Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Απολογία του καθ΄ομολογία δολοφόνου: Πώς ο εισαγγελέας “προδιέγραψε” την προφυλάκιση του 33χρονου πιλότου – ΒΙΝΤΕΟ

Οδηγείται στα δικαστήρια ο πιλότος, ο οποίος απολογείται δια υπομνήματος για την πράξη του και εν συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις- Οι ισχυρισμοί του και η δόμηση υπεράσπισης για να κερδίσει στην πορεία "ελαφρυντικά"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απολογία του καθ΄ομολογία δολοφόνου: Πώς ο εισαγγελέας “προδιέγραψε” την προφυλάκιση του 33χρονου πιλότου – ΒΙΝΤΕΟ

Με ένα απολογητικό υπόμνημα στο οποίο θα εξιστορεί τα γεγονότα όπως – κατά την εκδοχή του- συνέβησαν, το βράδυ της 10ης και τα ξημερώματα της 11ης Μαίου στα Γλυκά Νερά, απολογείται ενώπιον του 12ου τακτικού ανακριτή ο 33χρονος πιλότος που έπνιξε την σύζυγό του Καρολάιν, 20 ετών, και τοποθέτησε πάνω στο άψυχο σώμα της την 11μηνών κόρη τους Λυδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δολοφονία Καρολάιν: Τι ποινές προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τον 33χρονο πιλότο Απολογία πιλότου:Πώς ο εισαγγελέας "προδιέγραψε" την προφυλάκιση του

Η απολογία του, στηριγμένη πάνω στα όσα μέχρι τώρα έχει πει , προφανώς θα έχει ως στόχευση το επόμενο δικαστικό στάδιο και δη την δίκη του, αφού τώρα – χωρίς να προδικάζουμε κανένα δικαστικό αποτέλεσμα – με βάση την κοινή λογική τα πράγματα είναι περίπου προδιαγεγραμμένα όσον αφορά την προσωρινή του κράτηση:

Οι όροι προσωρινής κράτησης

Το άρθρο 282 ΚΠΔ (Σκοπός και γενικές προϋποθέσεις επιβολής προσωρινής κράτησης, κατ’ οίκον περιορισμού και περιοριστικών όρων) αναφέρει:

1. Όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου, είναι δυνατό να διαταχθούν περιοριστικοί όροι ή κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή να επιβληθεί προσωρινή κράτηση, υπό τις προϋποθέσεις των επόμενων άρθρων.

2. Ο σκοπός των περιοριστικών όρων, του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση και της προσωρινής κράτησης είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης.

3. Οι περιοριστικοί όροι επιβάλλονται εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι για την εκπλήρωση των σκοπών της παρ. 2 και αν αυτοί δεν επαρκούν επιβάλλεται κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση και αν και αυτό το μέτρο κρίνεται ανεπαρκές τότε μόνο εκδίδεται ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένο ένταλμα προσωρινής κράτησης.

Τα είπε όλα ο εισαγγελέας

Στην περίπτωση του νεαρού πιλότου έχει ήδη μιλήσει ο εισαγγελέας που συναίνεσε στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης θεωρώντας τον κατηγορούμενο ύποπτο φυγής “λόγω της ιδιότητάς του( πιλότος) και της οικονομικής του επιφάνειας”. Ιδιαίτερη σημασία όμως εχει σε σχέση και με την προϋπόθεση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο του ΚΠΔ και το το γεγονός ότι θεωρείται απο τις δικαστικές αρχές ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων εξαιτίας α) του τρόπου που σκότωσε την Καρολάιν β) παραπλάνησε τις αρχές με ψευδή στοιχεία που δείχνουν ότι δεν έχει αναστολές! Απολογία πιλότου:Πώς ο εισαγγελέας "προδιέγραψε" την προφυλάκιση του

Τι θα πει

Έχοντας λοιπόν – προφανώς- πλήρη επίγνωση για την κατάληξη της πρώτης δικαστικής μάχης που θα δώσει σήμερα, ο νεαρός πιλότος δια των συνηγόρων του , θα θέσει τις γραμμές της υπεράσπισής του με στόχευση το απώτερο μέλλον. Σε μία προσπάθεια να «χτίσει» την υπερασπιστική του γραμμή, έχει ήδη αρχίσει να εκφράζει τη θέση του για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά μέσα από έγγραφες δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι 38 ημέρες «θέατρο» ήταν απαραίτητος χρόνος για να «σκεφτεί τι θα γίνει με το παιδί του»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα είναι και η θέση του κατηγορούμενου ενώπιον του 12ου τακτικού ανακριτή . Ουσιαστικά θα κρατήσει την τελευταία κατάθεση που έδωσε ως κατηγορούμενος στις αστυνομικές αρχές τα ξημερώματα της 18ης Ιουνίου, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν κατάλαβε τι έγινε, πως όλα διήρκησαν 5 λεπτά, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί καβγάς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την απολογία του θα αναφερθεί σε εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού, ιδίως το βράδυ της 11ης Μαΐου που κατέληξε με την Καρολάιν να θέλει να κοιμηθεί μόνη της, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος. Συγκεκριμένα, είχε ισχυριστεί στην τελευταία κατάθεσή του στους αστυνομικούς: Απολογία πιλότου:Πώς ο εισαγγελέας "προδιέγραψε" την προφυλάκιση του

– “…Η Καρολάιν κοιμόταν μπρούμυτα και η δεξιά πλευρά του προσώπου της ακουμπούσε στο μαξιλάρι. Ξάπλωσα δίπλα της προσπαθώντας να της πω ότι αυτό που έκανε στη Λυδία ήταν πάρα πολύ άσχημο. Αυτή δεν ήθελε ούτε να με ακούσει. Μου είπε να φύγω και εγώ και η Λυδία. Τότε λοιπόν, όπως ήταν μπρούμυτα ξαπλωμένη, πήγα από πάνω της, προσπαθώντας να την κάνω να με ακούσει. Αυτή τιναζόταν για να με πετάξει από πάνω της, αλλά όσο αυτή τιναζόταν, τόσο εγώ την πίεζα γιατί το μόνο που ήθελα ήταν να με ακούσει. Ενώ ήμασταν σε αυτή την κατάσταση, εγώ από πάνω της να την πιέζω και αυτή να τινάζεται, το μπροστά μέρος του προσώπου της, δηλαδή το στόμα, η μύτη και τα μάτια της κόλλησαν στο μαξιλάρι. Δεν θυμάμαι αν εκείνη τη στιγμή της πίεσα με τα χέρια μου το κεφάλι, νομίζω όμως ότι με το βάρος του σώματός μου της πίεζα το κεφάλι. Όσο την πίεζα της είπα 2-3 φορές: “Τη μικρή δεν θα την ξαναχτυπήσεις”. Αυτό όλο πρέπει να κράτησε κάνα πεντάλεπτα, μέχρι που κατάλαβα ότι η Καρολάιν είχε σταματήσει να κουνιέται. Στη συνέχεια μέσα στον πανικό μου, προσπάθησα να την συνεφέρω, είδα όμως πως αυτό ήταν μάταιο”.

Που στοχεύει

Πίσω από τα λόγια του 33χρονου θα πρέπει κανείς να διαγνώσει την – νομικά θεμιτή- προσπάθειά του να χτίσει επιμέρους ελαφρυντικά για τον εαυτό του. Το βάρος δηλαδή της υπεράσπισης πέφτει πάνω στη δόμηση ενός υπερασπιστικού λόγου που θα κατατείνει στην δημιουργία ενός υποβάθρου που θα οδηγήσει στο τελικό στόχο που προφανώς έχει: Την αναγνώριση ελαφρυντικών. Και αυτό είναι κάτι που προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα. Απολογία πιλότου:Πώς ο εισαγγελέας "προδιέγραψε" την προφυλάκιση του

Η “στόχευση”, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, είναι να περιγραφεί ένα σκηνικό μέσα από τις προανακριτικές απολογίες του, αφενός πως λειτούργησε “εν βρασμώ” (προηγήθηκε καυγάς κλπ) , αφετέρου πως το θύμα απώθησε βίαια το παιδί τους (“τη μικρή δεν θα την ξαναχτυπήσεις”) και βέβαια το προφίλ ενός ατόμου που διήγε “σύννομο βίο”. Η παραπάνω περιγραφή, μπορεί να μην τυποποιήθηκε σε κάποιο αίτημα του κατηγορουμένου, αλλά ο λόγος του σε αυτό κατατείνει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ