Αποκάλυψη: Η νέα διάταξη του Υπ. Δικαιοσύνης που «μπλοκάρει» την απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητρότητα από ομοφυλόφιλους

Η δεύτερη αλλαγή τον Αστικό Κώδικα αφορά τον αποκλεισμό γυναικών που διαμένουν με προσωρινή άδεια στην Ελλάδα από τη νομική δυνατότητα να κυοφορήσουν ως παρένθετες μητέρες

NEWSROOM
Αποκάλυψη: Η νέα διάταξη του Υπ. Δικαιοσύνης που «μπλοκάρει» την απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητρότητα από ομοφυλόφιλους

Κάθε νομική δυνατότητα (ακόμα και )μέσω δικαστικών αποφάσεων σε μοναχικούς άνδρες ή ομοφυλόφιλους να αποκτήσουν παιδιά με παρένθετη μητρότητα «κόβει» νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλήφθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή. Τη σχετική ανακοίνωση του προ μηνός, έκανε πράξη ο Γ. Φλωρίδης, φέροντας την συγκεκριμένη διάταξη στη Βουλή αλλά και  μια επιπλέον αλλαγή που αποκλείει γυναίκες οι οποίες διαμένουν με προσωρινή άδεια στην Ελλάδα από τη νομική δυνατότητα να κυοφορήσουν ως παρένθετες μητέρες.

Τι σημαίνει

Με τη διάταξη προστίθενται δυο παράγραφοι στο άρθρο 1458 του Αστικού Κώδικα με τις οποίες:

  1. Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου και
  2. Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη».

Επί της ουσίας, παρότι ήδη η νομοθεσία δεν επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν με παρένθετη μητρότητα,   η  παρέμβαση έρχεται, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για δυο λόγους:

1)διότι υπήρξαν δικαστήρια που εξέδωσαν αντίθετες αποφάσεις επί του θέματος αυτού: «Στη νομολογία έχει παλαιότερα σημειωθεί περίπτωση μοναχικού άνδρα, για τον οποίο, ενώ παρασχέθηκε δικαστική άδεια για παρένθετη μητρότητα που εκτελέστηκε αμέσως και εμφυτεύτηκε το έμβρυο, εντούτοις η σχετική απόφαση ανακλήθηκε, κατόπιν άσκησης έφεσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Ως αποτέλεσμα της ανάκλησης της άδειας, το γεννηθέν εν τω μεταξύ τέκνο βρέθηκε αίφνης εν κενώ, χωρίς μητέρα – διότι η γυναίκα που είχε την άδεια δεν απέκτησε μητρότητα, η δε παρένθετη έγινε μητέρα χωρίς να το θέλει – και χωρίς πατέρα, διότι δεν τελούσε σε γάμο. Για λόγους ομοιομορφίας και ασφάλειας του δικαίου, καθώς επίσης για λόγους αποτροπής τυχόν διαφορετικών αποφάσεων από τα δικαστήρια της Χώρας, και για να αποφευχθεί τυχόν εκκρεμότητα στην προσωπική κατάσταση των τέκνων, ακολουθώντας την υφιστάμενη ρύθμιση που προβλέπεται για κρίσιμα θέματα προσωπικής κατάστασης του ατόμου 74 (προσβολή πατρότητας, γάμος, αφάνεια), προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 1458 του Α.Κ., με την προσθήκη τρίτου εδαφίου».

2)Για  να αναχαιτίσει το τράφικινγκ πάνω στο θέμα αυτό που έχει πάρει διαστάσεις. Αλλοδαπές, έρχονται στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι είναι μόνοι κάτοικοι και μέσω της παρένθετης μητρότητας αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα έναντι υψηλής αμοιβής, πέραν αυτής της προβλεπομένης από το νόμο: «Περαιτέρω, με την παρ. 2, επαναφέρεται η προϋπόθεση της κατοικίας της αιτούσας και της κυοφόρου γυναίκας στην Ελλάδα για την εφαρμογή των άρθρων 1458 και 1464 του Α.Κ., καθώς η δυνατότητα εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, εφόσον υφίσταται απλώς προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα, όπως είχε θεσπιστεί με το άρθρο 17 του ν. 4272/2014 (Α’ 145), κρίνεται ότι εγκυμονεί κινδύνους καταστρατήγησης των προϋποθέσεων προσφυγής στην παρένθετη μητρότητα».

Η διάταξη

Έτσι το άρθρο για τις προϋποθέσεις ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, διαμορφώνεται ως εξής:

«Η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ιδία, και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη.

Η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει και ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, εν όψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία.

Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου. Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη».

-Το άρθρο όγδοο του ν. 3089/2002 (Α’ 327), περί προϋποθέσεων εφαρμογής των άρθρων 1458 και 1464 του Αστικού Κώδικα, αντικαθίσταται ως εξής:

«Τα άρθρα 1458 και 1464 του Αστικού Κώδικα εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση που η αιτούσα και η κυοφόρος γυναίκα έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr