Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Άρειος Πάγος: Πότε και ποια στοιχεία εκκρεμούς ποινικής δικογραφίας είναι προσωπικά δεδομένα

Αφορμή για την γνωμοδότηση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδου, αποτέλεσε ερώτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Πότε και ποια στοιχεία εκκρεμούς ποινικής δικογραφίας είναι προσωπικά δεδομένα

Απάντηση έδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο ερώτημα σχετικά με το εάν τα στοιχεία εκκρεμούς ποινικής δικογραφίας θεωρούνται προσωπικά δεδομένα και εάν κατά συνέπεια απαιτείται καταβολή ενσήμου εισφοράς υπερ του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

Αφορμή για την γνωμοδότηση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδου, αποτέλεσε ερώτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Κατά την αντιεισαγγελέα, τα προσωπικά δεδομένα, που έχουν προσκομισθεί σε εισαγγελική ή δικαστική αρχή και αποτελούν μέρος υλικού προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης ή ανάκρισης, στον φάκελο δικογραφίας εκκρεμούς δίκης, δεν αποτελούν «σύστημα αρχειοθέτησης» κατά τα οριζόμενα με τις διατάξεις του Ν. 4624/2019.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, «όσο υπάρχει εκκρεμής δίκη ή διενεργούνται προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση ή κυρία ανάκριση είναι ο Δικαστικός Λειτουργός ή ο Εισαγγελικός Λειτουργός, ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας, οι αρμόδιοι να κρίνουν, στα πλαίσια της αξιολόγησης των συλλεγέντων στην δικογραφία αποδεικτικών μέσων, την νομιμότητα της συλλογής και της χρήσης των προσωπικών δεδομένων».

Υπέρ της ίδιας άποψης έχει ταχθεί και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με σειρά αποφάσεών της, υπογραμμίζει η αντιεισαγγελέας, η οποία καταλήγει πως σε αυτήν την περίπτωση, «η άσκηση των δικαιωμάτων του υποκειμένου των προσωπικών δεδομένων δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 4624/2019, με συνέπεια να μην τίθεται θέμα ως προς την υποχρέωσή του να καταβάλει ένσημο εισφοράς υπέρ του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για να έχει πρόσβαση στα έγγραφα της δικογραφίας που το αφορούν».

Αντίθετα, ο φάκελος δικογραφίας μη εκκρεμούς δίκης έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο ότι αποτελεί αρχείο, που περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, υπαγόμενο στις διατάξεις του Ν. 4624/2019. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, εάν οι πληροφορίες που παρέχονται, σύμφωνα με το άρθρο 53, κάθε επικοινωνία που πραγματοποιείται, σύμφωνα με τα άρθρα 54 και 64, καθώς και οι αιτήσεις που υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τα άρθρα 55 και 56, δεν υπόκεινται σε τέλος.

Τέλος, η πρόσβαση απλώς, όπως για παράδειγμα η αίτηση για την λήψη αντιγράφων προς ίδιαν χρήση από τα έγγραφα της, φυλασσομένης στο Αρχείο του Δικαστηρίου, ποινικής δικογραφίας, από το υποκείμενο που το αφορούν, χωρίς προηγουμένη ενημέρωση για περαιτέρω επεξεργασία των ήδη φυλασσομένων εκεί προσωπικών δεδομένων, δεν υπάγεται στα προσδιοριζόμενα από τις διατάξεις των προαναφερθέντων άρθρων δικαιώματα, και κατά συνέπεια εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση καταβολής ενσήμου εισφοράς υπέρ του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ..

Ολόκληρη η γνωμοδότηση: ΓΝΩΜ.-10-2021

DIKASTIKO.GR

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ