Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Αυτή είναι η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του νέου Δικαστικού Χάρτη – Τι αναφέρει για τα δικαστήρια που καταργούνται

Η ανακοίνωση Μαρινάκη για τις προωθούμενες αλλαγές στα Δικαστήρια. Οι αναφορές του για το ν/σ περί ισότητας στο γάμο. “Την έχουν νομοθετήσει 36 χώρες, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτή είναι η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του νέου Δικαστικού Χάρτη – Τι αναφέρει για τα δικαστήρια που καταργούνται (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Στην ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης περιγράφοντας τις προωθούμενες νομοθετικές διατάξεις από την κυβέρνηση στον οποίο στοχεύει ο νέος Δικαστικός Χάρτης, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας – Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων – αναμένεται να οδηγήσει στο αποτέλεσμα το σύνολο των δικαστών να εκδικάσει όλες τις υποθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη «επανασχεδιάζονται ορθολογικά οι δικαστικοί σχηματισμοί της χώρας» καθώς «στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

– Ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού (αστικές και ποινικές) με αποτέλεσμα την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

– Επανασχεδιάζονται ορθολογικά οι δικαστικοί σχηματισμοί της χώρας. Στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.

– Τέλος, με το νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες των Προϊσταμένων των Δικαστηρίων επικεντρώνονται στα δικαστικά και δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.

Μαρινάκης για ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Οι αποφάσεις για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το νομοσχέδιο εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

«Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της έννομης τάξης, των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων. Η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο είναι συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι «την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο και στις 5 ηπείρους, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια».

Ο κ. Μαρινάκης διευκρινίζει πως «με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών και σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες: Γονέας 1/ Γονέας 2 και δεν τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ