Ασκούμενος υποδυόταν τον δικηγόρο στη Λάρισα – Καταδίκη με… επιείκεια από τον Άρειο Πάγο

Σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει αίσθηση στη Λάρισα και ευρύτερα στον νομικό κόσμο, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη πρώην ασκούμενου δικηγόρου για αντιποίηση επαγγέλματος, αλλά έκρινε ότι το Εφετείο εφάρμοσε λανθασμένα αυστηρότερο Ποινικό Κώδικα, μειώνοντας έτσι την ποινή του.

NEWSROOM
Ασκούμενος υποδυόταν τον δικηγόρο στη Λάρισα – Καταδίκη με… επιείκεια από τον Άρειο Πάγο

Μια υπόθεση που είχε προκαλέσει αίσθηση στη νομική κοινότητα επανήλθε στο προσκήνιο, στην οποία ασκούμενος υποδυόταν τον δικηγόρο. Η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν να επικυρώσει την καταδίκη του πρώην ασκούμενου δικηγόρου από τη Λάρισα για αντιποίηση επαγγέλματος, κρίνοντας ωστόσο ότι του επιβλήθηκε εσφαλμένα ποινή φυλάκισης, αφού έπρεπε να εφαρμοστεί ο ευνοϊκότερος ποινικός νόμος που ίσχυε κατά την έκδοση της απόφασης.

Η υπόθεση αφορά πρώην ασκούμενο δικηγόρο που εμφανιζόταν ως εν ενεργεία, διατηρούσε γραφείο με επιγραφή «Δικηγόρος» και αναλάμβανε υποθέσεις, χωρίς να έχει αποκτήσει τη σχετική ιδιότητα. Ένας πολίτης, θύμα της εξαπάτησης, του είχε αναθέσει την εκπροσώπησή του σε οικογενειακή διαφορά, για να διαπιστώσει εκ των υστέρων ότι η υπόθεσή του είχε εκδικαστεί ερήμην, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς νόμιμη δικηγορική παράσταση.

Με βάση τα παραπάνω, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας καταδίκασε τον κατηγορούμενο για αντιποίηση άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος κατ’ εξακολούθηση. Αν και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, του επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.

Ο καταδικασθείς προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης. Το Ανώτατο Δικαστήριο, με την υπ’ αριθμ. 862/2025 απόφασή του, έκρινε ότι η ενοχή του ήταν τεκμηριωμένη, απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς περί μη αμοιβής ή ενημέρωσης του πελάτη για την ιδιότητά του ως ασκούμενου. Το Δικαστήριο επισήμανε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν αποτελούσαν αυτοτελή υπερασπιστική γραμμή, αλλά αρνητικές της κατηγορίας δηλώσεις, που δεν απαιτούν ειδική απάντηση από το Εφετείο.

Ωστόσο, κρίθηκε ότι κατά την επιμέτρηση της ποινής είχε γίνει λανθασμένη εφαρμογή του παλαιού Ποινικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, ενώ κατά τον νέο Κώδικα (ν. 4619/2019) το αδίκημα της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος στην απλή του μορφή τιμωρείται με χρηματική ποινή ή κοινωφελή εργασία, το Εφετείο επέβαλε φυλάκιση.

Ο Άρειος Πάγος, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της εφαρμογής του επιεικέστερου νόμου, αναίρεσε την απόφαση ως προς την ποινή και παρέπεμψε την υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο με νέα σύνθεση, αποκλειστικά για νέα κρίση επί της ποινής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr