Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Άρειος Πάγος: Δεν μπορούν να εξαναγκαστούν συλληφθέντες σε self-test για να οδηγηθούν σε Εισαγγελέα ή Ανακριτή

Τι λέει εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλη Πλιώτα. Οι 5 βασικές οδηγίες που δίνονται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Δεν μπορούν να εξαναγκαστούν συλληφθέντες σε self-test για να οδηγηθούν σε Εισαγγελέα ή Ανακριτή

Υποχρεωτικό self test σε κρατούμενο που προσάγεται δεν μπορεί να γίνει, ξεκαθαρίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ΒΑΣ. Πλιώτας με εγκύκλιό του προς του Εισαγγελείς της χώρας. Αντιμετωπίζει όμως τις νομικές συνέπειες αυτής της πράξης του, όπως σημειώνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

ΑΠ: Υποχρεωτικό self test σε προσαχθέντα κρατούμενο δεν μπορεί να γίνει

Ο τρόπος εισόδου

Ο κ. Πλιώτας δίνει έμφαση  στον τρόπο εισόδου κατηγορουμένων στις Εισαγγελίες και τα Δικαστήρια για να παραστούν ενώπιον Εισαγγελέα ή και Ανακριτή σε ποινική υποθέσεις διαδικασίες αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων όπου βάσει των προβλέψεων απαιτείται απαιτείται self-test το οποίο θα έχει διενεργηθεί 24 ώρες πριν την είσοδό τους. Πρόεδρος ΑΠ-Ζητεί στοιχεία για τους δικαστές που καθυστερούν υποθέσεις

Και όπως διευκρινίζει ο κ. Πλιώτας «στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συλλαμβάνεται δράστης αυτοφώρου πλημμελήματος ή κακουργήματος ή πραγματοποιείται σύλληψη διωκομένου προσώπου δυνάμει εντάλματος του Ανακριτή ή βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου, οπότε, σε αμφότερα τα ενδεχόμενα, πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα ή Ανακριτή (άρθρα 276, 279, 417 επ. ΚΠΔ), εφόσον αυτός αρνηθεί να υποβληθεί στον προβλεπόμενο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), διευκρινίζουμε ότι: ΑΠ: Υποχρεωτικό self test σε προσαχθέντα κρατούμενο δεν μπορεί να γίνει

Οι οδηγίες

Ι. Μη συναινούντος του εν λόγω κρατουμένου δεν μπορεί να εξαναγκασθεί να υποστεί τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.

ΙΙ. Οι διατάξεις του ΚΠΔ περί της (ταχείας) προσαγωγής του ενώπιον του Εισαγγελέα ή του Ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 ΚΠΔ, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα. Τα οριζόμενα στις ΚΥΑ δεν καθιστούν ανενεργείς τις ρυθμίσεις του ΚΠΔ, οι οποίες, άλλωστε, αποτελούν «εκτελεστικές» του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ.

ΙΙΙ. Επιβάλλεται η παράλληλη διερεύνηση των νομίμων προϋποθέσεων στοιχειοθέτησης τυχόν ποινικής ευθύνης του υπό προσαγωγή, αρνουμένου να υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), για τέλεση αδικημάτων ιδίως των άρθρων 169 και 285 ΠΚ.

IV. Σε περίπτωση που οδηγηθεί σε εισαγγελικό ή ανακριτικό γραφείο κρατούμενος, ο οποίος έχει αρνηθεί τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για κορoνοϊό COVID-19, η συμμόρφωση προς τις λοιπές υποχρεώσεις (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.) πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

V. Επισημαίνεται, ακόμη, η με τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 παρ. 1 εδ. Τρίτο ΚΠΔ δυνατότητα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, επί αυτοφώρων πλημμελημάτων, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδ. Α και παρ. 2 ΚΠΔ.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ