Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Αθ. Ράντος: Από τις αήθεις επιθέσεις, στην κορυφή του ΣτΕ και τώρα στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αθ. Ράντος: Από τις αήθεις επιθέσεις, στην κορυφή του ΣτΕ και τώρα στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ

«Ουδείς προφήτης στον τόπο του». Η φράση προφανώς απηχεί ένα μικρό διάστημα στον υπηρεσιακό βίο, του ανθρώπου που αποκλήθηκε – και δικαίως-ως ένας από τους κορυφαίους νομικούς της χώρας.

Η ατυχής συγκυρία για την Αθ.Ράντο ήταν ότι ειχε μια συγκεκριμένη νομική άποψη – ούτε καν για την ουσία αλλά- για το αν έπρεπε ή όχι να συζητηθεί στην ουσία της η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τότε, το 2016 που σήμερα φαντάζει πολύ μακρινό, ήταν η εποχή που η πολεμική «άλεθε» ανθρώπινες υπολήψεις.

Επιχειρήθηκε στο πρόσωπο του κ. Ράντου, αλλά ευτυχώς για το δικαστικό σύστημα ανεπιτυχώς. Ήδη βέβαια η ίδια πολεμική τον είχε αφήσει έξω από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣτΕ, την οποία η πλειονότητα των δικαστών αποδέχεται ότι θα έπρεπε να έχει αναλάβει (πολύ) νωρίτερα.

Ήρθε όμως η στιγμή να του αναγνωριστεί εμπράκτως (όχι ώς χάρη αλλά ως αξιοκρατία) με την επιλογή του προ μηνών από το υπουργικό συμβούλιο για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, στο τέλος όμως της σταδιοδρομίας του στο Ανωτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Εκεί όπου , όπως λένε οι παλαιότεροι, διέπρεψε επι 42 χρόνια με μόνο «μελανό σημείο» – κατά κάποιους άσπονδους ποδοσφαιρικούς «εχθρούς» που τον πειράζουν για αυτό- την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό.

Αποχώρηση με χειροκροτήματα

Την περασμένη Παρασκευή στο ΣτΕ έγινε μια τελετή για να τιμηθεί ο Αθ. Ράντος ο οποίος σήμερα 30/6 ολοκληρώνει τη θητεία του. Η τελετή ηταν συγκινητική. Ο ίδιος άλλωστε είπε ότι «δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάτι που είναι σπίτι σου, δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάποιους, που είναι η οικογένεια σου, κάτι που επί 42 χρόνια υπήρξε η ζωή σου… Οι νεώτεροι συνάδελφοι να αγαπήσουν και να υπηρετήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το ΣτΕ, προκειμένου αυτό να παραμείνει σταθερό στον πλου του προς τον εύξεινο λιμάνι της κατοχύρωσης και ανάπτυξης του κράτους δικαίου, για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών. Κανένας άνεμος δεν είναι ούριος για όποιον δεν γνωρίζει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται. Και σεις, πρέπει να γνωρίζετε και το λιμάνι και το μέσον».

Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο της ΕΕ

Η συγκυρία πάντως τα έφερε έτσι ώστε σήμερα η Ελλάδα να είναι η χώρα (μετά την αποχώρηση της Βρετανίας ) η οποία θα προτείνει το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του γενικού του εισαγγελέα και μάλιστα δυο φορές. Η πρωτη θητεία (λόγω αποχώρησης της Βρετανίας) θα ισχύσει έως στις 6 Οκτωβρίου 2021. Όμως η «συνδιάσκεψη – των χωρών- συμφωνεί επίσης ότι η Ελλάδα θα προτείνει την ανανέωση αυτής της θητείας για περίοδο έξι ετών, δηλαδή από την 7η Οκτωβρίου 2021 έως την 6η Οκτωβρίου 2027».

17 υποψήφιοι

Για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα είχε γίνει σχετική προκήρυξη στις 12 Φεβρουαρίου και υπέβαλαν αίτηση 17 υψηλής ποιότητας δικαστές, καθηγητές και δικηγόροι. Στην τελική τριάδα επελέγησαν ο Δημήτριος Γρατσίας, σύμβουλος επικρατείας και δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο (από τις 25 Οκτωβρίου 2010) , ο Παναγιώτης Τριδήμας Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Southampton, και ο Αθανάσιος Ράντος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λοιπόν η τελική επιλογή για τη θεση είναι αυτή του Αθ. Ράντου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ