Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

Άρειος Πάγος: Αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που τον καταδίκασε σε 340 έτη κάθειρξης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι eurokinissi

Με την υπ’ αριθμ. 652/2022 απόφαση, το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε εν μέρει δεκτή την αναίρεση του Σύρου διακινητή, που καταδικάστηκε σε 340 έτη κάθειρξης για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

Ο διακινητής είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 748 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ. Επί της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε έφεση η οποία εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο του επέβαλε ποινή καθείρξεως 340 ετών.

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι: Η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου

Ο Άρειος Πάγος αναιρεί εν μέρει την απόφαση ως προς την απόρριψη ελαφρυντικών περίστασης άρθρου 84 παρ. 2 α΄, β΄ και δ΄ ΠΚ και παραπέμπει την υπόθεση ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου με νέα σύνθεση για επανεξέταση. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τον έκρινε ένοχο μεταφοράς μεταναστών από κερδοσκοπία, πρόκλησης ναυαγίου που είχε ως συνέπεια τον θάνατο και τον κίνδυνο μεταφερομένων, για θανατηφόρα έκθεση και για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που του αποδίδεται.

Ο πρώτος εκ των συγκατηγορουμένων καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 640 ετών και 3 μηνών και σε χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ ενώ ο δεύτερος εξ αυτών καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 384 ετών και 6 μηνών και σε χρηματική ποινή 798.000 ευρώ. Αμφότεροι οι συγκατηγορούμενοι του διακινητή δεν παρέστησαν στην πρωτόδικη δίκη και δεν άσκησαν έφεση.

Ναυάγιο Φαρμακονήσι

freepik

Το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που στέρησε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους

Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν από κοινού στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την 13η Σεπτεμβρίου 2015 από την πόλη Didim της Τουρκίας, με ξύλινο σκάφος μήκους 25 μέτρων με την επωνυμία «Summer Breeze» τουλάχιστον 127 μετανάστες με καταγωγή από το Ιράκ και την Συρία, έναντι αμοιβής ύψους 1000 έως 2000 ευρώ για τον καθένα από αυτούς.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν την προσάραξη του σκάφους το οποίο εντοπίστηκε από δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού σε βραχώδη περιοχή ανατολικά του νησιού. 93 μετανάστες, οι οποίοι δεν ήταν εφοδιασμένοι με σωστικά μέσα έπεσαν στη θάλασσα για να διασωθούν από τις ελληνικές αρχές, ενώ επήλθε θάνατος 28 ανθρώπων και συγκεκριμένα 7 ανδρών, 9 γυναικών και 12 παιδιών. Πνίγηκαν ακόμη 6 άτομα (ένας άνδρας, μια γυναίκα και 4 παιδιά) τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, ενώ αγνοούνται ακόμη 4 και συγκεκριμένα ένας άνδρας και 3 παιδιά.

Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του

Ο πρώτος κατηγορούμενος απολογούμενος αρνήθηκε ότι ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους και ισχυρίστηκε ότι όταν αυτό έμεινε ακυβέρνητο, προσπάθησε να συνδράμει στην διακυβέρνησή του και συγκεκριμένα να επισκευάσει την μηχανή, πολλοί μεταφερόμενοι τον είδαν και θεώρησαν ότι ήταν ο κυβερνήτης. Υποστήριξε ακόμη ότι είχε εργαστεί ως ψαράς και γνώριζε λίγα πράγματα από ναυσιπλοΐα.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ