Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023

Αποζημίωση και μείωση ποινής για αναξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης: Οι οδηγίες του Αρείου Πάγου σε εισαγγελείς

Πώς πρέπει να λειτουργούν σε περιπτώσεις προσφυγής κρατουμένων, που προβλέπεται με το νέο σωφρονιστικό Κώδικα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση και μείωση ποινής για αναξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης: Οι οδηγίες του Αρείου Πάγου σε εισαγγελείς EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Τη δυνατότητα των κρατουμένων να ασκούν προσφυγή για αναξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης προβλέπει ο νέος σωφρονιστικός Κώδικας και σε εγκύκλιό του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου δίνει οδηγίες στους εισαγγελείς για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Το φάσμα των πιθανών αιτιάσεων, που είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο της προσφυγής κρατουμένου είναι ευρύ, όπως αναφέρεται και μεταξύ άλλων μπορεί να αφορά τους χώρους διαβίωσης, την υγιεινή και καθαριότητα, την υγειονομική περίθαλψη ή τη σωματική άσκηση και άθληση.

Υπό τα προεκτεθέντα νέα δεδομένα στο χώρο της σωφρονιστικής νομοθεσίας, σημειώνει ο Αντεισαγγελέας επιβάλλεται η εκ μέρους των εισαγγελικών λειτουργών επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής κατά την εφαρμογή των διατάξεων αναφορικά με το νεοπαγή θεσμό της προσφυγής κρατουμένων.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, οι ασκούντες τα ειδικά καθήκοντα των σχετικών διατάξεων του σωφρονιστικού Κώδικα, συμμετέχοντες στην σύνθεση του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών, το οποίο αποφαίνεται και για τις προσφυγές «έχουν την ευθύνη της επιμελημένης – αιτιολογημένης πρότασης ώστε να συμβάλλουν, κάθε φορά, στη δίκαιη δικανική κρίση. Έτσι, είναι απολύτως αναγκαίο να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, προκειμένου ένα εθνικό ένδικο βοήθημα, που αφορά τις συνθήκες κράτησης, να είναι αποτελεσματικό, το δικαστήριο που επιλαμβάνεται (εν προκειμένω το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών) πρέπει να εξετάζει την υπόθεση κατά τις σχετικές αρχές και τα πρότυπα που απορρέουν από την περί το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ νομολογία».

Θάνατος 16χρονου πυγμάχου

eurokinissi

Δυνατότητα κρατουμένων για προσφυγή: Οι προβλέψεις του Κώδικα

Σε περίπτωση αποδοχής της προσφυγής, το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών διατάσσει κάθε πρόσφορο κατά την κρίση του μέτρο, για τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων διαβίωσης του προσφεύγοντος εντός του ίδιου σωφρονιστικού καταστήματος ή του κρατητηρίου της Αστυνομίας, όπως την αλλαγή χώρου κράτησης και αν η εφαρμογή τέτοιων μέτρων δεν είναι εφικτή, διατάσσει τη μεταφορά του στο νοσοκομείο των φυλακών ή άλλο δημόσιο νοσοκομείο ή την κατά προτεραιότητα μεταγωγή του προσφεύγοντος σε άλλο κατάστημα κράτησης. Οι Διευθυντές των σωφρονιστικών ή άλλων καταστημάτων και των δημόσιων νοσοκομείων συμμορφώνονται αμελλητί στις αποφάσεις του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Προφυλακιστέος 17χρονος

EUROKINISSI/TΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε κάθε περίπτωση το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών μπορεί να επιδικάσει, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον προσφεύγοντα, χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη, το χρηματικό ποσό της οποίας ορίζεται από 5 έως 30 ευρώ ανά ημέρα παραβίασης ανάλογα με τη βαρύτητα της προσβολής και ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, ο οποίος υπολογίζεται σε μία επιπλέον ημέρα έκτισης ανά 10 ημέρες κράτησης υπό δυσμενείς συνθήκες. Το ίδιο δικαστήριο είναι αρμόδιο και για την εκδίκαση των προσφυγών πρώην κρατουμένων, οι οποίες ασκούνται σε αποκλειστική προθεσμία 4 μηνών από την απόλυσή τους. Η απόφαση που εκδίδεται επί της προσφυγής δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα και εκτελείται αμέσως.

Όπως καταλήγει ο κ. Παπαγεωργίου: «Οι κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας, εκτός από την κοινοποίηση της παρούσας στους εισαγγελικούς λειτουργούς της περιφερείας τους (κατά προτεραιότητα στους υπηρετούντες σε Εισαγγελίες Πρωτοδικών, στην περιφέρεια των οποίων λειτουργεί Κατάστημα Κράτησης και στους εποπτεύοντες τα Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού, Διαβατών, Αγίου Στεφάνου και Λάρισας Αντεισαγγελείς Εφετών) παρακαλούνται να ασκούν τη δέουσα εποπτεία για την τήρησή της».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ