Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Τέλος στην κατάληψη του ΑΠΘ – 14 από τους 33 προσαχθέντες δεν ήταν φοιτητές – BINTEO – ΦΩΤΟ

Η εκκένωση έγινε παρουσία εισαγγελέα. Η κατάληψη που είχε γίνει σε κτήριο της Πρυτανείας είχε ως με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέλος στην κατάληψη του ΑΠΘ – 14 από τους 33 προσαχθέντες δεν ήταν φοιτητές – BINTEO – ΦΩΤΟ

Τέλος έλαβε η κατάληψη του ΑΠΘ κατά του νόμου Κεραμέως που περιέλαβε και αιτήματα υπερ του απεργού πείνας Δημ. Κουφοντίνα. Προηγήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. H επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση του ΑΠΘ ξεκίνησε στις 6 το πρωί και έγιναν 33 προσαγωγές από τις οποίες 16 μετατράπηκαν συλλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελεύθεροι οι 16 συλληφθέντες του ΑΠΘ με εντολή εισαγγελέα

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα 14 άτομα από τα 33 που προσήχθησαν δεν ήταν φοιτητές, δεν έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο. Πληροφορίες τους φέρουν να ανήκουν στον αντεξουσιαστικό χώρο ενώ οι 19 δήλωσαν φοιτητές. 

Η εκκένωση έγινε παρουσία εισαγγελέα. Η κατάληψη που είχε γίνει σε κτήριο της Πρυτανείας είχε ως με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές που κάνουν τηλεκπαίδευση να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες. Με λίγα λόγια, δεν υπήρχε καμία διοικητική λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως τα πανό που είχαν αναρτήσει οι ίδιοι οι καταληψίες, έδειχναν ότι η κατάληψη έγινε (και) με αφορμή τον Κουφοντίνα, ενώ ξεκίνησε με αιτήματα κατά του νόμου Κεραμέως. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή δυνάμεων Ε.Κ.Α.Μ., Ο.Π.Κ.Ε. καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε ομαλά την 07:20 ώρα η εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν προσαχθεί συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση τους και εφόσον χρειαστεί θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Στο μεταξύ μικροένταση μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί.

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών μετά την είδηση της εκκένωσης του ΑΠΘ βρέθηκε μπροστά από τη βιβλιοθήκη και κατήγγειλε την επιχείρηση της ΕΛΑΣ. Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο εσωτερικό του ΑΠΘ απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επιστρατεύσει ακόμα και ελικόπτερο στην επιχείρηση.

Πρύτανης ΑΠΘ: Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ’ ύλην και προστατεύεται

Δήλωση για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου. «Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, έχει η αστυνομία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Κτιρίου Διοίκησης, που από τις 22 Φεβρουαρίου τελούσε υπό κατάληψη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, εξέδωσε τρία ψηφίσματα (24/2, 1/3, 2/3), στα οποία ζητούσε την άμεση λήξη της κατάληψης του κτιρίου, τονίζοντας ότι «η συνέχισή της καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ».

Η απόφαση αυτή της αναστολής της κεντρικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, είχε κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και διαβιβαστεί υπογεγραμμένη από τον πρύτανη προς δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς τις ημέρες της κατάληψης παρήλθαν ή εξέπνεαν ημερομηνίες που αφορούν πληρωμές, προμήθειες, διαγωνισμούς, εργολαβίες, εξελίξεις μελών ΔΕΠ, την επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη κεντρική διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

«Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ’ ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εξηγώντας ότι «φυσικά δεν τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκών ελευθεριών, οι οποίες όχι απλώς κατοχυρώνονται, αλλά και προστατεύονται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να τις καταλύσει ή περιορίσει, όπως συνέβη με την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για δυόμισι εβδομάδες».

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή του κτιρίου διοίκησης και τον τερματισμό της αναστολής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, ο πρύτανης γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες κατά τον νόμο διαδικασίες και «όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα και για την κατάσταση μέσα, θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση», ενώ «άμεσα ενημερώθηκαν οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ, σε διαδικτυακή συνεδρίαση».

Πορεία διαμαρτυρίας για την εκκένωση του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη 

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα πορεία που πραγματοποιούν φοιτητικοί σύλλογοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη σημερινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ όπως έγραψε το dikastiko.gr

Nωρίτερα οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Άγαλμα Βενιζέλου. Κρατώντας πανό που ανέγραφαν «η καταστολή δεν θα περάσει» και «έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές μας», ζήτησαν να απελευθερωθούν οι 33 προσαχθέντες.

Σημειώνεται επίσης πως σε συλλήψεις μετατράπηκαν 16 από τις 33 προσαγωγές και εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αδικήματα που τους βαρύνουν.

Μάλιστα στην πορεία συμμετέχουν και κάποιοι οι καθηγητές του πανεπιστημιακού ιδρύματος που βρέθηκαν νωρίτερα και στη συγκέντρωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΕΚΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Μητσοτάκη είστε ο θύτης και ο κατηγορούμενος»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 “Η αστυνομική επέμβαση στην πρυτανεία του ΑΠΘ, τα ξημερώματα και ενώ οι φοιτητές είχαν εξαγγείλει τη λήξη της κατάληψης για σήμερα στις 11:00, αποτελεί άλλη μια αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τι εξυπηρέτησε άραγε μια τέτοια αχρείαστη ενέργεια, δεδομένου ότι η κατάληψη της πρυτανείας είχε ουσιαστικά τελειώσει, χάρη στο διάλογο που προηγήθηκε εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας;Η απάντηση είναι προφανής· στην αναστήλωση του καταρρακωμένου γοήτρου της κυβέρνησης, ενόψει της αυριανής απολογίας του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Αυτοί που έσπειραν διχασμό, αστυνομοκρατία, ξυλοφόρτωμα των νέων και διαστρέβλωση, θερίζουν τώρα τις θύελλες της αποδοκιμασίας.Όλους αυτούς δεν μπορείτε να τους «εκκενώσετε» κύριε Μητσοτάκη.  Γιατί στο πρόσωπο και στην κραυγή «Πονάω» του νεαρού που χτυπήθηκε ανηλεώς από τους πραιτοριανούς σας στη Νέα Σμύρνη, οι πάντες αναγνώρισαν τον εαυτό τους – θύματα της πολιτικής σας.

Μην ψάχνετε λοιπόν για αντιπερισπασμούς. Εσείς είστε ο εμπνευστής της επίθεσης εναντίον της κοινωνίας και της νεολαίας. Εσείς κύριε Μητσοτάκη είστε ο θύτης και ο κατηγορούμενος.

ΦΩΤΟ:astynomia.gr/ thesstoday.gr/grtimes.gr

ΒΙΝΤΕΟ: astynomia.gr/ megatv/thesstoday.gr/grtimes.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ