Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Άρειος Πάγος: Αναδίπλωση και κλείσιμο ματιού

Τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Από την καθολική άρνηση για παροχή τους στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, στην πρωτοφανή δημόσια επιστολή για υπηρεσιακά θέματα της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Αναδίπλωση και κλείσιμο ματιού Eurokinissi

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Είναι στενάχωρο να βλέπεις η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δηλαδή η πρόεδρος ενός από τα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας, να αναδιπλώνεται, άμεσα και έμμεσα, από τις αρχικές της θέσεις μετά το μπαράζ των αντιδράσεων και των δημοσιευμάτων του Τύπου για την καθολική άρνησή της προς την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους,  να παράσχει στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, η έμμεση αναδίπλωση της κυρίας Μαρίας Γεωργίου, έγινε με «επιστολή» της προς τους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους, εγκαινιάζοντας έτσι καινοτόμα  νέα ήθη και έθιμα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Άρειος Πάγος: Αναδίπλωση και κλείσιμο ματιού

Ίσως είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποστέλλει «επιστολή» για υπηρεσιακά θέματα (όπως θα έστελνε δηλαδή σε μια φίλη της ή ένα φίλο της) και  δεν απευθύνεται στους συναδέλφους της με έγγραφο ή εγκύκλιο, όπως πράττουν όλοι οι πρόεδροι των  Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Βέβαια, μέσα στο κείμενο της δισέλιδης  «επιστολής» στην δεύτερη παράγραφο της δεύτερης σελίδα, σε κάποιο σημείο η «επιστολή» μεταλλάσσεται όλως περιέργως σε «έγγραφο», αλλά μετά συνεχίζει και πάλι ως «επιστολή».

Με την επιστολή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζητάει από τους προέδρους Εφετών να της σταλούν  με σχετικό «έγγραφο», παρακαλώ,  και όχι με επιστολή, το ταχύτερο δυνατόν «τα  ονοματεπώνυμα των συναδέλφων Ειρηνοδικών, Παρέδρων, Πρωτοδικών, Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών, που υπηρετούν στην περιφέρειά σας, οι οποίοι καθυστερούν να δημοσιεύσουν αποφάσεις και να συντάξουν σκεπτικά».

Παράλληλα, παρέχει όχι μόνο εκ των προτέρων ελαφρυντικά στους καθυστερούντες δικαστές, οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στο «έγγραφο» των προέδρων Εφετών, αλλά παρέχει και διαβεβαιώσεις για τον ανάλαφρο και τυπικό  τρόπο αξιολόγησής τους στις καθυστερήσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι όλα αυτά  γίνονται «για τα μάτια του κόσμου», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαρία Γεωργίου:

«Σας διαβεβαιώνω πως η περίπτωση του καθενός και της κάθε μιας από εσάς θ’ αξιολογηθεί για την ανάγκη ή μη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών από τον αρμόδιο, ανάλογα με το βαθμό σας, προβλεπόμενο από τις ως άνω διατάξεις δικαστικό λειτουργό, αφού ληφθούν υπόψη:

1) Όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας ως δικαστικών λειτουργών.

2) Οι ιδιαιτερότητες από κάθε άποψη της κάθε υπόθεσης, που αφορά η καθυστέρηση.

3) Οι τυχόν επιπλέον του δικαιοδοτικού σας έργου, υπηρεσιακές υποχρεώσεις σας και

4) Η πορεία σας ως δικαστικοί λειτουργοί της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, από τον διορισμό σας μέχρι σήμερα». Άρειος Πάγος: Αναδίπλωση και κλείσιμο ματιού

Παράλληλα, δεν παραλείπει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, να αναφέρει στην «επιστολή της» ότι «σκοπός της αποστολής του εγγράφου αυτού (σ.σ.: στο σημείο αυτό προσωρινά είναι «έγγραφο» και όχι «επιστολή») στα μέσα του ελληνικού καλοκαιριού   είναι και η παρότρυνση για αξιοποίηση εκ μέρους σας του χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους» (σ.σ.: 1η Σεπτεμβρίου 2021).

Και εδώ αναβλύζει το μεγάλο ερώτημα. Υπάρχει περίπτωση οι καθ΄ έξιν και κατ΄ επάγγελμα καθυστερούντες δικαστές επί σειρά ετών, να διακόψουν τις διακοπές στο αποκορύφωμα  του «Ελληνικού καλοκαιριού» που είναι ο Αύγουστος, προκειμένου  να επιστρέψουν για  να γράψουν αποφάσεις, όταν μάλιστα η πρόεδρος τους «κλείνει το μάτι» με τα ελαφρυντικά που τους διαβεβαιώνει ότι θα υπάρχουν.

Εξάλλου,   συσκέψεις δεν  μπορούν να γίνουν κατά το διάστημα των μακρόχρονων θερινών διακοπών αφού δεν υπηρετεί η πλειοψηφία των δικαστών.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι

Σημείο όμως αποκορυφώματος της άγνοιας των προβλημάτων των δικαστικών υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι η Μαρία  Γεωργίου έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή στο χώρο των Δικαιοσύνης και των  δικαστηρίων (μόνο  στον Άρειο Πάγο είναι από το  Φεβρουάριο του 2017), είναι οι τρεις τελευταίες παράγραφοι της «επιστολής της», που υπόσχεται ότι θα συναντηθεί με τους συνδικαλιστές των υπαλλήλων προκειμένου να ενημερωθεί για το  ζήτημα των οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων και να συμβάλει στην μείωση του προβλήματος. Πρόβλημα αυτό, ταλιανίζει εδώ και χρόνια τους δικαστικούς υπαλλήλους, ανεξάρτητα αν κάποιοι το ανακαλύπτουν τώρα.

Για τους παροικούντες στο χώρο της Δικαιοσύνης και όχι για τους επισκέπτες και διαβατικούς, οι συνδικαλιστικοί φορείς των δικαστικών υπαλλήλων  έχουν εκδώσει εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες- ανακοινώσεις και δελτία Τύπου, έχουν κατέλθει σε κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας, κ.λπ.) για το θέμα της κάλυψης των οργανικών θέσεων στα δικαστήρια της χώρας, χωρίς βέβαια να ιδρώνει το αυτί κανενός υπουργού Δικαιοσύνης τα  τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά απευθυνόμενη  στους δικαστικούς υπαλλήλους αναφέρει:

«Γνωρίζω πως στα περισσότερα Δικαστήρια υπηρετεί αριθμός συναδέλφων σας μικρότερος απ’ αυτόν που απαιτείται για την εκπλήρωση των καθηκόντων σας με τις αρμόζουσες συνθήκες παροχής της εργασίας σας. Γι’ αυτό λυπάμαι ειλικρινά που σας επιφορτίζω-επιβαρύνω με την έρευνα και στη συνέχεια κατάρτιση των αιτούμενων με την παρούσα επιστολή μου εγγράφων. Επιθυμώ την κατανόησή σας» και προσθέτει:

«Ακόμη, προκειμένου να συμβάλω τουλάχιστον στη μείωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων σας, θα συναντηθώ το ταχύτερο δυνατόν με τους συναδέλφους σας που συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σας, ώστε να ενημερωθώ για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, για την κάθε δικαστική υπηρεσία ξεχωριστά».

Πάντως, το μόνο θετικό είναι ότι μετά τις αντιδράσεις των Μ.Μ.Ε.  για την άρνηση παροχής στατιστικών στοιχείων  για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, με πτωχά επιχειρήματα και την θεμελιωμένη από κάθε πλευρά απάντηση του Δημήτρη Βερβεσού,  έγινε επιτέλους στον Άρειο Πάγο αντιληπτό το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στις καθυστερήσεις έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων και στις ατέρμονες οίκοθεν αναβολές, που έχουν προσδώσει το χαρακτήρα της αρνησιδικίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ