Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Απόπειρα φίμωσης βουλευτή –Σε μία νύχτα άλλαξαν οι συνταγματικές διατάξεις για άρση της βουλευτικής ασυλίας της και της ασκήθηκε ποινική δίωξη

Αποζημίωση 9.000 ευρώ επιδίκασε το ΕΔΔΑ για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόπειρα φίμωσης βουλευτή –Σε μία νύχτα άλλαξαν οι συνταγματικές διατάξεις για άρση της βουλευτικής ασυλίας της και της ασκήθηκε ποινική δίωξη

Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος εν ενεργεία βουλευτή, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων που δήθεν προωθούσαν την τρομοκρατία. Αθωώθηκε πρωτοδίκως και ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης, η οποία  εκκρεμεί.

«Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός διαφόρων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου της ανάκλησης της βουλευτικής ασυλίας με  συνταγματική τροποποίηση, με απώτερο στόχο τον περιορισμό και τον έλεγχο της πολιτικής βούλησης κάποιων βουλευτών διαφόρων αντιπολιτευομένων κομμάτων,  συμπεριλαμβανομένου της προσφεύγουσας, είχε αποτελέσει παρέμβαση στην άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην «έκθεση έρευνας που συνέταξε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα, στις 14 Φεβρουαρίου 2016 μια ομάδα περίπου 100 γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της προσφεύγουσας – βουλευτή, πραγματοποίησαν συνάντηση στο Kadıköy (Κωνσταντινούπολη). Τελικά συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα, και τα οποία φώναζαν συνθήματα. Ένας αστυνομικός είχε προειδοποιήσει την ομάδα να μην φωνάζει προκλητικά συνθήματα για λόγους ασφαλείας».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται «η προσφεύγουσα αμφισβήτησε αυτήν την προειδοποίηση. Στις 9 Μαΐου 2016 ο εισαγγελέας συνέταξε αίτηση κατά της προσφεύγουσας για ανάκληση της βουλευτικής της ασυλίας και την υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτή η ποινική έρευνα αφορούσε την συμμετοχή της στην συνάντηση και τις δηλώσεις της στον τύπο στις 14 Φεβρουαρίου 2016».

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 ΕΣΔΑ) και επιδίκασε ποσό 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και ποσό 4.000 ευρώ για έξοδα. ευρωπαικό δικαστήριο

Τι είχε προηγηθεί

Στις 28 Ιουλίου 2015, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε δήλωση στην οποία ισχυρίστηκε ότι οι ηγέτες του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) θα πρέπει να «πληρώσουν το τίμημα» για τρομοκρατικές ενέργειες.

Στις 29 Ιουλίου 2015, όλοι οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας HDP, συμπεριλαμβανομένου της προσφεύγουσας υπέβαλαν αναφορά στο Προεδρείο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης («Εθνική Συνέλευση») ζητώντας την ανάκληση της ασυλίας των μελών της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.

Στις 3 Αυγούστου 2015 το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ομάδας HDP ότι, σύμφωνα με το άρθρο 134 του Κανονισμού, το γεγονός ότι ένας βουλευτής ζητούσε την ανάκληση της βουλευτικής ασυλίας του δεν αρκούσε για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα και με την επίκληση των πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών, στις 20 Μαΐου 2016 η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συνταγματική τροποποίηση σύμφωνα με την οποία η βουλευτική ασυλία, όπως προβλέπονταν στο άρθρο 83 δεύτερο εδάφιο του Συντάγματος, επρόκειτο να ανακληθεί σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση για άρση της ασυλίας από τις αρμόδιες αρχές πριν από την ημερομηνία έγκρισης της τροποποίησης.

«Αυτό η συνταγματική τροπολογία αφορούσε συνολικά 154 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, που αποτελούνταν από 550 Βουλευτές εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων 59 μελών από το CHP (Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα), 55 από το HDP, 29 από το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και 10 από το MHP (Εθνικιστικό Κόμμα Δράσης). Επηρέασε επίσης έναν ανεξάρτητο βουλευτή» σημειώνεται.

Οι ποινικές διώξεις

Η συνταγματική τροποποίηση προήλθε λόγω των συγκρούσεων στη Συρία μεταξύ του «Daesh» και των δυνάμεων μίας οργάνωσης που συνδέεται με το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν που χαρακτηρίζεται ως παράνομη ένοπλη οργάνωση), και λόγω του ξεσπάσματος βίας στην Τουρκία το 2014 και το 2015, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Δεκατέσσερις βουλευτές του HDP και ένας βουλευτής του CHP τέθηκαν υπό κράτηση ως μέρος των ποινικών ερευνών εναντίον τους.

Μετά την ανάκληση της βουλευτικής ασυλίας, ο εισαγγελέας επανεκκίνησε τις ποινικές έρευνες κατά της προσφεύγουσας. Στις 25 Οκτωβρίου 2016 άσκησε ποινική δίωξη  εναντίον της η οποία εισήχθη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στο Anadolu, ζητώντας την καταδίκη της για συμμετοχή σε παράνομη συνάντηση. Στις 25 Ιανουαρίου 2018, δεδομένου ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν μια ειρηνική συνάντηση, το Κακουργιοδικείο στο Anadulo απάλλαξε  την προσφεύγουσα. Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άσκησε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης. Το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε την απόφαση της 25ης Ιανουαρίου 2018 για διαδικαστικούς λόγους.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2019 το Κακουργιοδικείο Anadolu την αθώωσε. Τον Φεβρουάριο του 2019 ο εισαγγελέας άσκησε πάλι έφεση κατά της απόφασης. Οι ποινικές διαδικασίες εναντίον της εκκρεμούν στα εθνικά δικαστήρια.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ