μάλιστα αντιστράφηκε παροτρύνοντάς τους να κάνουν οι ίδιοι τεχνική πραγματογνωμοσύνη! Δηλαδή με δικά τους έξοδα (ανεξαρτήτως του εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν την αμοιβή του…), αντικαθιστώντας έτσι την ευθύνη που έχει η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης!

-Στις 18.03.2022 οι γονείς απελπισμένοι πλέον ζητούν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, στο πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη. Η δικογραφία όμως δεν εισήχθη προς συζήτηση επί έξι (6) μήνες από τον Εισαγγελέα. Τελικά η δικογραφία, στάλθηκε για περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση στο Πταισματοδικείο Αθηνών στις 10.08.2022, για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης όπου και έκτοτε εκκρεμεί. Ο διορισμός του πραγματογνώμονα έγινε από τον Πταισματοδίκη Αθηνών στις 03.01.2023 (5 μήνες μετά!!!).

Και η οικογένεια ακόμα περιμένει μια απάντηση!

Κωνσταντίνος Τσατσαρής

dikastiko.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ