Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021

Απολογισμός του έργου του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών

Ο "Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών" είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αμιγώς δικαστικός λογοτεχνικός σύλλογος που εδρεύει στην Αθήνα και αποτελείται από εν ενεργεία και σε σύνταξη δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων και των βαθμίδων της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απολογισμός του έργου του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών

Τι δουλειά έχει ο Ντοστογιέφσκι πάνω σε μια δικαστική έδρα (αν κι εδώ που τα λέμε το εμβληματικό “Έγκλημα και Τιμωρία” θα του επέτρεπε κάτι τέτοιο) και γιατί ο Ρίτσος και ο Σεφέρης κάθονται στα έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης; Η απάντηση κρύβεται στον “Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών”.

Ο απολογισμός της δράσης του ΚΕΛΔ

Ο “Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών” είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αμιγώς δικαστικός λογοτεχνικός σύλλογος που εδρεύει στην Αθήνα και αποτελείται από εν ενεργεία και σε σύνταξη δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων και των βαθμίδων της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ήδη συμπληρώνουμε τρία έτη λειτουργίας από την ανάληψη καθηκόντων από το Διοικητικό Συμβούλιο και είναι αλήθεια ότι ο ΚΕΛΔ σε αυτόν τον χρόνο παρήγαγε σημαντικό πνευματικό έργο κι έγινε γνωστός γι αυτό, τόσο στο νομικό κόσμο της χώρας (συναδέλφους, δικηγόρους ) όσο και πέραν αυτού, αφού μέσω του έργου μας προσεγγίσαμε, συνεργαστήκαμε ή και προσμετράμε ήδη στους φίλους του ΚΕΛΔ και σημαντικές προσωπικότητες της πατρίδας μας, όπως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ,κκ Ιερώνυμο , τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο , τους ποιητές Τίτο Πατρίκιο , Βασίλη Βασιλικό , Δημήτρη Καραμβάλη , καθηγητές Πανεπιστημίου ( Απόστολο Γεωργιάδη , Αντώνη Παναγιώτου , Μαρία Γκασούκα ,Χριστίνα Ντουνιά , Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη , Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου , Αννα Φαχαντίδου-Τσιλιγκίρογλου ) , τους σημαντικούς μαέστρους και διδασκάλους μουσικής με τις χορωδίες τους , Δημήτριο Καρούζο και Σωτήρη Δογάνη , τον Πρώην Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ – δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο , καθώς και άλλους αξιόλογους συλλόγους με τους οποίους συνεργαστήκαμε (ΛΙΝΟΣ , ΜΕΣΚ , Σύλλογος Φίλων Κλασικής Μουσικής και Οπερας ) , καθώς και την καθηγήτρια του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες VIRGINIA LOPEZ RECIO, τον αξιόλογο Βρετανό φιλέλληνα Μαικλ Φώκνερ , τη Μορφωτική Ακόλουθο των ΗΠΑ Τζένιφερ Σούλερ και τον Πρόξενο της Αιτής στην Ελλάδα YVELT LEBRUN .

Οι μέχρι σήμερα εκδηλώσεις μας είναι :

Οι μέχρι σήμερα εκδηλώσεις μας είναι : > 17 Μαίου 2018 , Ιδρυμα Θεοχαράκη , Αφιέρωμα στη Βυζαντινή Ποίηση- Υμνογραφία και Θύραθεν. > Ιούνιος 2018 , έκδοση του Πρώτου τόμου του Ανθολογίου μας , με έργα 12 μελών μας , με τίτλο << ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ>> , εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ. > 7 Ιουλίου 2018 , παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη του Ανθολογίου μας σε συνδυασμό με τριήμερη εκδρομή σε ιστορικούς και πνευματικούς χώρους της Βορείου Ελλάδος.

> 22 Σεπτεμβρίου 2018 , συμμετοχή σε εκδήλωση για τον Παπαδιαμάντη στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Ψυρρή. > 30 Σεπτεμβρίου 2018 , Ιδρυμα Θεοχαράκη , παρουσίαση του Ανθολογίου μας στην Αθήνα , με τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο , στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα . > 17-18-19 Οκτωβρίου 2018 , τριήμερη εκδρομή σε Γύθειο , Μονεμβασιά , Μυστρά και εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου , με επίσημο προσκεκλημένο το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ.Χρυσόστομο . > 27 Νοεμβρίου 2018 , εκδήλωση στην Αθήνα για τους ποιητές της γενιάς του 20 , με συμμετοχή της Χορωδίας του μαέστρου Σωτηρίου Δογάνη που τιμήθηκε με πλακέτα και κύρια ομιλήτρια την κα Χριστίνα Ντουνιά, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ . > 2 Δεκεμβρίου 2018 , στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας με τίτλο << ο ΚΕΛΔ πάει θέατρο >> , παρακολουθήσαμε τη θαυμάσια παράσταση << Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη >> στο θέατρο Χώρα και ακολούθησε συζήτηση για τις γυναίκες θύματα και θύτες στο έργο του Παπαδιαμάντη με φιλολογική , κοινωνιολογική και νομική ανάλυση από εξαιρετικούς επιστήμονες ( Μαρία Γκασούκα ,Πανεπιστήμιο Αιγαίου , Αρης Χαραλαμπάκης , Στυλιανός Γονατάς ΔΠΘ) με συμμετοχή του κοινού και του θιάσου του θεάτρου Χώρα . > 15 Δεκεμβρίου 2018 σε συνεργασία με το σύλλογο <<ΛΙΝΟΣ >> παρουσιάσαμε το έργο του εφόρου του ΚΕΛΔ , ποιητή , συγγραφέα , συνθέτη , μουσικού , ερμηνευτή Βασίλη Παπακώστα . > 22 Δεκεμβρίου 2018 συνδιοργανώσαμε με τη χορωδία του ΔΣΑ χριστουγεννιάτικη εορτή , με απαγγελίες επίκαιρων ποιημάτων των μελών μας . > 19 Ιανουαρίου 2019 , στο Περιστέρι Αττικής , έγινε παρουσίαση του Ανθολογίου μας και των βιβλίων της ταμία του ΚΕΛΔ , Λίτσας Καποπούλου και του βιβλίου του εφόρου του ΚΕΛΔ Βασίλη Παπακώστα.

> 22 Δεκεμβρίου 2018 συνδιοργανώσαμε με τη χορωδία του ΔΣΑ χριστουγεννιάτικη εορτή , με απαγγελίες επίκαιρων ποιημάτων των μελών μας . > 19 Ιανουαρίου 2019 , στο Περιστέρι Αττικής , έγινε παρουσίαση του Ανθολογίου μας και των βιβλίων της ταμία του ΚΕΛΔ , Λίτσας Καποπούλου και του βιβλίου του εφόρου του ΚΕΛΔ Βασίλη Παπακώστα . > 15-17 Φεβρουαρίου 2019 , τριήμερη εκδρομή σε Βόλο, Πήλιο, Λίμνη Πλαστήρα , Τρίκαλα, Καρδίτσα , με παρουσιάσεις του Ανθολογίου μας και του έργου των προαναφερθέντων μελών μας σε Βόλο και Καρδίτσα. > 17 Μαρτίου 2019 , Παλαιά Βουλή Αθήνα , εκδήλωση για τους φιλέλληνες λογοτέχνες κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 , με απαγγελία ποιημάτων οκτώ φιλελλήνων ποιητών στη μητρική τους γλώσσα και σε ελληνική απόδοση με τη συμμετοχή της χορωδίας του ΔΣΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Δημητρίου Καρούζου και του χορευτικού συγκροτήματος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας , απονομή τιμητικής διάκρισης στις ΗΠΑ για τους φιλέλληνες αμερικανούς λογοτέχνες , την οποία παρέλαβε η Μορφωτική Ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζένιφερ Σούλερ , απονομή τιμητικής πλακέτας στον Πρόξενο της Αιτής στην Ελλάδα YVELT LEBRUN , ως τη χώρα που αναγνώρισε πρώτη την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος το 1823, απονομή τιμητικής πλακέτας στον μαέστρο Δημήτρη Καρούζο και στη χορωδία του . Η μικρή δεξίωση που ακολούθησε ήταν χορηγία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων . > Προκηρύχθηκε λογοτεχνικός διαγωνισμός μεταξύ των νέων κρατουμένων του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων Αυλώνα , ηλικίας από 17 έως 21 ετών , με τίτλο << Η ψυχή μου κι εγώ >> και σε ειδική εκδήλωση που έγινε εντός του καταστήματος κράτησης , όπου και λειτουργεί σχολείο (Δημοτικό , Γυμνάσιο και Λύκειο ) βραβεύτηκαν τα τρία καλύτερα ποιήματα από κάθε σχολική βαθμίδα στις 27 Ιουνίου 2019 ενώ τα ποσά των βραβείων ήταν χορηγία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. > Στις 11 έως 13 Απριλίου 2019 αντιπροσωπεία του ΚΕΛΔ και φίλων του μετέβησαν στο Κίεβο , όπου στην έδρα του Πανεπιστημίου Ταράς Σεβτσένκο, κατόπιν προσκλήσεως του Πρύτανη , έδωσε διάλεξη ο Πρόεδρος του ΚΕΛΔ , Δημήτρης Ορφανίδης , εφέτης , ειδικός Ανακριτής , για την σχέση της ποίησης Καβάφη και Ελύτη . > Στις 13 Απριλίου 2019 το απόγευμα και ώρα 19.00 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι παρουσιάστηκε το Ανθολόγιό μας με επιμέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου. > Στις 17 Απριλίου 2019 και ώρα 19.00 τα μέλη και οι φίλοι του ΚΕΛΔ παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση << Η Λωξάνδρα >> στο θέατρο Βεάκη στην Αθήνα . > Από 1 έως 5 Μαίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην Κέρκυρα και Ιωάννινα με εκδήλωση στην Κέρκυρα προς τιμήν του Διονυσίου Σολωμού και με παρουσίαση του έργου μας με επιμέλεια του Ιονίου Πανεπιστημίου . > Τον Μάιο του 2019 παρουσιάστηκε σε ειδικό πολυχώρο της Πάτρας το Δοκίμιο και η νέα ποιητική συλλογή του Προέδρου μας καθώς και το Ανθολόγιο του Συλλόγου μας.

Νέος ΠΚ

Pixabay

Στις 13 και 14 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήσαμε εκδρομή στην Αίγινα , όπου επισκευτήκαμε πνευματικούς και πολιτιστικούς προορισμούς , το βράδυ δε της 13ης Ιουλίου πραγματοποιήσαμε μουσικοποιητική βραδιά με απαγγελίες ποιημάτων από τα μέλη μας και τους συμμετέχοντες ποιητές και τραγουδήσαμε θαυμάσια μελοποιημένη ποίηση του Γκάτσου , του Ελύτη κλπ.

Ανακηρύξαμε επίτιμα μέλη μας τον Τίτο Πατρίκιο και τον Βασίλη Βασιλικό , καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο που αποδέχθηκαν με χαρά την αναγνώριση αυτή.

Στις 4-5-6 Οκτωβρίου 2019 διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων μία εκδρομή στην Αιτωλοακαρνανία , όπου και επισκεφτήκαμε τη Ναύπακτο , την ιερή πόλη του Μεσολογγίου , κοντινούς ιστορικούς και αρχαιολογικούς προορισμούς και στις 5 Οκτωβρίου το βράδυ παρουσιάσαμε στην Αμφιλοχία εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση και στο λαογραφικό έργο του μέλους μας , Προέδρου Εφετών κου Σάββα Αλέξανδρου σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο με την επωνυμία <<ΔΙΟΔΟΣ>> .

Προκηρύξαμε δεύτερο λογοτεχνικό διαγωνισμό για τους νέους κρατουμένους του ΕΚΚΝΑ με τίτλο <<Η Πατρίδα μου κι εγώ >> και βραβεύτηκαν τα τρία καλύτερα έργα από κάθε σχολική βαθμίδα στις 3/7/2020 σε ειδική εκδήλωση στο ως άνω κατάστημα κράτησης .

24/11/2019 παρουσίαση του έργου των μελών μας στον Πειραιά σε συνεργασία με το σύλλογο των φίλων της κλασσικής μουσικής και της όπερας .

Στις 17/2/2020 παρακολουθήσαμε 220 μέλη και φίλοι του ΚΕΛΔ στην Αθήνα τη θεατρική παράσταση <>και επακολούθησε συζήτηση επί του θέματος της παράστασης νομικού ενδιαφέροντος .

Εν μέσω της πανδημίας συμμετείχαμε στη διοργάνωση λογοτεχνικού διαγωνισμού μεταξύ νομικών με θέματα εμπνευσμένα από την πανδημία covid -19 , στον οποίο μάλιστα διακρίθηκαν τρία μέλη μας , ο κος Μουζάκης Φώτης , η κα Στέλλα Μπλέτα και η κα Ελένη Σκριβάνου .

Στις 22/7/2020 στην αυλή του Ι.Ν.Αγίων Αποστόλων στου Ψυρρή , διοργανώσαμε μουσικοποιητική βραδιά εμπνευσμένη από την παλιά Αθηνα με απαγγελίες ποιημάτων και έργων των μελών μας , καντάδες και τραγούδια της παλιάς Αθήνας .

Στις 24 Ιουλίου 2020 εκδώσαμε ψήφισμα κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί .

Εχουμε διοργανώσει επιτυχημενες παρουσιάσεις του λογοτεχνικού έργου των μελών μας : Βασίλη Παπακώστα , Λίτσας Καπποπούλου ,Δημήτρη Ορφανίδη <Σταμάτη Γιακουμή, Γιώργου Μικρούδη .

Τον Οκτώβριο του 2020 εκδόθηκε το δεύτερο Ανθολόγιό μας με τίτλο <<Εν αμφιβολία ποιητές >> από τις εκδόσεις Ελκυστής , με τη συμμετοχή 26 συναδέλφων .

Στις 3/10/2020 παρουσιάσαμε το έργο του ΚΕΛΔ και το νέο Ανθολόγιό μας στη Λάρισα σε συνεργασία με την <<ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ >> υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ .

Στις 27 Νοεμβρίου 2020 ο ΚΕΛΔ συμμετείχε στο Ι΄διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος για τα 200 έτη από την επανάσταση του 1821 με εισήγηση του Προέδρου του , Δημήτρη Ορφανίδη , με τίτλο << Ατραποί προς την Ελευθερία – Ο Υμνος και ο Ποιητής του >>.

Το Νοέμβριο του 2020 αποφασίσαμε την προκήρυξη νέου λογοτεχνικού διαγωνισμού για τους κρατουμένους στο ΕΚΚΝΑ (τρίτο στη σειρά ) με τίτλο << Η Μοίρα και ο Ανθρωπος >> ,καθώς και την προκήρυξη λογοτεχνικού διαγωνισμού μεταξύ των παιδιών των συναδέλφων με τίτλο <<Θέλει αρετήν και τόλμη η Ελευθερία >> .Θα ανακοινωθούν επισήμως , μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες .

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ