Σάββατο 15 Μαϊου 2021

Αττική – λύματα: Ευρήματα σημαντικής αύξησης στην χρήση κοκαΐνης, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών – ΒΙΝΤΕΟ

«Από τον Μάρτιο του 2020 είδαμε αυτή την αύξηση σε πραγματικό χρόνο» λέει ο καθηγητής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αττική – λύματα: Ευρήματα σημαντικής αύξησης στην χρήση κοκαΐνης, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών – ΒΙΝΤΕΟ

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, τα λύματα Aττικής δείχνουν τάση ύφεσης εδώ και 3 βδομάδες και επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση κρουσμάτων που θα αρχίσει πριν το Πάσχα.

Τα λύματα βέβαια, δεν δείχνουν μόνο τις συγκεντρώσεις του κορονοϊού στον άνθρωπο, αλλά και οτιδήποτε άλλο «κυκλοφορεί» στις πόλεις.

Ετσι, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Θωμαΐδη, στα λύματα υπάρχουν και ευρήματα σημαντικής αύξησης στην χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών καθώς και κοκαΐνης ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης των ναρκωτικών!

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι αναλύσεις του τριμήνου Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου. Το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2020 είχαμε σημαντική αύξηση στη χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Η κοκαΐνη έχει αυξηθεί στα λύματα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης. Αυτό έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά, γι αυτό έχουμε και έχουμε περισσότερες συλλήψεις, κατασχέσεις κτλ. Εμείς όμως από τον Μάρτιο του 2020 είδαμε αυτή την αύξηση σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό είναι το καλό με την ανάλυση των λυμάτων, ότι σε πραγματικό χρόνο, σε χρόνο μηδέν, μπορεί η ανάλυση αυτή να αποτυπώσει ό,τι γίνεται στην κοινότητα. Τότε είχαμε συσχετίσει αυτή την αύξηση, λόγω απομόνωσης, lockdown και περιοριστικών μέτρων» τόνισε ο καθηγητής, του οποίου η ομάδα θα δώσει και τα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου που αναμένεται με ενδιαφέρον.

ΒΙΝΤΕΟ: ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ