Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη: Έρευνα της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για την άρνηση καθηγητών να κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις – Η επιστολή και η πρώτη εισαγγελική αντίδραση

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης κάνει ουσιαστικά το πρώτο βήμα ποινικής αποτίμησης (εάν υπάρχει τέτοια βάση) σε επίπεδο έρευνας για την άρνηση τμημάτων πανεπιστημιακών σχολών να διενεργήσουν διαδικτυακές εξετάσεις, ώστε να μη χαθεί το χειμερινό εξάμηνο των φοιτητών λόγω καταλήψεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Έρευνα της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για την άρνηση καθηγητών να κάνουν διαδικτυακές εξετάσεις – Η επιστολή και η πρώτη εισαγγελική αντίδραση EUROKINISSI

Ανοίγει η παλέτα των εισαγγελικών ενεργειών σχετικά με το θέμα των πανεπιστημίων καθώς διενεργείται ποινική έρευνα για την άρνηση των καθηγητών τμημάτων των ΑΕΙ να διενεργήσουν διαδικτυακές εξετάσεις, κάτι που προκρίθηκε ως λύση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταλήψεων, ώστε να μη χαθεί το χειμερινό εξάμηνο των φοιτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.grη Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τελούνται αξιόποινες πράξεις από την άρνηση αυτή των καθηγητών, αν δηλαδή π.χ εκ του νόμου απορρέει υποχρέωση να συμμορφωθούν με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας , η οποία προκρίνει ως λύση έκτακτης ανάγκης την εξ αποστάσεως εξέταση.

Η απόφαση

Αφορμή στάθηκε η απόφαση μεταξύ άλλων η απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες πως τίθεται θέμα “αδιάβλητου της διαδικασίας”:

1. Η συνέλευση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην συνεδρία της αποφάσισε να να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρείται η …. προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας αξιολόγησης.

  1. Να εξετάσει την κατ΄εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Εράσμους και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων”.
Έρευνα για διαδικτυακές εξετάσεις

freepik

Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος του τμήματος και ήταν μια εξ αυτών που φέρεται να πυροδότησε την εισαγγελική αντίδραση προκειμένου να διερευνηθεί και να αποτιμηθεί ποινικά, αν δηλαδή υπάρχει κάποια παραβίαση νόμου.

Σειρά παρεμβάσεων

Ήδη για το θέμα των ΑΕΙ έχει υπάρξει:

-Παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντ. Ελευθεριάνου που διέταξε εισαγγελική έρευνα για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, εκτός των καταληψιών, και των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων για παραλείψεις ενεργειών στην αποτροπή των καταλήψεων.

-Παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης τόσο για τους συμμετέχοντες στις καταλήψεις όσο και για τις διοικήσεις των πανεπιστήμιων που δεν τις απέτρεψαν.

Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες ορισμένων φοιτητών, ότι δέχθηκαν επιθέσεις, επειδή αντέδρασαν στις καταλήψεις.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε έρευνα στην αστυνομία να διαπιστώσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, της παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράβασης καθήκοντος. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να εξεταστούν οι καταγγέλλοντες και παράλληλα να αναζητηθούν αποφάσεις της Πρυτανείας για τη λήψη μέτρων αποτρεπτικών για τις καταλήψεις…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ