Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Αποκάλυψη: Πειθαρχική δίωξη Πρωτοδίκη ζητούν οι δικηγόροι – Καταγγέλλουν ότι “πέταξε” έξω από αίθουσα με συνδρομή αστυνομικών σύμβουλο του ΔΣΑ – Σφοδρή αντίδραση των δικαστών

Για «απαξιωτική και ονειδιστική» συμπεριφορά καταγγέλλουν δικαστή οι Δικηγόροι και με απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Δημ. Βερβεσός, προχωρούν σε «αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από όλες τις δίκες που ο συγκεκριμένος Δικαστής είτε σε μονομελή είτε σε Πολυμελή σύνθεση συμμετέχει». Τι απαντούν οι δικαστές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Πειθαρχική δίωξη Πρωτοδίκη ζητούν οι δικηγόροι – Καταγγέλλουν ότι “πέταξε” έξω από αίθουσα με συνδρομή αστυνομικών σύμβουλο του ΔΣΑ – Σφοδρή αντίδραση των δικαστών freepik

Μετωπική δικαστών και ΔΣΑ προκαλεί το μέτωπο κατά Πρωτοδίκη που συγκρότησαν οι δικηγόροι της Αθήνας καταγγέλλοντας πως έβγαλε από την δικαστική αίθουσα μέσω αστυνομικών, σύμβουλο του ΔΣΑ, που μετέβη στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ του ΔΣΑ, να απέχουν εφόσον δεν εκδοθεί απόφαση για την απόφαση για αναβολή δίκης που αφορά σε πλημμελήματα μετά την πρώτη διακοπή.

Η απόφαση αφορά τον πρωτοδίκη Αντ. Βόμβα, όπως αναφέρει ο κ. Βερβεσός, και ο σύμβουλος που εκδιώχθηκε από τη δικαστική αίθουσα δια των αστυνομικών είναι ο Γ. Αβαρκιώτης «που πήγε να υπερασπισθεί την απόφαση για αναβολή σε πλημμελήματα μετά την πρώτη διακοπή».

Λανθασμένες επενδυτικές συμβουλές

EUROKINISSI

Αντισυνταγματικές αποφάσεις

Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων με σκληρή ανακοίνωση μιλάει για αντισυνταγματικές αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων καθώς “παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του φυσικού Δικαστή και συνεπώς τυγχάνουν ανεφάρμοστες”. Αναφέρει:

Οι πρόσφατες δε αποφάσεις δύο Δικηγορικών Συλλόγων και δη της Αθήνας και των Ιωαννίνων να απέχουν τα μέλη τους από τις συνεδριάσεις Δικαστηρίων, στις συνθέσεις των οποίων μετέχουν συγκεκριμένοι Δικαστικοί Λειτουργοί έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, δεδομένου ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του φυσικού Δικαστή και συνεπώς τυγχάνουν ανεφάρμοστες.

Η δυνατότητα της αναβολής στην ποινική δίκη ρυθμίζεται από τον ΚΠΔ, τον οποίο και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν οι Δικαστές. Είναι δε οξύμωρο να βάλλονται οι Δικαστικοί Λειτουργοί ως βασικοί υπαίτιοι για την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης και παράλληλα να στοχοποιούνται, όταν, σύμφωνα με το νόμο, απορρίπτουν αιτήματα αναβολής”.

Οι ανακοινώσεις τους πυρώνουν έτι περαιτέρω το φρόνημά μας”, απαντά ο πρόεδρος του ΔΣΑ. Δημ. Βερβεσός.

Μετωπική δικαστών και ΔΣΑ

ende/freepik

Μετωπική δικαστών και ΔΣΑ: Τι συνέβη

Το περιστατικό φέρεται, σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, να συνέβη την περασμένη Δευτέρα, όταν ο πρωτοδίκης αρνήθηκε να δώσει αναβολή μετά την πρώτη διακοπή υπόθεσης για πλημμελήματα, παρότι ο δικηγόρος επικαλέστηκε την απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ, σύμφωνα με την οποία, οι δικηγόροι απέχουν σε αυτή την περίπτωση.

«Σήμερα ο Δικαστής του ΣΤ’ Μ/λούς απέβαλε από την αίθουσα με αστυνόμο το σύμβουλο του ΔΣΑ Γ. Αβαρκιώτη που πήγε να υπερασπισθεί την απόφαση για αναβολή σε πλημμελήματα μετά την πρώτη διακοπή», έγραψε την ίδια μέρα ο κ. Βερβεσός και συνέχισε πως «αύριο (ώρα 10.30πμ κτήριο 11 Ευελπίδων) θα είμαστε όλοι εκεί για να υπερασπισθούμε την τιμή και την αξιοπρέπειά μας και να συγκρουστούμε με τη δικαστική αυθαιρεσία».

Βερβεσός

eurokinissi

Ο πρόεδρος

Την επόμενη μέρα (Τρίτη), πράγματι ο κ. Βερβεσός με δικηγόρους πήγαν στην δικαστική αίθουσα όπου θα συνεχιζόταν η διαδικασία και αναφέρει: «Σήμερα παρασταθήκαμε στο ακροατήριο του ΣΤ’ Μονομελούς Πλημ/κειου για να ζητήσουμε την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας (που έχει κυρωθεί από το ΔΣ/ΔΣΑ) για την αποχή δικηγόρων σε πλημμελήματα μετά την πρώτη διακοπή, αλλά και την καταδίκη της συγκεκριμένης συμπεριφοράς του Δικαστή της Έδρας (απομάκρυνση βίαιη συμβούλου δικηγόρου από αστυνόμο, απαξιωτικές εκφράσεις κατά των δικηγόρων κλπ).

Ο Δικαστής «ανέκρουσε πρύμναν» μετά την παρέμβαση μας και χορήγησε αναβολή έστω και σήμερα κατ’ άρθρου 349ΚΠΔ σε όλες τις διακοπείσες υποθέσεις. Όμως αρνήθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την άνω σύνολη χθεσινή στάση του παρά τις επίμονες και έντονες οχλήσεις μας.

Γι’ αυτό το λόγο το θέμα θα εξετασθεί στο αυριανό ΔΣ, για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις τόσο για δημόσια θεσμική καταγγελία του στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα όσο και για την κινητοποίηση μας με τον ίδιο τρόπο που και κατά το παρελθόν αντιμετωπίσαμε παρόμοιες αντιδικηγορικες πρακτικές από συγκεκριμένους δικαστες (χρήση αστυνομικής βίας για απομάκρυνση από την αίθουσα δικηγόρου και δη συμβούλου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους)».

Μετωπική δικαστών και ΔΣΑ

EUROKINISSI

Μετωπική δικαστών και ΔΣΑ: Η απόφαση

Έτσι την επομένη, ημέρα Τετάρτη, συνεδρίασε το ΔΣ του ΔΣΑ και αποφάσισε αφενός την υποβολή πειθαρχικής αναφοράς, αφετέρου αποχή από τα καθήκοντα τους των δικηγόρων στις δίκες που συμμετέχει ο πρωτοδίκης. Υπενθυμίζεται πως οι δικηγόροι είχαν προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο και σε άλλη δικαστή κατά το παρελθόν.

Η απόφαση αναφέρει, σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό:

«Στο σημερινό ΔΣ αναφορικά με τη απαξιωτική και ονειδιστική συμπεριφορά του Πρωτοδίκη κ. Αντώνη Βόμβα προχτές και χτες στο ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο ΑΘΗΝΩΝ, τόσο για το ζήτημα της αγνόησης της απόφασης της Ολομέλειας και του ΔΣ για αποχή των ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ μετά την πρώτη διακοπή, την απομάκρυνση του συμβούλου του ΔΣΑ από την αίθουσα με τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης αλλά και για τη συνολική στάση και συμπεριφορά του συγκεκριμένου δικαστή που αποτελεί προσβολή του δικηγορικού σώματος συλλήβδην.

Ο ΔΣΑ δεν θα ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές που δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό αλλά «τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» της δίκαιης αγανάκτησής μας απέναντι σε τέτοιες πρακτικές μεμονωμένων ΔΙΚΑΣΤΩΝ που ολοένα και αυξάνονται

Έτσι αποφασίσαμε:

1)Την υποβολή πειθαρχικής αναφοράς κατά του συγκεκριμένου δικαστή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης

2)Την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από όλες τις δίκες που ο συγκεκριμένος Δικαστής είτε σε μονομελή είτε σε Πολυμελή σύνθεση συμμετέχει».

ΔΣΑ

EUROKINISSI

Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων

Με σφοδρή ανακοίνωση αντέδρασε η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων:

“Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής απ’ όλους τους παράγοντες της δίκης, κυρίως Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικηγόρους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαστηριακή καθημερινότητα υπό το καθεστώς υλικοτεχνικών ελλείψεων και παραλείψεων, υποστελέχωσης των γραμματειών αλλά και ενός μη διαχειρίσιμου όγκου υποθέσεων, ειδικά στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας.

Εξαιτίας, δυστυχώς, της διαχρονικά ανεύθυνης πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας, οι συνθήκες αυτές οδηγούν, όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια σε συγκρουσιακές καταστάσεις. Ευθύνη και υποχρέωση όλων των θεσμικών παραγόντων, ιδίως των Διοικήσεων Δικαστικών Σχηματισμών, Δικαστικών Ενώσεων και Δικηγορικών Συλλόγων είναι να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και κατανόησης και να απέχουν από ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε αντιπαραθέσεις αλλά κυρίως μειώνουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στη Δικαιοσύνη.

Οι πρόσφατες δε αποφάσεις δύο Δικηγορικών Συλλόγων και δη της Αθήνας και των Ιωαννίνων να απέχουν τα μέλη τους από τις συνεδριάσεις Δικαστηρίων, στις συνθέσεις των οποίων μετέχουν συγκεκριμένοι Δικαστικοί Λειτουργοί έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, δεδομένου ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του φυσικού Δικαστή και συνεπώς τυγχάνουν ανεφάρμοστες.

Η δυνατότητα της αναβολής στην ποινική δίκη ρυθμίζεται από τον ΚΠΔ, τον οποίο και απαρέγκλιτα εφαρμόζουν οι Δικαστές. Είναι δε οξύμωρο να βάλλονται οι Δικαστικοί Λειτουργοί ως βασικοί υπαίτιοι για την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης και παράλληλα να στοχοποιούνται, όταν, σύμφωνα με το νόμο, απορρίπτουν αιτήματα αναβολής.

Στόχος όλων μας πρέπει, να είναι η από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν την εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην κοινωνία.

Η Πρόεδρος Μαργαρίτα Στενιώτη Εφέτης

Η Γενική Γραμματέας Ελευθερία Κώνστα Εφέτης

εφοριακός από τη Θεσσαλονίκη

Freepik

Η απάντηση Βερβεσού

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσού:

Όταν η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ και Εισαγγελέων εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις μετά τα όσα διαδραματίστηκαν χτες και προχτές με το μέλος της στα πλαίσια μια κακώς εννοούμενης συνδικαλιστικής/συναδελφικής αλληλεγγύης «ποιώντας τη νήσσα» για το γεγονός της χρήσης αστυνομικής δύναμης για την απομάκρυνση δικηγόρου από το ακροατήριο και τα λοιπά που έλαβαν χώρα στο ΣΤ Μονομελές ΑΘΗΝΩΝ μας κάνει να είμαστε πιο βέβαιοι για το δίκιο του αγώνα μας και να τον συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση από δω και πέρα.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΩΝΟΥΝ ΕΤΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΜΑΣ

ΥΓ1: Χαιρόμαστε που θυμήθηκαν σήμερα όψιμα το Σύνταγμα για αυτή την περίπτωση και δεν βρήκαν μια λέξη να πουν τόσο καιρό για όσα έχουν συμβεί σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Δικαιοσύνης το τελευταίο χρονικό διάστημα (γνωμοδότηση Εισαγγελέα ΑΠ για ΑΔΑΕ, ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις των funds στην Ολομέλεια, επιστολή ΠΘ σε Εισαγγελέα του ΑΠ για Τέμπη κοκ)”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ