Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη: Με λευκό ποινικό μητρώο θα προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε παιδικές δομές (βρεφονηπιακοί, παιδικές κατασκηνώσεις κλπ) – Τείχος προστασίας και για κακοποίηση ηλικιωμένων 

Στο Σχέδιο Νόμου της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αρμοδιότητες στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, Δόμνας Μιχαηλίδου, εισάγονται μέτρα κατά της παιδικής κακοποίησης, αλλά και ο προσωπικός βοηθός για ΑμΕΑ - Θεσπίζεται πλαίσιο για την κακοποίηση ηλικιωμένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Με λευκό ποινικό μητρώο θα προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε παιδικές δομές (βρεφονηπιακοί, παιδικές κατασκηνώσεις κλπ) – Τείχος προστασίας και για κακοποίηση ηλικιωμένων  eurokinissi

Με την κατάθεση λευκού ποινικού μητρώου θα προσλαμβάνονται πλέον, όπως ορίζεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό δίκαιο το προσωπικό στις δομές παιδικής προστασίας όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και οι παιδικές κατασκηνώσεις. Αυτό προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αρμοδιότητες στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, Δόμνας Μιχαηλίδου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα (opengov.gr ).

Με λευκό ποινικό μητρώο η πρόσληψη σε δομές για παιδιά κ ηλικιωμένους

“1. Απαγορεύεται η απασχόληση σε Φορείς Παιδικής Προστασίας, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, προσωπικού που έχει καταδικασθεί, με οριστική δικαστική απόφαση, για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για εγκλήματα κατά της οικογένειας, του ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για εμπορία ανθρώπων σύμφωνα με το άρθρο 323Α του Ποινικού Κώδικα και τον ν. 4251/2014 (Α’ 80) ή για εμπορία ναρκωτικών σύμφωνα με τον ν. 4139/2013 (Α’ 74), με την επιφύλαξη αυστηρότερων προϋποθέσεων που ήδη ισχύουν στην κείμενη νομοθεσία”.

Παράλληλα θεσπίζεται πλαίσιο για προστασία των ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων απο φαινόμενα κακοποίησης.

Για το θέμα μίλησε το πρωί της Δευτέρας η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλοκαίρι Μαζί».

Με το νομοσχέδιο:

Α) Παιδική προστασία και παιδική φτώχεια

-Ορίζεται στις δομές αυτές Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων ανά δομή, ο οποίος υποχρεούται να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά περιστατικού κακοποίησης από τους ωφελούμενους των μονάδων.

-Δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών, υπό το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), το οποίο θα είναι ο συντονιστικός μηχανισμός, μέσω του οποίου θα γίνεται η καταγραφή των γνωστοποιήσεων των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.

-Ορίζεται επίσης για πρώτη φορά στο Ελληνικό δίκαιο ότι η πρόσληψη προσωπικού στις δομές αυτές θα γίνεται με την κατάθεση λευκού Ποινικού Μητρώου του εργαζόμενου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Με λευκό ποινικό μητρώο η πρόσληψη σε δομές για παιδιά κ ηλικιωμένους

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι εισάγεται ο θεσμός του Συντονιστή για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, με στόχο την την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την προώθηση ίσων ευκαιριών. Εθνικός Συντονιστής για την Εγγύηση για το Παιδί ορίζεται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Με λευκό ποινικό μητρώο η πρόσληψη σε δομές για παιδιά κ ηλικιωμένους

Β) Προσωπικός βοηθός για άτομα με Αναπηρία

Η παρέμβαση για τα άτομα με αναπηρία καθώς καθιερώνεται ο Προσωπικός βοηθός.

Θα είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους, για τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους.

Καθιερώνεται επισης ειδικό πλαίσιο για την έγκαιρη πρόληψη του φαινομένου της κακοποίησης ευάλωτων ομάδων και συγκεκριμένα ενηλίκων ΑμεΑ, ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων σε φορείς και δομές που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, μέσω της υιοθέτησης μέτρων ικανών να αποτρέψουν τα περιστατικά κακοποίησης. Δηλαδή για την πρόσληψη του προσωπικού θα απαιτείται επισης “λευκό” ποινικό μητρώο και μη καταδίκη για σειρά αδικημάτων , κυρίως κατά της γενετήσιας ζωής. Με λευκό ποινικό μητρώο η πρόσληψη σε δομές για παιδιά κ ηλικιωμένους

Γ) Πρόγραμμα Κυψέλη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ορίζεται ένα ενιαίο, ολιστικό, καθημερινό πρόγραμμα, κοινό για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας που θα προσφέρει στα βρέφη και τα νήπια την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων και στους γονείς τους να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία. Καθιερώνεται ο τακτικός έλεγχος όλων των βρεφών και νηπίων για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν αδυναμιών και δυσκολιών. Θεσπίζεται Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης για το συντονισμό της προσχολικής αγωγής και την ενιαία διαχείριση του νέου προγράμματος. Με λευκό ποινικό μητρώο η πρόσληψη σε δομές για παιδιά κ ηλικιωμένους

Δ) Αναδοχή – Υιοθεσία – Αποϊδρυματοποίηση

Θεσμοθετούνται τα Διαμερίσματα Αυτόνομης Διαβίωσης. Τα διαμερίσματα αυτά θα βρίσκονται εντός αστικού ιστού, θα είναι μη-ιδρυματικού τύπου και θα προσομοιάζουν κατά το δυνατόν περισσότερο συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος για να επιτύχουμε την αποϊδρυματοποίηση και την ομαλή ένταξη των εφήβων που ζουν σε ιδρύματα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

ΜΕΡΟΣ Ε’ – Άλλες διατάξεις – Άρθρο 32 Ημιαυτόνομη Διαβίωση σε Διαμερίσματα των ανηλίκων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας

1. Θεσπίζεται πρόγραμμα με τίτλο «Ημιαυτόνομη Διαβίωση σε Διαμερίσματα των ανηλίκων δεκαπέντε ετών και άνω». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εφήβους, οι οποίοι διαβιούν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας και λειτουργεί συμπληρωματικά στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών αποϊδρυματοποίησης.

2. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

α) Επιδότηση ενοικίου, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες.

β) Παροχή υπηρεσιών καθημερινής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

γ) Υπηρεσίες ενδυνάμωσης, ενίσχυσης δεξιοτήτων και επαγγελματικής καθοδήγησης, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Με λευκό ποινικό μητρώο η πρόσληψη σε δομές για παιδιά κ ηλικιωμένους

3. Ως ωφελούμενες μονάδες ορίζονται ανήλικοι ηλικίας δεκαπέντε ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του άρθρου 5 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) και οι οποίοι διαβιούν σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και οι ανήλικοι που παραμένουν προσωρινώς, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, για λόγους προστασίας, σε νοσηλευτική μονάδα.

4. Το πρόγραμμα προκηρύσσεται κατ’ ελάχιστον ανά διετία, κατόπιν δημοσίευσης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημόσιας πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

5. Δικαιούχοι φορείς που δύνανται να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης, μόνοι τους ή σε συνεργασία, είναι:

α) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού ή διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, στα οποία λειτουργούν δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

β) Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Τέλος, ενισχύεται ο ρόλος του Κοινωνικού Συμβούλου για την επίβλεψη και τον έλεγχο των παρεχομένων υπηρεσιών σε όλες τις προνοιακές δομές της χώρας.

ΒΙΝΤΕΟ: ant1news.gr 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ