Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Αποζημίωση- μαμούθ άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές επιχειρήσεων το 2008 στα επεισόδια της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Το ΣτΕ με αποφάσεις του ορίζει πως το Δημόσιο καλείται να πληρώσει εντόκως τις ζημιές για 4 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση- μαμούθ άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές επιχειρήσεων το 2008 στα επεισόδια της δολοφονίας Γρηγορόπουλου EUROKINISSI

Αποζημίωση ύψους 1.562.613 ευρώ συν τους τόκους, καλείται να καταβάλλει το Δημόσιο για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε τέσσερα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε επεισόδια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008.

Με 4 αποφάσεις του το ΣτΕ έκρινε ότι το Δημόσιο πρέπει να καταβάλλει το προαναφερθέν ποσό σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ πέρυσι είχε επιδικάσει 1.868.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή του Πολυτεχνείου και τα Εξάρχεια.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχε προσφύγει ασφαλιστική εταιρεία η οποία διεκδικούσε το ποσό των 1.562.613 ευρώ που είχε καταβάλλει σε ασφαλισμένους ιδιοκτήτες καταστημάτων που υπέστησαν ολοσχερείς ή τεράστιες καταστροφές το επίμαχο βράδυ. Η πρώτη επιχείρηση που είχε υποστεί ζημιές ύψους 1.028.047 ευρώ ήταν στο Μοναστηράκι στη συμβολή των οδών Ερμού και Καπνικαρέας. Η δεύτερη που είχε υποστεί ζημιές 359.600 ευρώ στεγαζόταν επί της οδού Ερμού 49. Η τρίτη ήταν επί της οδού Εναντίας 86 στην Θεσσαλονίκη και είχε υποστεί  ζημιές 89.214 ευρώ και η τέταρτη  ήταν στην συμβουλή των οδών Γούναρη και Αλεξάνδρου Σβώλου  35 και πάλι στην συμπρωτεύουσα με ζημιές 85.842 ευρώ.

Μητέρα Γρηγορόπουλου

EUROKINISSI

Ωστόσο, στα διοικητικά εφετεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είχαν απορριφθεί οι υποθέσεις της ασφαλιστικής με τους δικαστές να εξηγούν ότι «τα βίαια επεισόδια εκείνης της νύκτας και οι ζημιογόνες συνέπειες τους αποτελούν γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί με μέτρα άκρας επιμέλειας. (…) δεν συντρέχει ευθύνη του δημοσίου από παράνομες παραλείψεις  των οργάνων του (αστυνομικών) και δεν στοιχειοθετείται υποχρέωσή του προς αποζημίωση».

Όμως, Α΄ Τμήμα του ΣτΕ αναίρεσε τέσσερεις αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων, υπογραμμίζοντας ότι από αυτές «δεν προκύπτει ο τρόπος δράσης των αστυνομικών κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και ειδικότερα δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προέβησαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις κατά της περιουσίας των πολιτών, ούτε προκύπτει ότι συνελήφθη μέρος έστω των δραστών που προέβησαν σε εμπρησμούς και καταστροφές, δεδομένου ότι στις εφετειακές αποφάσεις οι δράστες αναφέρονται ως «άγνωστοι».

Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις, οι σύμβουλοι Επικρατείας «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βιαία επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρειά τους. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν  για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη  αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστικής ευθύνης του Δημοσίου προϋπόθεση της παρανομίας» και κατά συνέπεια θεμελιώνεται το δικαίωμα για καταβολή αποζημίωσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ