Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

“Μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη έβαλε ο Άρειος Πάγος – Κανονικά συμμετέχει το “ΕΑΝ” του αντεισαγγελέα Κανελλόπουλου – ΒΙΝΤΕΟ

Η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη ελήφθη με πλειοψηφία 9-1, καθώς ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης είχε αντίθετη άποψη. Ποια κόμματα έλαβαν το “πράσινο φως” να λάβουν μέρος στις εκλογές σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά τη μαραθώνια συνεδρίασή του

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη έβαλε ο Άρειος Πάγος – Κανονικά συμμετέχει το “ΕΑΝ” του αντεισαγγελέα Κανελλόπουλου – ΒΙΝΤΕΟ (eurokinissi)

Επίσημα εκτός εκλογών μένει το κόμμα Κασιδιάρη μετά την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο για πρώτη φορά μετά από το 1975 προχώρησε σε αποκλεισμό για ουσιαστικούς και όχι τυπικούς λόγους, ενώ στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση του σκεπτικού της συγκεκριμένης κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη ελήφθη με πλειοψηφία 9-1, καθώς ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης είχε αντίθετη άποψη

Πρόκειται για μία νέα κρίση που ήρθε καθώς μέχρι τώρα σε εκλογές δεν είχε λάβει μέρος υποψήφιος καταδικασμένος για αδικήματα όπως αυτά της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μεσολάβησαν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να μπει ανάχωμα στη συμμετοχή τέτοιων προσώπων σε δημοκρατικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Πρόκειται για τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, που υπέβαλαν επίσης και σχετικά υπομνήματα στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.

Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου σημαίνει εκτός των άλλων πως ο συγκεκριμένος νόμος πέρασε το “τεστ” συνταγματικότητας των Αρεοπαγιτών.

Αντίθετα με απόφαση των δικαστών συμμετέχει κανονικά το κόμμα “ΕΑΝ” του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου.

Εκλογές 2023: Ρεκόρ συμμετοχών

Στις επικείμενες εκλογές έχει καταγραφεί πάντως ρεκόρ συμμετοχών, που ξεπερνούν σε διπλάσιο αριθμό εκείνες των προηγούμενων του 2019. Όπως έγραψε το dikastiko.gr από τις 50 δηλώσεις συμμετοχής που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου -38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι- ήδη είχαν αποκλειστεί δύο από αυτά των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου αλλά και της Λατινοπούλου μετά από σχετικές προσφυγές που κατατέθηκαν, ενώ παρ’ ότι τυπικά ήταν στη λίστα των κομμάτων, εκτός εκλογικής αναμέτρησης τέθηκε ουσιαστικά πριν την απόφαση και το κόμμα του Ν. Νικολόπουλου καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε δεν μπόρεσε να υποβάλλει τους υποψηφίους του συνδυασμού του.

Αναλυτικά τα κόμματα που εγκρίνονται και όσα μένουν εκτός:

Εκτός εκλογών μένουν οι εξής συνδυασμοί: 

1)ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ»-ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, 2)ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, 3)ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, 4)ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), 5)ΕΛΛΗΝΕΣ, 6)ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), 7)Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, 8)ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, 9)ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, 10)Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, 11)Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, 12)Πράσινο και Μωβ, 13)Μαζί.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν 

1) ΣΥΡΙΖΑ, 2) ΚΚΕ (μ-λ), 3) ΟΚΔΕ, 4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, 6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, 7) ΚΙΝΗΜΑ 21, 8)  ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ, 9) ΝΙΚΗ, 10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ, 11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, 12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ,  13) ΟΑΚΚΕ, 14) Μ-Λ ΚΚΕ, 15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, 16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, 17) ΤΟΛΜΑ, 18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ, 20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ, 21) ΚΟΤΕΣ, 22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, 23) SOCIAL, 24)  ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, 25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, 26) ΕΑΝ, 27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1)  ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, 2)  ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, 3)  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, 4)  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, 5)  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, 6)  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 7)  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, 8)  ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Δικαστικοί αντιπρόσωποι

eurokinissi

Κυβερνητικές πηγές για «πράσινο φως» στο κόμμα Κανελλόπουλου

Σχολιάζοντας την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν εξεπλάγησαν από την απόφαση να επιτραπεί στο κόμμα του πρώην αντεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου να λάβει μέρος στις εκλογές. Εξηγούσαν περαιτέρω ότι σε περίπτωση που ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης εκφράσει την στήριξή του στο κόμμα «ΕΑΝ», αυτό θα είναι πρόβλημα για την συμμετοχή του κόμματος του πρώην αντεισαγγελέα στις δεύτερες εκλογές.

ΠΑΣΟΚ για κόμμα Κασιδιάρη: “Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης”

Ανακοίνωση για την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία μπαίνει “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζοντας πως “σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης”.

Όπως αναφέρει, “οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα “Έλληνες” όσο και το κόμμα “ΕΑΝ”, όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος “ΕΑΝ” να ήταν πολύ πιο ισχυρή”.

“Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος “ΕΑΝ”, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Άκης Σκέρτσος για κόμμα Κασιδιάρη: “Δικαίωση της κυβέρνησης η απόφαση του Αρείου Πάγου”

“Η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης, που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανέφερε, “ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι το χρέος όλων μας για να προστατεύουμε τη Δημοκρατία”.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, “στη σημερινή ιστορική απόφαση συνέβαλε και το 300 σελίδων υπόμνημα που κατέθεσε η ΝΔ στον ΑΠ, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος”.

“Δυστυχώς και σ’ αυτήν την κορυφαία στιγμή αυτοπροστασίας της Δημοκρατίας από τους αρνητές της ήταν απούσες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς που δηλώνουν ότι βρίσκονται απέναντι στο φασισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά «ναι μεν αλλά» επέλεξαν να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες.

Όλοι κρινόμαστε όχι μόνο από όσα λέμε άλλα κυρίως από όσα πράττουμε. Και εμείς κάναμε, ως οφείλαμε, το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία”, σημειώνει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ