Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη: Ο αρεοπαγίτης Παν. Λυμπερόπουλος επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας ενεργοποιεί, μετά την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του τον περασμένο Μάιο, τον θεσμό του εκπροσώπου Τύπου, σε μια “επιχείρηση εξωστρέφειας” που χτίζεται τα τελευταία χρόνια. Ο πολύπειρος Αρεοπαγίτης είναι επί της ουσίας ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Ολομέλειας (σ.σ καλείται να ενεργοποιήσει τη διάταξη) αφού διαδέχεται την κα Μαρία Σιμιτζή που παρέμεινε στη θέση για 6 μήνες. Σε ανάλογο ορισμό έχει προχωρήσει και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τη θέση να καταλαμβάνει ο αντεισαγγελέας ΑΠ , Κων/νος Τζαβέλλας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Ο αρεοπαγίτης Παν. Λυμπερόπουλος επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου dikastiko.gr

Ο Αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, καλείται να δώσει σάρκα και οστά, ουσιαστικά για πρώτη φορά, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Ο πολύπειρος δικαστής, με μακρά πορεία στα συνδικαλιστικά και επιστημονικά πεδία του δικαστικού Σώματος, ορίστηκε από την Ολομέλεια ως εκπρόσωπός της, σε μια “επιχείρηση εξωστρέφειας” του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, την οποία χτίζει σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το κλίμα  “με την υττ’ αριθ. 19/2023 Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ορίστηκε ως Εκπρόσωπος Τύπου του Δικαστηρίου για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τα άρθρα 15 παρ.6α και 7α του Ν.4938/2022, ως ισχύουν, σε συνδυασμό με το άρθρο 12 περ. ΙΧ του Κανονισμού Λειτουργίας του Αρείου Πάγου (ΠΔ 63/17-5-2023, ΦΕΚ τ. Α 115/18-5-2023), ο Αρεοπαγίτης κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος”, αναφέρει η ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου κας Ιωάννας Κλάπα.

Τα καθήκοντα

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αντεισαγγελέα ΑΠ, Κων/νου Τζαβέλλα στην αντίστοιχη θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που έβαλε σε εφαρμογή την σχετική πρόβλεψη του νέου κανονισμού λειτουργίας του Αρείου Πάγου. Η δημιουργία τμήματος “ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ” καθορίστηκε με το ΦΕΚ τ. Α 115/18-5-2023, άρθρο 12 παρ. ΙΧ. που τροποποίησε τον κανονισμό,

Στην αρμοδιότητα του Τμήματος αυτού υπάγονται:

“1.Η έκδοση και αποστολή στα Μ.Μ.Ε. Δελτίων Τύπου, σχετικών με αποφάσεις της Ολομέλειας και των Τμημάτων του Αρείου Πάγου, άνευ αποκαλύψεως προσωπικών δεδομένων των διαδίκων, προς υποβοήθηση της κατανόησής τους, αποφυγή παραπληροφόρησης και αποκατάσταση τυχόν εσφαλμένης παρουσίασης.

2.Η συλλογή δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων, ρεπορτάζ κλπ των Μ.Μ.Ε. που αφορούν σε υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ήτοι η αποδελτίωση, με σκοπό την ενημέρωση του Προέδρου και της Ολομέλειας.

3.Η ενημέρωση και διαχείριση της ιστοσελίδας, καθώς και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του Αρείου Πάγου.

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

4.Η διαχείριση της επικοινωνίας μεταξύ Προέδρου του Αρείου Πάγου και μελών της Ολομελείας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα Μ.Μ.Ε.

5.Η επιμέλεια εκδόσεων του Αρείου Πάγου.

6.Η ανάπτυξη συνεργασιών με αντίστοιχα Γραφεία Τύπου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών, αλλά και να επιτευχθεί η προαγωγή της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

7.Η πραγματοποίηση μορφωτικών ανταλλαγών με εκπροσώπους Γραφείων Τύπου Ανωτάτων Δικαστηρίων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

8.Η επικοινωνία και συνεργασία του Προέδρου του Αρείου Πάγου και εκπροσώπων του με άλλες Δικαστικές, Εισαγγελικές και λοιπές Αρχές των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων κρατών.

9.Η προετοιμασία και οργάνωση επίσημων επισκέψεων του Προέδρου του Αρείου Πάγου και των αναπληρωτών του σε ομολόγους άλλων κρατών, στα επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών, καθώς και η υποδοχή και φιλοξενία ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών άλλων κρατών και επίσημων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών.

10.Η διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που προ-βλέπονται για τη συμμετοχή του Προέδρου του Αρείου Πάγου, των Αντιπροέδρων και των Αρεοπαγιτών, ως τακτικών ή αναπληρωματικών μελών, σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά Όργανα.

Στο Γραφείο υπηρετούν: κατ’ ελάχιστον πέντε (5) υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου του Προϊσταμένου του Γραφείου, με επικεφαλής Δικαστή επιλεγμένο από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Δέον οι υπάλληλοι αυτοί να είναι απόφοιτοι των Τμημάτων Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, αναγνωρισμένης στην Ελλάδα από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, με αποδεδειγμένες νομικές γνώσεις σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και απόφοιτοι Πανεπιστημιακών σχολών Αγγλικής, Γαλλικής ή Γερμανικής Φιλολογίας της ημεδαπής ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, αναγνωρισμένης στην Ελλάδα από τον αρμόδιο κρατικό φορέα και του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Δι- ερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η επιλογή τους θα γίνει από το Πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και η τοποθέτησή τους στο Τμήμα αυτό με πράξη του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Μακρά πορεία

Ο κ.Λυμπερόπουλος, είναι ένα πρόσωπο με ισχυρό αποτύπωμα στο δικαστικό σώμα αφού επι σειρά ετών ήταν στην πρώτη γραμμή του συνδικαλιστικού τους σωματείου, αφου εκλεγόταν αδιαλείπτως στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, από το 2002 έως και το 2020 (υπηρέτησε και ως αντιπρόεδρος για 4 χρόνια) οπότε και παραιτήθηκε αμέσως μετά την χαμένη εκλογική αναμέτρηση και την επικράτηση της ομάδας του Χρ. Σεβαστίδη (τον οποίο στήριξε σε δυο προηγούμενες θητείες η ομάδα του κ. Λυμπερόπουλου, όπως και του Νικ. Σαλάτα που δεν εξελέγη) . Η απόφαση εκείνη ήταν αποτέλεσμα της μετωπικής εκλογικής σύγκρουσης κυρίως όσων δημόσια λέχθηκαν με οξείς χαρακτηρισμούς και εκφράσεις που – πολλές φορές- δεν εναρμονίζονταν με τη θεσμική ιδιότητα του δικαστή. Όπως μάλιστα το περιέγραψε ο ίδιος αποχωρώντας τότε  «….αναμετρήθηκαν χωρίς προκαλύμματα και «διπλωματικές» ερμηνείες η θεσμική διαχείριση των κοινών υποθέσεων με σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας και του Συντάγματος με το σχέδιο της μετατροπής με κάθε μέσο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ελεγχόμενο όργανο άσκησης πολιτικής με την διαμόρφωση υπαλληλικής νοοτροπίας και την επιδίωξη σκοπιμοτήτων».

Ο κ.Λυμπερόπουλος εισήχθη στο δικαστικό σωμα το 1993 και προήχθη στο βαθμό του Αρεοπαγίτη το 2023. Εχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις της δικαιοσύνης ως προεδρεύων στο Εφετείο Αθηνών , ενώ απο το 2022 επιλέχθηκε ως διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Το 2015 ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Παραλαβής Έργου του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Ποινικών και Πολιτικών (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ και το διάστημα 2013-15 κατείχε τη θέση Συμβούλου στο ΥΔΔΑΔ προκειμένου να παράσχει συνδρομή στο νομοπαρασκευαστικό έργο του Υπουργείου και στις ανάγκες που θα προκύψουν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα κατά το 1ο εξάμηνο του έτους 2014.

Έχει υπάρξει μέλος πολλών επιστημονικών ομάδων εργασίας και επιτροπών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες παρουσιάσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ