Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Αρχίζει η δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες: Στο εδώλιο ο Λ. Κρέτσος και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης

Διώκονται περί ψευδούς βεβαίωσης στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα «βοσκοτόπια» Καλογρίτσα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αρχίζει η δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες: Στο εδώλιο ο Λ. Κρέτσος και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος είχε προκηρυχθεί από τον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης που ξεκινάει σήμερα.

Κατηγορούμενοι για ψευδή βεβαίωση είναι ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος και στενός συνεργάτης του Ν. Παππά, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη που είχαν απαρτίσει την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο το 2016. Ωστόσο, το 2018 η Εισαγγελία Εφετών την ανέσυρε και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Αθανασίου, με αποτέλεσμα να καταλήξει τον Απρίλιο του 2019 στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Λευτέρη Κρέτσου, του Ιωάννη Καλογρίτσα και των μελών της Επιτροπής.

Στο πόρισμά του ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε πως ο κ. Κρέτσος και τα υπόλοιπα κατηγορούμενα μέλη της Επιτροπής προχώρησαν σε ενέργειες ή παραλείψεις «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

Και προσέθετε: «…Αναμφίβολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανωτέρω Ειδική Πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση 4 αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας δεν διενήργησε όπως όφειλε σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας Καλογρίτσας ΑΕ».

Μηνυτήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο είχε κατατεθεί το 2016 και από βουλευτές της Ν.Δ. και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου αναφερόταν πως η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της «προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».

Επιπλέον, σημειωνόταν ότι «η ανωτέρω Επιτροπή ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του Καλογρίτσα με βάση τους όρους της προκήρυξης, αφού είναι σαφές ότι δεν ενήργησε τέτοιο έλεγχο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ