Αποκάλυψη: Η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου “μπλοκάρει” την ένταξη στρατιωτικών δικαστών στις εισαγγελικές Αρχές
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ που έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προέβλεπε την ένταξη μέχρι 40 Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων στις Εισαγγελικές Αρχές των Δικαστηρίων της χώρας.

Σε μία απόφαση- σταθμό, αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τη συγχώνευση Στρατιωτικών Δικαστηρίων και ένταξη 40 λειτουργών των Ενόπλων Δυνάμεων στις Εισαγγελικές Αρχές, όπως προέβλεπε η απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας και για την οποία είχε συσταθεί ειδική Επιτροπή και έγραψε το dikastiko.gr .
Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου τέθηκε το ερώτημα «Ένταξη σαράντα (40) Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, στις Εισαγγελικές Αρχές των Δικαστηρίων της Χώρας – Είναι δυνατή ή όχι η μετάταξη αυτών με το ισχύον Σύνταγμα (άρθρα 88 παρ. 6 και 96 παρ. 5 του Συντάγματος), ή απαιτείται η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης;».
Αχιλλέας Ζήσης: «Υπάρχει σαφής και ρητή απαγόρευση μετάταξης οποιουδήποτε κλάδου δικαστικών λειτουργών»
Εισηγητής ορίστηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης.
«Η εξεταζόμενη ένταξη / μετακίνηση των στρατιωτικών δικαστών στον εισαγγελικό κλάδο αποτελεί, ανεξαρτήτως ονομασίας της, κατ’ ουσίαν μετάταξη. Τούτο, διότι συνιστά ένταξη (είσοδο) δικαστικών λειτουργών ενός δικαιοδοτικού κλάδου (ειδικής ποινικής δικαιοσύνης, για τους οποίους ισχύει διαφορετικός τρόπος εισαγωγής και διαφορετική υπηρεσιακή/ βαθμολογική εξέλιξη σε σχέση με τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς) σε άλλο δικαιοδοτικό κλάδο (εισαγγελικό), ήτοι μεταβολή δικαιοδοτικού κλάδου να αναφέρεται σε σώμα (δικαστικό) των ενόπλων δυνάμεων. Ως μετάταξη, όμως, απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα» ανέφερε.
Πρόσθεσε ωστόσο πως «πάντως, ανεξάρτητα από το αν εμπίπτουν ή όχι οι δικαστικοί λειτουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων ευθέως στην απαγορευτική διάταξη του άρθρου 88 παρ. 6, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει σαφής και ρητή απαγόρευση μετάταξης οποιουδήποτε κλάδου δικαστικών λειτουργών (γενικής ή, εν προκειμένω ειδικής δικαιοδοσίας, για τους οποίους έχει κριθεί ότι φέρουν διττή ιδιότητα και ότι πρέπει πάραυτα να ρυθμισθεί το υπηρεσιακό τους καθεστώς σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 96 παρ. 5 του Συντάγματος) στον εισαγγελικό κλάδο, ως κλάδου υποδοχής».
Απόφαση- αποκάλυψη του Αρείου Πάγου: Τι προβλέπει για τους στρατιωτικούς δικαστές
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι εκτιμά πως η παρούσα Ολομέλεια θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην τελική απόφαση της Πολιτείας, όπως συνέβη και το 1999 με την αντίστοιχη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία, με την υπ΄ αριθ. 7/1999 απόφασή της, με ψήφους 42-3 αντέκρουσε ως αντισυνταγματική την επιχειρούμενη τότε «μετάταξη» 650 Ειρηνοδικών στον κλάδο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και τελικά το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε. ΄Αλλωστε και η Ολομέλεια των Αναθεωρητών τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εξεταζόμενης ένταξης.
Το λόγο έλαβε ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστάσιος Σκάρας, ο οποίος ανέφερε ότι οι υποψήφιοι, για την εισαγωγή τους στον εισαγγελικό κλάδο, φοιτούν στην ΕΣΔΙ και στη συνέχεια υποβάλλονται σε απαιτητικές εξετάσεις, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκατασταθούν.
Ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας επισήμανε, ότι το ΣτΕ, κατά το έτος 1975, απέκρουσε ως αντισυνταγματική την ένταξη σ’ αυτό των διοικητικών δικαστών, με αποτέλεσμα το σχετικό ζήτημα να επιλυθεί, στο πλαίσιο της γενόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης του 2001, με τη ν. συνταγματική πρόβλεψη της δυνατότητας, υπό προϋποθέσεις, προαγωγής των διοικητικών δικαστών σε Συμβούλους Επικρατείας (άρθρο 88§6 του Συντάγματος).
Με το ανωτέρω συμφώνησε η κ. Ευδοκία Πούλου, η οποία ανέφερε ότι, εφόσον δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη, οι θιγόμενοι θα προσφύγουν στο ΣΤΕ, το οποίο έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της αντισυνταγματικότητας.
Στον εισαγγελικό κλάδο επιτρέπεται πλέον, μετά την αναθεώρηση του 2001, μόνον η μετάταξη παρέδρων πρωτοδικείων και δη στον εισαγωγικό βαθμό του παρέδρου εισαγγελίας.
Αντιδράσεις δικαστών και οι ενστάσεις στρατιωτικών δικαστικών λειτουργών
Την πλήρη αντίθεσή της είχε εκφράσει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στην πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για μετάταξη 40 δικαστικών λειτουργών των Ενόπλων Δυνάμεων στις εισαγγελικές Αρχές, όπως ανέφερε το dikastiko.gr και αυτή αποτυπώθηκε με τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής
Η Ένωση «εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις για την επιχειρούμενη μετάταξη Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στις Εισαγγελικές Αρχές των Δικαστηρίων της Χώρας» σε επιστολή που απηύθυνε προς τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας.
«Η επιχειρούμενη μετάταξη Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στις Εισαγγελικές Αρχές των Δικαστηρίων της Χώρας τυγχάνει ευθέως αντίθετη με τις διατάξεις των άρθρων 87 – 92 του Συντάγματος» σημειώνει.
Προσθέτει συγκεκριμένα πως «η μετάταξη Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στις Εισαγγελικές Αρχές των Δικαστηρίων της Χώρας προϋποθέτει τη, μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, προηγούμενη τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης του Συντάγματος».
Και, σε κάθε περίπτωση, παραθέτει τους λόγους για τους οποίους «κι αν ακόμη κρινόταν συμβατή με το Σύνταγμα, η όποια μετάταξη Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στις Εισαγγελικές Αρχές των Δικαστηρίων της Χώρας δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή».
Αλλά και σε ψήφισμά τους οι Δικαστικοί Λειτουργοί της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης ανέφεραν πως «ο θεσμικός ρόλος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ενόπλων Δυνάμεων είναι να υποστηρίζει την έκδοση του εκτελεστικού νόμου, αλλά αν η πολιτεία κρίνει ότι πρέπει να προηγηθεί η μετακίνηση στις Εισαγγελίες των τακτικών δικαστηρίων θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την παρούσα επιτροπή (που ορίσθηκε με την υπ αριθμόν Φ.900/46404/Σχ.6690/8.4.2025 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης), για τους εναπομείναντες δικαστικούς λειτουργούς ενόπλων δυνάμεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες εγγυήσεις των άρθρων 88 και 96 του Συντάγματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα σελίδα στην τραγωδία της Μάνδρας: Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση μετά το αίτημα αναίρεσης του Αρείου Πάγου Ένα 12χρονο παιδί βρέθηκε απαγχονισμένο στο δωμάτιο του μπροστά από το ανοιχτό tablet- Τι ερευνούν οι Αρχές Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη – Δωρίζουν τα όργανά της Κρήτη: Συναγερμός για την εξαφάνιση 57χρονης- Έχει να δώσει σημάδια ζωής πάνω από 10 μέρεςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr