Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Αρχίζει σήμερα η δίκη για τους “μαϊμού” ισολογισμούς της Folli-Follie

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η οικογένεια Κουτσολιούτσου και 10 ακόμη κατηγορούμενοι για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αρχίζει σήμερα η δίκη για τους “μαϊμού” ισολογισμούς της Folli-Follie eurokinissi

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli-Follie , τη χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας και την εξαπάτηση των επενδυτών ξεκινά σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση.

Συνολικά 13 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της Follie  Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης και η σύζυγος του Καίτη.

Κατά περίπτωση κατηγορούνται για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης ( συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),της πλαστογραφίας ( και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ,της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας ( και της συνέργειας), κατά φυσικών  και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ ,της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ( και της συνέργειας), της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Folli Follie

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το  κακούργημα της  κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Το βούλευμα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ και όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές : «…Ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος, με τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και τον CFO του Υποομίλου στην Ασία, Ι.Μ. με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν οι ίδιοι ως μέλη και εν συνεχεία η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αλλά και άγνωστοι μέχρις στιγμής υπάλληλοι και στελέχη του Ομίλου Folli Follie, υποτάσσοντας τη βούλησή τους έκαστος σε αυτήν, ως μέλη της, επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας εγκληματικής τους δράσης, βάσει οργανωμένου σχεδίου, που προέβλεπε ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, επιδιώκοντας την κατ’ εξακολούθηση τέλεση κακουργηματικής πλαστογραφίας και απάτης υπό οποιαδήποτε συμμετοχική έκφανση, προς σκοπό αποκόμισης παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη ανάλογα με το ρόλο, τη δραστηριότητα και την ιεραρχική τους θέση, βλάπτοντας ή αποσκοπώντας να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ)».

Folli Follie: Οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Την ίδια ώρα, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, o επικεφαλής της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας. Folli Follie

Η υπόθεση αφορά τα όσα δεν έπραξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την άνοιξη του 2018, όταν ήδη είχαν έρθει στο φως στοιχεία για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Folli Follie. Αν και οι επενδυτές ζητούσαν τότε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρίας εκείνη ουδέν έπραξε. Αρχικά, η υπόθεση αυτή μπήκε στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε μετά την αποκάλυψη email μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας που περιλαμβάνονταν στην προσωρινή έκθεση της εταιρείας Price Waterhouse Cooper η οποία πραγματοποίησε έλεγχο στη Follie.

Στα επίμαχα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εμφανίζεται ο διευθυντής να ενημερώνει τον Τζ.Κουτσολιούτσο για παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτως ώστε να καθυστερήσει ο έλεγχος.

Ο εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική μετά την ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο κατέληξε πως προκύπτουν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κρίνοντας πως όφειλε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μη ζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ