Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Αποκρυπτογραφούν τα κείμενα του Γ. Καραϊβάζ για τον εντοπισμό δραστών και ηθικού αυτουργού – Ενεργοποιούνται και πληροφοριοδότες στις φυλακές – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Βίντεο, κείμενα του δημοσιογράφου, αλλά και συνομιλίες κρατουμένων σε φυλακές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την εκτέλεση του δημοσιογράφου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκρυπτογραφούν τα κείμενα του Γ. Καραϊβάζ για τον εντοπισμό δραστών και ηθικού αυτουργού – Ενεργοποιούνται και πληροφοριοδότες στις φυλακές – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Βίντεο, κείμενα του δημοσιογράφου, αλλά και συνομιλίες κρατουμένων σε φυλακές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Στο επίκεντρο των ερευνών των αστυνομικών αρχών παραμένουν τα βίντεο που έχουν στα χέρια τους και οποιοδήποτε άλλο υλικό, μπορούν να αλιεύσουν από την ευρύτερη περιοχή της δολοφονικής εκτέλεσης του Γιώργου Καραϊβάζ.

Ωστόσο, οι έρευνες άρχισαν – όπως είχε ανακοινωθεί – να εκτείνονται και σε άλλες πτυχές. Μία από αυτές είναι τα κείμενα του δημοσιογράφου μέσω των οποίων επιχειρούν οι αρχές να ανιχνεύσουν τυχόν στοιχεία που μπορεί να οδήγησαν στην εγκληματική ενέργεια και στην καλά οργανωμένη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτέλεσή της.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το Open σε ένα κείμενο που είχε γράψει ο Γ. Καραϊβάζ στην ιστοσελίδα bloko.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατόπιν όλων αυτών, επιδίωξα και πέτυχα συνάντηση με την καρδιά της κοιτίδας, άτομο από το οποίο πολύ πρόσφατα είχα δεχτεί τηλεφωνικά έμμεσες προειδοποιήσεις απειλητικού περιεχομένου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα. Στη συνάντησή μου με την καρδιά της κοιτίδας, σε παραλιακό καφέ κοντά στο σπίτι μου, μου είπε πως το θέμα εν ολίγοις έχει διευθετηθεί, μου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου, αλλά μάλλον βαίνει προς ακύρωση».

Σε ένα άλλο έγραφε πως «μπορεί να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά ακόμη και βιολογικά αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου». Οι αστυνομικοί ελπίζουν πως στα κείμενα αυτά ίσως εντοπίσουν κάποια στοιχεία για τον εντολέα του συμβολαίου θανάτου και τα κίνητρά του.

Οι συνομιλίες των φυλακών

Παράλληλα, σε ενεργοποίηση έχει τεθεί το δίκτυο των πληροφοριοδοτών μέσα στις φυλακές. Οι αξιωματικοί που ερευνούν τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ θέλουν να μάθουν ποιες ήταν οι συζητήσεις που γίνονταν μέσα στη φυλακή κάποιες μέρες πριν από τη δολοφονία καθώς και οι συζητήσεις που έγιναν μέσα στη φυλακή μετά τη δολοφονία.

Εξετάζονται όχι μόνον συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων, αλλά και τηλεφωνήματα που έκαναν στο διάστημα αυτό, με προτεραιότητα όσους κρατούνται σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, τη μαφία της νύχτας και άλλες σχετικές υποθέσεις, οι οποίες αποτελούσαν κυρίαρχο αντικείμενο διερεύνησης από τον εκλιπόντα.

Σύμφωνα με το Open, οι επιτελείς της Κατεχάκη είπαν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αρκεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Μάλιστα, η εντολή που έχει δοθεί είναι να μην μείνουν μόνο στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά να ανοίξουν όλο τον φάκελο με τις δολοφονίες από ανθρώπους της νύχτας μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αστυνομικός που ασχολείται με την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ ανέφερε τα εξής: «Είμαι βέβαιος ότι ο δράστης το έχει ξανακάνει και είχε πολύ καλή στόχευση».

Από το εξωτερικό ή εντός των τειχών οι δράστες

Ένα από τα βασικά στοιχεία που διερευνούν οι αρχές είναι κατά πόσο οι δύο δράστες της δολοφονικής επίθεσης ήρθαν από το εξωτερικό ή ήταν άτομα του ποινικού χώρου που δρουν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Ταξίαρχος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κατερινόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι δολοφόνοι δεν ήρθαν από το εξωτερικό: «Εγώ πιστεύω ότι οι δολοφόνοι είναι Έλληνες ή αλλοδαποί που ζουν χρόνια στην Ελλάδα» ανέφερε.

Κατά την άποψή του, επίσης, η έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, πρέπει να εστιαστεί πρώτα τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου και εν συνεχεία στο σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι δράστες. «Αν ψάχνουμε από το σκούτερ να βρούμε στοιχεία για να φθάσουμε στους δράστες… “κούνια που μας κούναγε”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρχει η βούληση, θα βρεθεί η άκρη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έστελνε μηνύματα μέσω της πένας του. Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί». Ο κ. Κατερινόπουλος, επισήμανε πως πρέπει να δούμε ποιους “ενόχλησε” ο δημοσιογράφος. Εκτίμησε πως «εάν δεν του έκλειναν το στόμα, θα έτριζαν πολλές καρέκλες», ενώ συμπλήρωσε πως επειδή ήταν έξυπνος άνθρωπος, «δεν μπορεί να μην έχει αφήσει κάπου αποθηκευμένα πράγματα».

Αναφορικά με το σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι δολοφόνοι, υπογράμμισε πως «τέτοια σκούτερ στην αγορά και μαύρου χρώματος, δεν έχουν πωληθεί πάνω από 600. Ψάξτε να βρείτε σε ποιους πωλήθηκαν».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μπαλάσκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίλυση της υπόθεσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ίσως βρίσκεται σε κάποια λεπτομέρεια που δεν έχει υποπέσει ακόμη στην αντίληψη των Αρχών.

Ο συνδικαλιστής αστυνομικός είπε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στις κάμερες των αεροδρομίων. «Τα πληρωμένα συμβόλαια έτσι εκτελούνται: άφιξη – δολοφονία – αναχώρηση. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στα αεροδρόμια. Η έρευνα για να βρούμε τους δράστες είναι 24ωρη».

Για το σκούτερ που επενέβαιναν οι δράστες και το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί, τόνισε μιλώντας στο Open : «Υπάρχει περίπτωση το σκούτερ να έχει μεταφορτωθεί σε άλλο όχημα. Μπορεί και να το πέταξαν στη θάλασσα, χίλια πράγματα μπορεί να έχουν συμβεί». Και συνέχισε: «Θα ακούσουμε διεξοδικά όλους τους μάρτυρες. Η λύση της υπόθεσης ίσως να βρίσκεται σε μια λεπτομέρεια που δεν έχουμε προσέξει».

Και κατέληξε: «Ήταν ένας ιδιαίτερος αστυνομικός συντάκτης. Δεν μετρούσε τα λόγια του και την πένα του και αυτό φαίνεται να είχε πονέσει κάποιους. Γι’ αυτό και ψάχνουμε εξονυχιστικά όλα τα κείμενά του».

Το οργανωμένο έγκλημα και η δολοφονία στα γερμανικά ΜΜΕ

Στη στυγερή δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του την Παρασκευή, αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ.

Η γερμανική ραδιοφωνία Deuschlandfunk σε ρεπορτάζ με τίτλο «Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Γιώργος Καραϊβάζ;» παρατηρεί μεταξύ άλλων:

«Η βαρβαρότητα με την οποία κινήθηκαν οι δράστες προκύπτει σαφώς από την έκθεση αυτοψίας (…) Έξι σφαίρες στο στήθος, δύο στο κεφάλι, μία στο λαιμό και μία στην παλάμη – με συνολικά δέκα πυροβολισμούς, ο δημοσιογράφος Καραϊβάζ κυριολεκτικά εκτελέστηκε».

Και θέτει το ερώτημα «σχετίζεται η δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα;», σημειώνοντας πως «ακόμη δεν είναι σαφές γιατί σκοτώθηκε ο 52χρονος. Σύμφωνα με το υπ. Προστασίας του Πολίτη ενδέχεται η δολοφονία του Καραϊβάζ να σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα (…) Και ειδικοί θεωρούν ότι πίσω από τη δολοφονία μπορεί να κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα».

Το ρεπορτάζ αναφέρει, σύμφωνα με την DW, την άποψη του ποινικολόγου Σπύρου Δημητρίου, ο οποίος εκτιμά ότι η βιαιότητα και η ωμότητα των δραστών «δείχνουν ότι για λόγους που δεν είναι ακόμη σαφείς δεν ήθελαν απλώς να στείλουν ένα μήνυμα στον Γιώργο Καραϊβάζ, αλλά να τον εξοντώσουν».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στη δημοσιογραφική παρουσία του αστυνομικού ρεπόρτερ και παρατηρεί: «Ο Καραϊβάζ θεωρούνταν έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ (…) Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ερευνητικός δημοσιογράφος είχε ασχοληθεί πρόσφατα πολύ με αθέμιτες μηχανορραφίες διεφθαρμένων αξιωματούχων. Μεταξύ άλλων είχε κάνει αποκαλύψεις για εκβιασμούς για παροχή προστασίας από αστυνομικούς. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Καραϊβάζ ανέφερε αρκετές φορές ότι εγκληματικές συμμορίες κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα και επηρεάζουν ακόμη και αποφάσεις για επιλογή προσωπικού στην αστυνομία».

Σύμφωνα με τον Σπ. Δημητρίου, αναφέρει το DLF, η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται δύσκολη διότι οι δράστες είναι απίθανο να βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει: «Φοβάμαι ότι ακόμα κι αν οι δράστες – που σε τέτοιες περιπτώσεις προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό – συλληφθούν και φυλακιστούν, θα είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι βρίσκονται πίσω από το έγκλημα -αυτοί δηλαδή που ανέθεσαν τη δολοφονία. Αυτό με ανησυχεί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ