Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Η σύγκληση γίνεται με απόφαση της προέδρου του Αρείου Πάγου και εισηγητής σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο αρεοπαγίτης Παν. Λυμπερόπουλος

Άρειος Πάγος: Η Διοικητική Ολομέλεια συγκαλείται για να απαντήσει στο ψήφισμα καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου EUROKINISSI

Συγκαλείται σήμερα υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να πάρει θέση (διαβουλευθεί) σε όσα καταλογίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα με το ψήφισμα – καταδίκη για Κράτος Δικαίου.

Η Ολομέλεια θα κληθεί να αξιολογήσει το ψήφισμα και το περιεχόμενό του κατά το σκέλος που αφορά τις αναφορές στη Δικαιοσύνη και τον τρόπο λειτουργίας της. Γι’ αυτό και θεωρήθηκε πως υπάρχει πεδίο αξιολόγησης από το ανώτατο καίτοι η απόφαση ελήφθη από ένα ανώτατο πολιτικό όργανο της ΕΕ, συνεπώς οι όποιες απαντήσεις συνήθως δίδονται σε πολιτικό επίπεδο.

Διάσταση

Η απόφαση αυτή, δηλαδή να απαντήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, προκαλεί κάποιες ενδοδικαστικές αντιδράσεις με δικαστές να επισημαίνουν ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του δικαστηρίου. Άγνωστο παραμένει αν αυτές θα διατυπωθούν ευθέως κατά τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.

Στην κριτική λοιπόν που ασκείται πως είναι “πρωτοφανές να εμπλέκεται σε ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία οφείλει να απαντήσει στο θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο”, η απάντηση που δίδεται είναι πως “αναπόσπαστο κομμάτι του Κράτους Δικαίου είναι η δικαστική εξουσία και η λειτουργία της. Σε αυτό θα περιοριστούμε και μόνο”.

Το ψήφισμα

Υπενθυμίζεται πως το ψήφισμα εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το κατέθεσαν από κοινού τέσσερις πολιτικές ομάδες Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (Renew) και Αριστερά, για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Άρειος Πάγος για ψήφισμα καταδίκη

Eurokinissi

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, καταγράφεται έλλειψη προόδου στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και το «σκάνδαλο της λίστας Πέτσα». Σημειώνεται η προβληματική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα λόγω και των πιέσεων, που δέχθηκαν στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και τον εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας ονομαστικά τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ράμμο.

Το ψήφισμα διαπιστώνει εξάλλου ότι η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται πολιτικής αμεροληψίας σημειώνοντας την άρνηση του κοινοβουλίου να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Εκφράζει παράλληλα βαθιά λύπη για το ναυάγιο της Πύλου και ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις σχετικές έρευνες, τη γενικότερη μεταχείριση μεταναστών, αλλά και την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.

Η κυβέρνηση σχολίασε πως πρόκειται για “κατάπτυστο ψήφισμα” από “υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.