Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Απώλεια Χ. Παρασκευά – Η ΕνΔΕ εκφράζει τη θλίψη της: “Με την προσήλωση στο καθήκον και την αγάπη για τον άνθρωπο, συνέβαλε στον καθημερινό αγώνα της απονομής του Δικαίου”

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια σ’ όλη την οικογένειά της και ιδιαίτερα στην αγαπημένη της ανιψιά, συνάδελφο – Πρωτοδίκη Κοραλία Παλιεράκη».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απώλεια Χ. Παρασκευά – Η ΕνΔΕ εκφράζει τη θλίψη της: “Με την προσήλωση στο καθήκον και την αγάπη για τον άνθρωπο, συνέβαλε στον καθημερινό αγώνα της απονομής του Δικαίου” freepik

Άφατη θλίψη έχει προκαλέσει στο νομικό κόσμο η απώλεια της Χρυσούλας Παρασκευά, αντιπροέδρου ε.τ. του Αρείου Πάγου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 11 Απριλίου 2024.

Με την είδηση του θανάτου της το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η αείμνηστη Χρυσούλα Παρασκευά, μια πολυσήμαντη προσωπικότητα, με την άρτια επιστημονική της κατάρτιση, το σθένος, την προσήλωση στο καθήκον και  την αγάπη για τον άνθρωπο, συνέβαλε στον καθημερινό αγώνα της απονομής του Δικαίου και στην προστασία των θεμελιωδών πανανθρώπινων  αρχών και αξιών».

Και προσθέτει « Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια σ’ όλη την οικογένειά της και ιδιαίτερα στην αγαπημένη της ανιψιά, συνάδελφο – Πρωτοδίκη Κοραλία Παλιεράκη και πλην στεφάνου,  θα πραγματοποιήσει δωρεά στο Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ  – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο»,  σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειας».

Ποια ήταν η Χρυσούλα Παρασκευά

Η Χρυσούλα Παρασκευά γεννήθηκε το 1951 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 1978.

Τον Οκτώβριο του 2016, κατέχοντας την ένατη θέση στη δικαστική επετηρίδα, επελέγη ως μία εκ των τριών αντιπροέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ένα μήνα αργότερα τον Νοέμβριο του 2016 θα είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών της «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», αναλαμβάνοντας στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή τη θέση της αναπληρώτριας προέδρου.

Η Χρυσούλα Παρασκευά υπήρξε πρόεδρος στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπου συζητήθηκε η πολύκροτη υπόθεση για την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που είχαν αυτομολήσει. Υπό την προεδρία της απερρίφθη το αίτημα Ερντογάν για την έκδοσή τους, μετά και τις σχετικές προτάσεις τριών Εισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε μία άλλη καίρια παρέμβασή της, η Χρυσούλα Παρασκευά είχε αποστείλει ήδη από τον Ιούνιο του 2018 εγκύκλιο για τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Ειδικότερα, η τότε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου απέστειλε έγγραφο σε όλες τις εισαγγελίες και σε όλα τα πρωτοδικεία της χώρας, προκειμένου να την ενημερώνουν για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, όπου αυτά καταγγέλλονται.

Με άλλη πρωτοβουλία της, η Χρυσούλα Παρασκευά είχε «αγγίξει» και το χώρο του ποδοσφαίρου, όταν έδωσε εντολή για διερεύνηση όλων των αποφάσεων της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

Ο πειθαρχικός έλεγχος σε όλες τις αποφάσεις που εξέδωσε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ανατέθηκε σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και όπως τόνιζε στην παραγγελία η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια της θητείας της η Χρυσούλα Παρασκευά προϊστατο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και είχε την ιδιότητα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ