Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Αστυνομική βία – Νέα Σμύρνη: Άμεση απόδοση ευθυνών ζητούν οι δικηγόροι της Αθήνας

Για φαινόμενα υπέρβασης των ορίων αστυνομικής βίας κάνει λόγο ο ΔΣΑ. Μηνυτήρια αναφορά από τον γραμματέα του Συλλόγου, Μ. Καλαντζόπουλο, μέσω του δικηγόρου Κ. Γώγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αστυνομική βία – Νέα Σμύρνη: Άμεση απόδοση ευθυνών ζητούν οι δικηγόροι της Αθήνας

Θύελλα αντιδράσεων από δικηγόρους προκάλεσαν τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων. Ταχεία απόδοση ευθυνών για τα φαινόμενα ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζοντας τον «έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επείγουσα αναφορά Βερβεσού: «Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣΑ «τα ανωτέρω φαινόμενα, τα οποία συνοδεύτηκαν από καταγγελλόμενες ενέργειες της αστυνομίας για παρεμπόδιση πραγματοποίησης ειρηνικής δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης των προσαχθέντων / συλληφθέντων σε συνήγορο, δεν έχουν καμία θέση σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα».

Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ καλεί «τις αρμόδιες πολιτειακές και δικαστικές Αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους τους αναλογούν».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Επισημαίνουμε με έμφαση ότι τα αστυνομικά όργανα έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα ειρηνικής συνάθροισης (άρθρο 11 του Συντάγματος) και ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο υπεράσπισης. Κάθε καταπάτηση αυτών συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου».

Μηνυτήρια αναφορά για την αστυνομική βία στη Νεα Σμύρνη κατέθεσε ο γραμματέας του ΔΣΑ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για όσα διαδραματίστηκαν χθές στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, με την απεικόνιση αστυνομικής βίας κατά νεαρού, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ, Μιχάλης Καλαντζόπουλος.

Στην μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε δια του δικηγόρου Κωνσταντίνου Γώγου, υπογραμμίζεται πως «οι Αστυνομικές Αρχές δεσμεύονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους από το Κώδικα Δεοντολογίας Αστυνομικού και τον Ποινικό Κώδικα.

Κάθε πράξη τελούμενη από αστυνομικό όργανο πρέπει να οριοθετείτε μέσα στο πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος. Δυστυχώς, οι σκηνές, των οποίων γίναμε όλοι μάρτυρες, προκαλούν αποτροπιασμό και αποτελούν πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία». Ο κ. Καλαντζόπουλος αναφέρει επίσης «είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές θα κινηθούν τάχιστα».

Είχε προηγηθεί όπως έγραφε το dikastiko.gr και εισαγγελική παρέμβαση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ