Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Αποκάλυψη: Το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε την οικογένεια του 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – Αποζημίωση 490.000 ευρώ – Η αντίδραση της μητέρας

Νομικό ράπισμα για τις αιτιάσεις του δημοσίου που υποστήριζε πως δεν πρέπει να αποζημιωθεί η οικογένεια του μικρού Μάριου – Το δημόσιο αποφάσισε πως δεν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του δημοσίου «ότι δεν συνέτρεχε καμία παρανομία του δημοσίου», και ότι «σκοπός της αποζημίωσης είναι η ηθική παρηγοριά και όχι ο πλουτισμός του παθόντος»!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε την οικογένεια του 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – Αποζημίωση 490.000 ευρώ – Η αντίδραση της μητέρας eurokinissi/ant1/dikastiko

Υπόθεση Μάριου Σουλούκου: Δεύτερη νίκη, κόντρα στις αιτιάσεις του Δημοσίου και την άρνηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (παρά το σχετικό αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα )  να λήξει συμβιβαστικά την υπόθεση αποζημίωσης της οικογένειας του άτυχου 11χρονου Μάριου Σουλούκου που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου στις 8 Ιουνίου του 2017. Δασκάλα στο ίδιο σχολείο, είναι η μητέρα του παιδιού. Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο με την απόφαση του  απέρριψε ομοφώνως την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, διατηρώντας την αρχική αποζημίωση των 490.000,00€ για την οικογένεια του μικρού Μάριου.

Υπόθεση Μάριου Σουλούκου

dikastiko.gr

Υπόθεση Μάριου Σουλούκου

dikastiko.gr

Υπόθεση Μάριου Σουλούκου

dikastiko.gr

Μάλιστα το δικαστήριο επιρρίπτει ξεκάθαρα ευθύνες στο δημόσιο (αστυνομία) για το γεγονός ότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα αστυνομικά μέτρα σε μια περιοχή που μαστίζεται από την εγκληματικότητα και τους αδέσποτους πυροβολισμούς.

Υπόθεση Μάριου Σαλούκου

ant1/eurokinissi

Χαρακτηριστικό είναι πως προσκομίστηκαν στο δικαστήριο:

Α) απάντηση του Τ.Α. Αχαρνών ότι από 1.1.2010 έως και 5.2.2017 έχουν σχηματισθεί 339 δικογραφίες για άσκοπη χρήση όπλων,

Β) άλλο έγγραφο του Α/Τ Αχαρνών, που αναφέρει ότι από το 2015 έως το 2017 έχουν σχηματισθεί 671 δικογραφίες για διατάραξη κοινής ησυχίας

Υπόθεση Μάριου Σαλούκου: Το Διοικητικό Εφετείο

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι :

«Επειδή με δεδομένα τα ανωτέρω εκτεθέντα, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη ότι το ένδικο τραγικό συμβάν συνέβη κατά την διάρκεια σχολικής εκδήλωσης στο 6ο Δημοτικό σχολείο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας, γεγονός που δεν αμφισβητείται από το εκκαλούν, αφού γειτνιάζει με τις δύο χαρτογραφημένες ως πλέον επικίνδυνες περιοχές του Δήμου Αχαρνών, η εγκληματικότητα των οποίων μάλιστα εκφεύγει των ορίων τους (βλ. σχετικώς την αναφερόμενη στη Δ.Ε. Αχαρνών περιγραφή της κατάστασής, στα προαναφερθέντα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας), κρίνει ότι το εναγόμενο παρέλειψε να λάβει, δια των αστυνομικών οργάνων του, τα προσήκοντα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της περιοχής, όπου βρισκόταν το σχολικό συγκρότημα. Ειδικότερα, τα αστυνομικά όργανα παρέλειψαν ή σε κάθε περίπτωση, δεν εφάρμοσαν ορθά και αποτελεσματικά, τα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της εγκληματικότητας της περιοχής, που είχαν εκπονηθεί με τους ανωτέρω Επιχειρησιακούς Σχεδιασμούς με σκοπό να αποθαρρύνουν την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και την παράνομη και άσκοπη χρήση όπλων.»

Η απόφαση επεδόθη στο Ελληνικό Δημόσιο στα τέλη Φεβρουαρίου, και το ΝΣΚ έχει πλέον 60 ημέρες (άρα μέχρι τα τέλη Απριλίου) για να ασκήσει αναίρεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποτελεί τον τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας. Αραγε θα το πράξει μετά τα όσα συνέβησαν;

Υπόθεση Μάριου Σαλούκου

EUROKINISSI

«Πλουτισμός»

Χαρακτηριστικό είναι ότι το δημόσιο ισχυρίστηκε ότι η αγωγή πρέπει να απορριφθεί μεταξύ άλλων γιατί :  «εσφαλμένως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δε στάθμισε 1) ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του Μάριου Σουλούκου δεν προκλήθηκε από ενέργεια όργανου του ελληνικού Δημοσίου 2)  το γεγονός ότι δεν έλαβαν εν προκειμένω χώρα παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των αστυνομικών οργάνων 3) ο σκοπός της χρηματικής ικανοποίησης είναι ηθική παρηγοριά και η ψυχική ανακούφιση και όχι η αποζημίωση του παθόντος και πολύ περισσότερο ο πλουτισμός του και 4) την παγκοσμίως γνωστή δριμεία δημοσιονομική κρίση της χώρας που διαμορφώνει το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και η οποία επιδρά αναπόφευκτα στο ποσό που κατ’ εύλογη κρίση απαιτείται για την ηθική παρηγοριά και ψυχική άνω ανακούφιση του ζημιωθέντος προσώπου, αφού το πρόσωπο αυτό εντάσσεται στο συγκεκριμένο ως άνω περιβάλλον»!

Υπόθεση Μάριου Σουλούκου: Επιμονή

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει από δω και πέρα του δημόσιο. Θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα, κατά της αποζημίωσης της οικογένειας; Το παρελθόν δείχνει πως υπάρχει επιμονή από το Νομικό Συμβούλιο του Κρατους, το οποίο, μετά την συμβιβαστική πρόταση του συνηγόρου της οικογένειας Θοδ. Μαντά, το ΝΣΚ απέρριψε με 6-5 ακόμα και την εισήγηση να παραιτηθεί από την έφεση που έκανε η αρμόδια δικηγόρος του ΝΣΚ. Κατόπιν αυτών, βγήκε ο Χρ. Σταϊκούρας ως Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να προσυπογράψει την απόφαση του ΝΣΚ και το έστειλε πίσω για να κριθεί από την Ολομέλεια, η οποία με πλειοψηφία 17 κατά 7 ψήφων, αποφάσισε την απόρριψη της συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς και την πρόοδο της εφέσεως του Ελληνικού Δημοσίου, παρά την εμφανή πολιτική πρωτοβουλία για «κλείσιμο» της υπόθεσης.

Υπόθεση Μάριου Σαλούκου

dikastiko

Μαντάς: Με ηχηρό τρόπο

Την οικογένεια Σουλούκου εκπροσωπούν οι συνήγοροι Θεόδωρος Μαντάς και Ευστάθιος Σκαλούμπακας. Μάλιστα ο Θεόδωρος Μαντάς δηλώνει ότι: «Οι ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου που ανέπτυξε με την έφεσή του, ότι δηλαδή η Πολιτεία δεν έχει ευθύνες για τα υψηλότατα επίπεδα εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Μενιδίου και ότι σε κάθε περίπτωση η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει αποζημίωση προς την οικογένεια Σουλούκου, απορρίφθηκαν με ηχηρό τρόπο.

Το Διοικητικό Εφετείο, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναγνώρισε τις τεράστιες ευθύνες που βαρύνουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. για την ουσιαστική εγκατάλειψη μίας, άλλοτε ευνομούμενης περιοχής της Αττικής, στο έλεος της παραβατικότητας και της παρανομίας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά, ότι η Δικαιοσύνη αντιλαμβάνεται πλήρως, τόσο την σημειολογική σημασία της υπόθεσης, όσο και την ανάγκη για την ταχύτερη δικαίωση της οικογενείας και του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Η ευχή μας είναι, το σκληρό και άκαμπτο πρόσωπό της, η ελληνική Πολιτεία να το δείξει απέναντι στην διαρκή παραβατικότητα της ευρύτερης περιοχής του Μενιδίου και όχι απέναντι σε μία οικογένεια που θρηνεί ένα εντεκάχρονο θύμα ως απόρροια αυτής της εγκληματικότητας, παραιτούμενη, έστω και σε αυτό το στάδιο, από την άσκηση αναιρέσεως κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου.»

Υπόθεση Μάριου Σουλούκου: H αντίδραση της μητέρας μετά την νομική δικαίωση

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» το πρωί της Κυριακής, η μητέρα του άτυχου Μάριου, Διονυσία Σουλούκου, επεσήμανε πως «το Διοικητικό Εφετείο μας δικαίωσε, αναγνώρισε την ευθύνη του Δημοσίου και την εγκατάλειψη του Δήμου μας. Το Ελληνικό Δημόσιο δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο σε εμάς. Βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ μας. Ασκούν έφεση. Συνεχίζουν να μας πολεμούν. Έχουμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις».

«Οι σφαίρες συνεχίζουν να πέφτουν στην αυλή μας. Ζητάμε περισσότερη αστυνόμευση και γενικότερα να ασχοληθούν με τον Δήμο μας», ανέφερε η μητέρα του άτυχου 11χρονου.

Υπόθεση Μάριου Σουλούκου

ant1

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, ώστε να μην υπάρχει νομική αντιπαράθεση του Δημοσίου με την οικογένεια του Μάριου Σουλούκου.  

Η κ. Σουλούκου χαρακτήρισε ως «ευχάριστη έκπληξη» την εξέλιξη με την παρέμβαση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ευχαριστεί την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ