Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Αυτά είναι τα μέλη της πρώτης Επιτροπής Δικαστικών Στατιστικών (JustStat) στην Ελλάδα: Πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Κων/νος Κουσούλης

Μέλη της επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι η Αρεοπαγίτης Μαρία Λεπενιώτη (πρόεδρος στην πρωτοβάθμια δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής) και η Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα αντεπίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτά είναι τα μέλη της πρώτης Επιτροπής Δικαστικών Στατιστικών (JustStat) στην Ελλάδα: Πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Κων/νος Κουσούλης Freepik

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο των e-statistics για το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά και την απόφαση σύστασης και συγκρότησης της Επιτροπής Εποπτείας Δικαστικών Στατιστικών (Ε.Ε.Δι.Σ.) που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που έδωσε το «πράσινο φως» για το JustStat.

Δηλαδή όπως έγραψε το dikastiko.gr πρόκειται για υλοποίηση του Διατάγματος που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο και όριζε τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δημόσιο

FREEPIK

Σύμφωνα με την προ ημερών απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ορίστηκαν τα μέλη της 11μελούς Επιτροπής και συγκεκριμένα:

 1. Κωνσταντίνος Κουσούληςτου Δημητρίου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Πρόεδρος.
 2. Μαρία Λεπενιώτητου Νικολάου, Αρεοπαγίτης, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή αυτής τον Γεώργιο Αυγέρη του Αναστασίου, Αρεοπαγίτη.
 3. Νικόλαος Βόγκαςτου Ηλία, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια αυτού την Ευαγγελία Πασπάτη του Νικολάου, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 4. Ευστράτιος Παπαθανασόπουλοςτου Παναγιώτη, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια αυτού την Παναγιώτα Φάκου του Ανδρέα, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
 5. Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζατου Ιωάννη, Αντεπίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή αυτής τον Παύλο Ζαμπετίδη του Χρήστου, Αντεπίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
 6. Νικόλαος Σεκέρογλουτου Προδρόμου, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή αυτού τον Νικόλαο Νικολάκη του Στεργίου, Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 7. Παναγιώτης Καρακωνσταντής, Νικολάου, Εφέτης Αθηνών αποσπασμένος στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αναπληρωτή αυτού τον Ηλία Κανελλόπουλοτου Αθανασίου, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών, αποσπασμένο στην Ειδική Νομική Υπηρεσία τουΥπουργείου Δικαιοσύνης.
 8. Γεώργιος Μπέσκοςτου Ιωάννη, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή αυτού τον Χρήστο Δημητρόπουλο του Δημητρίου, Δικηγόρο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης.
 9. Αθανάσιος Σταυρόπουλοςτου Κωνσταντίνου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τομεακών Στατιστικών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), με αναπληρώτρια την Λεμονιά Ανδριτσοπούλου του Ιωάννη, Προϊσταμένη του Τμήματος Στατιστικών Δικαιοσύνης της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
 10. Μαρία Τούλατου Χρήστου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή αυτής τον Αλέξανδρο Παλόγλου του Παύλου, Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Έργων ΤΠΕ του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
 11. Αικατερίνη Γκόλιατου Κωνσταντίνου, Προϊσταμένη του Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αναπληρωτή αυτής τον Σπυρίδωνα Μαγκουνή του Κωνσταντίνου, υπάλληλο του Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων.

Το ανωτέρω ορισθέν αναπληρωματικό μέλος, Σπυρίδων Μαγκουνής θα ασκεί παράλληλα και χρέη Γραμματέα. Η θητεία των μελών λήγει την 15η Σεπτεμβρίου 2024. Στα μέλη της ανωτέρω Επιτροπής ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το Π.Δ. το Γραφείο υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Δικαιοσύνης και όπως αναφέρεται θα συλλέγει στοιχεία καθοριστικά για την απονομή της δικαιοσύνης, τη δημόσια πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία και άλλους τομείς καθώς και θα διασφαλίζει την διαρκή βελτίωση της ποιότητας των δικαστικών στατιστικών.

e-statistics

Freepik

Οι αρμοδιότητες του JustStat

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Π.Δ. που είχε τεθεί σε επεξεργασία στο ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων τον Ιούλιο το Γραφείο είναι αρμόδιο για:

α) τη συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων (που αφορούν ιδίως στον αριθμό, στη φύση και στο αντικείμενο των υποθέσεων, στο ύψος των διεκδικουμένων απαιτήσεων, στη χρονική διάρκεια της διαδικασίας και στην, κατά το δυνατό, εκτίμηση του κόστους της διαδικασίας) είτε μέσω των οικείων πληροφοριακών συστημάτων με τα οποία διαλειτουργεί το δικό του Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είτε κατόπιν διαβίβασης στατιστικών στοιχείων από τα αρμόδια όργανα του συνόλου των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της Xώρας για κάθε κατηγορία υποθέσεων και διαδικασία ενώπιόν τους,

β) τη συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων και αναλυτικών πληροφοριών, είτε μέσω των οικείων πληροφοριακών συστημάτων με τα οποία διαλειτουργεί το δικό του Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είτε κατόπιν διαβίβασης στατιστικών στοιχείων και αναλυτικών πληροφοριών από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης ή τα αρμόδια δικαστήρια, κατά περίπτωση, για τις υποθέσεις που διευθετήθηκαν με διαμεσολάβηση και δικαστική μεσολάβηση, καθώς και για τις υποθέσεις που έχουν υπαχθεί σε διαιτησία,

γ) τη δημιουργία ποσοτικών και ποιοτικών μεταβλητών, προκειμένου να υποβληθούν τεκμηριωμένες απόψεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα αρμόδια δικαστικά όργανα για τη δημιουργία, επέκταση και επικαιροποίηση των οικείων πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και για την ανάλυση και μελέτη των στατιστικών δεδομένων,

δ) τη μέτρηση, βάσει των στατιστικών στοιχείων της απόδοσης κάθε δικαστικής μονάδας ανά περιοχή και βαθμό δικαιοδοσίας και κάθε δικαστικής περιφέρειας συνολικά, προς διευκόλυνση της αξιολόγησής τους από τα αρμόδια δικαστικά όργανα,

ε) την υποβολή εκτιμήσεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, βάσει των στατιστικών στοιχείων για τις αναμενόμενες εισροές και εκροές υποθέσεων ανά κατηγορία, τόσο για το επόμενο δικαστικό έτος όσο και σε ορίζοντα πενταετίας,

στ) την υποβολή τεκμηριωμένων απόψεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, βάσει των στατιστικών στοιχείων για τη διευθέτηση της ομαλής ροής των δικαστικών υποθέσεων και την αντιμετώπιση των οργανωτικών στρεβλώσεων, καθώς και για τη δημιουργία νέων οργανωτικών μονάδων και δομών,

ζ) την υποβολή τεκμηριωμένων απόψεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, βάσει των στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να προσδιοριστεί ο βέλτιστος αριθμός ανθρώπινου δυναμικού (δικαστικών λειτουργών, υπάλληλων κ.λπ.) για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς και να προβλεφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό σε ορίζοντα πενταετίας,

η) την υποβολή τεκμηριωμένων απόψεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα για τη δημιουργία συστημάτων αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που αναμένεται να προκαλέσουν ιδιαίτερη επιβάρυνση στα δικαστήρια της Xώρας,

θ) την κατ’ έτος αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και των συναφών μέτρων.

Τσιάρας

Freepik

Ετήσια έκθεση κάθε Ιούνιο

Προβλέπεται επίσης τον Ιούνιο κάθε έτους, το Γραφείο να διαβιβάζει τα στατιστικά δεδομένα που έχει συλλέξει και επεξεργαστεί για το προηγούμενο έτος, καθώς και έκθεσή του που περιλαμβάνει τις κατά περίπτωση εκτιμήσεις και απόψεις του για τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του Π.Δ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη Γενική Επιτροπεία των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Εφόσον συντρέχει περίπτωση, κάθε δικαστικό όργανο μπορεί να ζητήσει, από το Γραφείο, οποτεδήποτε, την έκτακτη συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση στατιστικών δεδομένων προκειμένου να ασκήσει νόμιμα ανατεθειμένη στο όργανο αυτό αρμοδιότητα.

Το Γραφείο εκτιμά το κόστος των διαδικασιών, όταν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει από τα οικεία δικαστήρια, εισαγγελίες και την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης.

Παράλληλα, το Γραφείο διαβιβάζει τα αναγκαία στατιστικά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την κατάρτιση του Πίνακα αποτελεσμάτων της Δικαιοσύνης (Justice Scoreboard), στην ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης (CEPEJ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε κάθε άλλο διεθνή φορέα, έναντι του οποίου η Χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να αποστέλλει δικαστικά στατιστικά στοιχεία. Επίσης, συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς άλλων εννόμων τάξεων σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη συλλογή και επεξεργασία δικαστικών στατιστικών στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό δύναται να αναζητά από τους αρμόδιους φορείς άλλων εννόμων τάξεων χρήσιμα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του στατιστικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ