Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Απολογούνται οι 5 συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση παράνομης μετανάστευσης – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Έλαβαν την Παρασκευή προθεσμία για την απολογία τους. Πάνω από 2.500 σελίδες η ογκωδέστατη δικογραφία την υπόθεση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απολογούνται οι 5 συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση παράνομης μετανάστευσης – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ ΕΡΤ

Την πόρτα του ανακριτή Ορεστιάδας θα περάσουν σήμερα Σάββατο 3 Ιουνίου οι πέντε συνοριοφύλακες στον Έβρο που κατηγορούνται για εμπλοκή σε υπόθεση παράνομης μετανάστευσης, αντιμέτωποι με μία ογκωδέστατη δικογραφία που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στις 2.500 σελίδες.

Οι κατηγορούμενοι έλαβαν την Παρασκευή νέα προθεσμία για την απολογία τους, σχετικά με τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Οι συνοριοφύλακες υπηρετούσαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου και κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι οι 5 συνοριοφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους επίσης, όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

“Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, σε βάρος των 5 αστυνομικών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος για υπόθεση διευκόλυνσης εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών στη χώρα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα”.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι συνοριοφύλακες τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έρχονταν σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι 5 αστυνομικοί διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

συνοριοφύλακες στον Έβρο

evros-news.gr

Συνοριοφύλακες στον Έβρο: Το χρονικό της υπόθεσης

Οι πέντε αστυνομικοί του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνελήφθησαν στις (29.05.2023) από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολουθήσεις, για διευκόλυνση εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών, επέλεγαν βάρδιες σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες.

Μάλιστα, έδειχναν υπέρμετρο ζήλο λέγοντας κάποιες φορές ότι δεν χρειάζονταν κάμερες ή την παρουσία του FRONTEX. Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους, ενώ ήταν ελεύθερος υπηρεσίας και με πυρετό, πήγε στην υπηρεσία του και έκανε κανονικά βάρδια σε σημείο των συνόρων.

Σε βάρος των πέντε αστυνομικών (ενός ανθυπαστυνόμου και τεσσάρων αρχιφυλάκων) ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο “κόλπο” και τους υπόλοιπους. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ