Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ αίτηση του κόμματος “Κίνημα 21” για ακύρωση παραβόλου συμμετοχής στις ευρωεκλογές 20.000 ευρώ

Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε αναρμοδιότητα, παραπέμποντας στο Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απορρίφθηκε από το ΣτΕ αίτηση του κόμματος “Κίνημα 21” για ακύρωση παραβόλου συμμετοχής στις ευρωεκλογές 20.000 ευρώ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Λόγω αναρμοδιότητας απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, την αίτηση του  πρόεδρου του κόμματος «Κίνημα 21» Zώη Μπέχλη  με την οποία ζητούσε  να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 5083/2024  για την εκλογή ευρωβουλευτών, κ.λπ., κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει ότι τα κόμματα προκειμένου να συμμετέχουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές (9 Ιουνίου 2024) πρέπει να καταβάλλουν παράβολο 20.000 ευρώ.

Οι σύμβουλοι του Δ´ τμήματος έκριναν  ότι αρμόδιο για να επιληφθεί του θέματος είναι το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο κρίνει τη νομιμότητα, κ.λπ. συμμετοχής των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων κατά τις βουλευτικές εκλογές και της Ευρωεκλογές. Και εν συνεχεία για τις όποιες αποφάσεις του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αρμόδιο είναι το Εκλογοδικείο.

Σημειώνεται, πως σε περίπτωση που δεν κατατεθεί το επίμαχο παράβολο των 20.000 ευρώ η αίτηση συμμετοχής του στις Ευρωεκλογές θεωρείται απαράδεκτη και δεν θα μπορεί να συμμετέχει, αλλά το ποσό επιστρέφεται εφόσον οι συνδυασμοί τους κόμματος λάβουν ποσοστό 1,5% τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ