Κυριακή 02 Απριλίου 2023

Αποκάλυψη: Η πρώτη αγωγή αποζημίωσης πάνω από 200.000 ευρώ κατά φορέα του Δημοσίου για θάνατο εργαζόμενου από κορονοϊό

Η αγωγή θα συζητηθεί στις 24 Μαρτίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο και στρέφεται κατά του Δήμου Νέας Ιωνίας απο τη συζυγο και τα παιδιά 63χρονου εργαζόμενου που κόλλησε στη δουλειά του και έχασε τη ζωή του μετά απο 28 μέρες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Η πρώτη αγωγή αποζημίωσης πάνω από 200.000 ευρώ κατά φορέα του Δημοσίου για θάνατο εργαζόμενου από κορονοϊό Freepik

Αγωγή αποζημίωσης για θάνατο από κορονοϊό: Ευθύνες στον δήμο όπου εργαζόταν για μη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας , αποδίδουν συγγενείς ενός 63χρονου εργαζόμενου που κόλλησε κορονοιό και έχασε τη ζωή του εντός 28 ημερών. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αγωγή κατά φορέα του Δημοσίου για θάνατο εργαζομένου από κορονοϊό, που θα συζητηθεί στις 24 Μαρτίου 2022 πρόκειται να εκδικαστεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πρόκειται για αγωγή που άσκησε η σύζυγος και τα παιδιά, εργαζομένου του Δήμου Νέας Ιωνίας, ο οποίος, τον Απρίλιο 2021 πέθανε από covid 19 και στρέφεται κατά του Δήμου Νέας Ιωνίας ζητώντας να τους επιδικαστεί ποσό 100.000 ευρώ στον καθένα ως εύλογη ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν καθώς.

Αγωγή αποζημίωσης για θάνατο από κορονοϊό

Freepik

Αποζημίωση

Η αγωγή υποβλήθηκε από τον δικηγόρο Χρήστο Σ. Λυντέρη, διδάκτωρα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και σε αυτή οι συγγενείς αναφέρουν πως «εξαιτίας ολέθριων και παρανόμων σφαλμάτων και παραλείψεων σχετικά με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που έπρεπε να εφαρμόζονται για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου του κορονοϊού covid 19 στον χώρο εργασίας, για τα οποία είναι αποκλειστικά υπαίτιος ο εργοδότης- εναγόμενος δήμος δια των αρμοδίων οργάνων του» ο 63χρονος εργαζόμενος, ο οποίος λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί είχε προσληφθεί με 8μηνη σύμβαση και μισθό μόλις 677,00 ευρώ μικτά μηνιαίως και ενώ ο ίδιος δεν έφερε καμία απολύτως ευθύνη, μολύνθηκε από τον εν λόγω ιό και απεβίωσε εντός 28 ημερών, αφήνοντας απαρηγόρητη την σύζυγο και τα τέκνα του”.

Αγωγή αποζημίωσης για θάνατο από κορονοϊό

Freepik

Αγωγή αποζημίωσης για θάνατο από κορονοϊό: Ευθύνες”

Οι συγγενείς του θανόντος αναφέρουν στην αγωγή ότι:

1.Κατά παράβαση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ περί διαχείρισης κρούσματος λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό sars-cov-2 (covid 19) για τους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα, ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν είχε φροντίσει να διαθέτει, αν και ήταν υποχρεωμένος, συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επαγγελματικού χώρου σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους λειτουργίας του.

2. Κατά παράβαση του παραπάνω πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, ο συντονιστής διαχείρισης covid 19 και ο αναπληρωτής αυτού, που είχαν οριστεί από τον Δήμο, ουδέποτε φρόντισαν για την εξασφάλιση ασφαλούς χώρου εργασίας, ουδέποτε μερίμνησαν -τουλάχιστον στον χώρο εργασίας του εργαζομένου- για την τήρηση των μέτρων ειδικά έναντι όσων τα παραβίαζαν και ούτε κανείς εκ των εργαζομένων γνώριζε καν την ύπαρξη τους και τις αρμοδιότητες που διέθεταν.

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του εναγομένου δήμου (υγειονομικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία κλπ) ουδόλως φρόντισαν για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού covid 19 εντός των υπηρεσιών του δήμου όπου εργαζόταν και ο 63χρονος υπάλληλος , δηλαδή δεν φρόντισαν για την επιβολή των νομίμων διοικητικών προστίμων στους παραβάτες της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, αλλά απεναντίας υπήρχε ένα καθεστώς απόλυτης ανοχής των παραβατών, με αποτέλεσμα όσοι δεν φορούσαν μάσκα να το κάνουν απροκάλυπτα θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των υπολοίπων εργαζομένων, κάτι που συνέβη στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ