Αυτή είναι η ΚΥΑ που θα άνοιγε τα δικαστήρια στις 5 Απριλίου: Οι εγκρίσεις και η οπισθοχώρηση -Μικρό «άνοιγμα» στα Ποινικά με τη σημερινή ΚΥΑ

Η νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα από τα ισχύοντα πέραν της επιμήκυνσης για τα ποινικά. Το dikastiko.gr δημοσιεύει το προσχέδιο της ΚΥΑ που είχε εγκριθεί από όλους τους φορείς της  Δικαιοσύνης στις 30/3 και την επιτροπή Λοιμωξιολόγων στις 31/3

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτή είναι η ΚΥΑ που θα άνοιγε τα δικαστήρια στις 5 Απριλίου: Οι εγκρίσεις και η οπισθοχώρηση -Μικρό «άνοιγμα» στα Ποινικά με τη σημερινή ΚΥΑ

Το προσχέδιο της ΚΥΑ που θα άνοιγε τα δικαστήρια στις 5 ή 6  Απριλίου αποκαλύπτει το dikastiko.gr.  Από αυτό (με πράσινα γράμματα οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ της 27ης Μαρτίου) προκύπτει το ευρύ άνοιγμα δραστηριοτήτων που ειχε αποφασιστεί στην  διευρυμένη σύσκεψη των φορέων της Δικαιοσύνης που έγινε στις 30 Μαρτίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (και υπήρξε συναινεση όλων ) και το οποίο εγκρίθηκε την επομένη από τους λοιμωξιολόγους.

Χαρακτηριστικό είναι πως το άνοιγμα των Δικαστηρίων από 5 ή 6  Απριλίου πήγαινε στα επιπεδα του Ιανουαρίου (plus τις ειδικές διαδικασίες – εργατικά, εκουσία, αναγκαστική εκτέλεση και διατροφές).

Μάλιστα όπως προκύπτει από το προσχέδιο που επιβεβαιώνει πλήρως τα δημοσιεύματα του dikastiko.gr περιελάμβανε , πέραν των άλλων και πολύ αυξημένες δραστηριότητες και στις κόκκινες περιοχές, στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων και σε σχεδόν ολες τις διαδικασίες.

Αύξηση του αριθμού των Ποινικών Δικών , δηλαδή να εκδικάζονται όσες υποθέσεις παραγράφονται το 2024 στα κακουργήματα και το 2023 στα πλημμελήματα. Επίσης (με αίτημα των δικηγόρων), όλες οι δευτεροβάθμιες δίκες κρατουμένων καταδίκων για το ίδιο αδίκημα , ανεξαρτήτως χρόνου παραγραφής.

Μάλιστα την Τετάρτη συνεδρίασε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και ενέκρινε το σχέδιο. Αρχισαν να ετοιμάζονται και προσχέδια της ΚΥΑ.

Την Πεμπτη, υπήρξε, όπως λέγεται, σφοδρή αντίδραση από το Εφετείο, για υγειονομικούς λόγους, σχετικά με την εκδίκαση των δικών κρατουμένων. Λέγεται επισης πως οι μεταγωγές που θα χρειάζονταν δεν άρεσαν ούτε στο Υπουργείο ΠΡΟΠΟ. Το ίδιο βράδυ οι δίκες κρατουμένων , φέρονται να αφαιρέθηκαν από το προσχέδιο και από εκεί και πέρα άρχισε το «ξήλωμα» της ΚΥΑ . Την Παρασκευή η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε εκ νέου και αφαίρεσε τα πάντα ενώ στα Ποινικά τελικά ορίστηκε ότι θα γίνονται λιγότερες δίκες (όσες παραγράφονται το 2021).

-Το Σάββατο το πρωί όταν μαθεύτηκε πως αλλάζουν όλα , ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τους δικηγόρους που ήταν έτοιμοι για αποχή από τις διαδικασίες αναγκαστικής  εκτέλεσης, και ζητούσαν να ανοίξουν διαδικασίες με κοινωνικό πρόσημο. Μετά από διάφορα πήγαινε- έλα προστέθηκαν στο τελικό κείμενο, εργατικά, εκουσία και διατροφές στα Εφετεία και σε πρώτο βαθμό , αυτές οι διαδικασίες με μάρτυρες (στην εκουσία χωρίς στις περισσότερες διαδικασίες).

Η σημερινή

Η νεα ΚΥΑ σύμφωνα με πληροφορίες δε θα επιφέρει επι της ουσίας  αλλαγή και το μιτόβο στα δικαστήρια θα είναι το ίδιο και την επόμενη εμβομάδα. Η διαφοροποίηση είναι μόνο στα Ποινικά , όπου θα υπάρχουν περισσσότερες δίκες αφού θα εκδικάζονται- σύμφωνα με πληροφορίες- πλημμελήματα που παραγράφονται 31/12/2021 (απο 31/8/2021) και κακουργήματα που παραγράγφονται 31/12/2022 (από 31/12/2021).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ