Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Αυτό είναι το σχέδιο για την ενοποίηση Ειρηνοδικείων – Πρωτοδικείων: Τι θα γίνει με την επετηρίδα και τα μισθολογικά των δικαστικών λειτουργών

Η συνάντηση των δικαστών με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά τη δημοσιοποίηση του φερόμενου ως σχεδίου για τις συγχωνεύσεις του πρώτου βαθμού. Για αντισυνταγματικές διατάξεις κάνει λόγο η Ένωση. Δεν είναι αυτό το τελικό σχέδιο απαντά το υπουργείο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτό είναι το σχέδιο για την ενοποίηση Ειρηνοδικείων – Πρωτοδικείων: Τι θα γίνει με την επετηρίδα και τα μισθολογικά των δικαστικών λειτουργών freepik

Στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων και ενοποίηση με τα Πρωτοδικεία φέρεται να προχωράει το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με κείμενο που παρουσιάζεται ως το σχέδιο νόμου και αναμένεται να κατατεθεί και το οποίο προκάλεσε ήδη την αντίδραση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης (που επικαλείται σχέδιο που παρουσίασε το dikastis.blogspot.gr) προβλέπεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και ειδικότερα ορίζεται πως «καταργούνται τα ειρηνοδικεία ως πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Οι έδρες των καταργούμενων ειρηνοδικείων, που αναφέρονται στη διάταξη … διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων, στα οποία υπάγονται».

Όπως πάντως αναφέρεται ειδικά για την Αθήνα και τον Πειραιά η ενοποίηση θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ για τις όποιες αλλαγές θα απαιτηθεί η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων.

Παράλληλα, προβλέπονται διατάξεις για τη μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη των Ειρηνοδικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕνΔΕ μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για τη συγχώνευση του πρώτου βαθμού της πολιτικής δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση της Προέδρου της  Ένωσης Μαργαρίτας Στενιώτη, Προέδρου Εφετών, του Εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Εφέτη και του Υπευθύνου Διαχείρισης Οικονομικών της Ένωσης Νικήτα Βελία, Ειρηνοδίκη, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Φλωρίδη, καθώς και με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα.

Κατά τη συνάντηση αυτή από την ηγεσία του υπουργείου «μας γνωστοποίησαν, ρητώς, για πρώτη φορά, ότι ΔΕΝ υιοθετείται η πρόταση της ΕνΔΕ περί διατήρησης των Ειρηνοδικείων ως αυτοτελών δικαστικών σχηματισμών και περί λελογισμένης αύξησης της καθ´ ύλην αρμοδιότητας αυτών και ότι, ήδη ελήφθη επισήμως η κεντρική πολιτική απόφαση Ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης».

Περαιτέρω «μας διαβεβαίωσαν ότι το σχέδιο νόμου, που διέρρευσε χθες το βράδυ αποτελεί κείμενο εργασίας και ήδη έχει υποστεί αλλαγές. Ωστόσο, επισημάναμε  τις αντισυνταγματικές διατάξεις του εν λόγω σχεδίου, ακόμη και αν αυτό αποτελεί κείμενο εργασίας».

Τι προβλέπεται για την επετηρίδα: Θα ισχύει παράλληλα με εκείνη των δικαστικών λειτουργών πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας «οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ειρηνοδίκες εντάσσονται σε  ειδική επετηρίδα κατά τη σειρά αρχαιότητας του αρχικού διορισμού τους, η οποία ισχύει παράλληλα με την ισχύουσα γενική επετηρίδα των λοιπών δικαστικών λειτουργών των  πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων. Οι οργανικές τους θέσεις μεταφέρονται στα πρωτοδικεία  στην περιφέρεια των οποίων υπάγονται τα καταργούμενα ειρηνοδικεία».

Παράλληλα, ορίζεται ότι με κάποιες επιφυλάξεις «οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ειρηνοδίκες εξακολουθούν να εκτελούν τα καθήκοντα που εκτελούσαν έως την κατάργηση των ειρηνοδικείων χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς της καθ’ ύλην αρμοδιότητας αυτών ή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί της καθ’ ύλην αρμοδιότητας αυτών».

Υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης

Ωστόσο, όπως προβλέπεται, «οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ειρηνοδίκες παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης κυρίως στον τομέα του ποινικού δικαίου και της  ποινικής δικονομίας, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024».

Και προστίθεται πως «μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης, ο  διευθύνων το πρωτοδικείο μπορεί να αναθέτει στους υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος  του παρόντος νόμου ειρηνοδίκες και επιπλέον καθήκοντα».

Η βαθμολογική κατάταξη μετά τη συγχώνευση

Σύμφωνα με το σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας προβλέπεται η βαθμολογική αντιστοιχία πρώην ειρηνοδικών σε προέδρους πρωτοδικών και πρωτοδίκες με δυνατότητα ένταξης σε γενική επετηρίδα. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως:

Ι. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου:

α) ειρηνοδίκες Α’ τάξης αντιστοιχούν σε προέδρους πρωτοδικών,

β) ειρηνοδίκες Β’ τάξης σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από οκτώ έως δώδεκα έτη υπηρεσίας,

γ) ειρηνοδίκες Γ’ τάξης σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από τέσσερα έως οκτώ έτη υπηρεσίας και

δ) ειρηνοδίκες ∆’ τάξης σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει έως τέσσερα έτη υπηρεσίας.

  1. Στους ειρηνοδίκες Β’, Γ και ∆’ τάξης της προηγούμενης παραγράφου παρέχεται η  δυνατότητα να εντάσσονται στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, κατόπιν αίτησής τους και  σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 15% του συνολικού αριθμού τους, εφόσον έχουν  ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του προηγούμενου άρθρου και συμπληρώσει στη συνέχεια επιπλέον πραγματική δικαστική υπηρεσία δύο ετών. Για την ένταξη αυτή και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται, σε αιτιολογημένη απόφαση, το Ανώτατο ∆ικαστικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις εκθέσεις των προϊσταμένων και επιθεωρητών, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και  ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στην  παραπάνω επετηρίδα τοποθετούνται ως εξής: α) οι ειρηνοδίκες Β’ τάξης μετά τον τελευταίο  πρωτοδίκη που έχει συμπληρώσει οκτώ έτη υπηρεσίας, β) οι ειρηνοδίκες Γ’ τάξης μετά τον  τελευταίο πρωτοδίκη που έχει συμπληρώσει τέσσερα έτη υπηρεσίας και γ) οι ειρηνοδίκες ∆’ τάξης μετά τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις αποδοχές

«Οι αποδοχές των υπηρετούντων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ειρηνοδικών  εξακολουθούν να προσδιορίζονται με βάση το ισχύον μισθολόγιο, κατ’ αναλογία προς τη  βαθμολογική τάξη που ήδη κατέχουν και δεν μπορεί να κατώτερες των αποδοχών που  λάμβαναν πριν την κατάργηση των ειρηνοδικείων. Σε περίπτωση ένταξής τους στη γενική επετηρίδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο …, οι αποδοχές τους, οι οποίες δεν μπορεί να  είναι κατώτερες των αποδοχών που λάμβαναν πριν την κατάργηση των ειρηνοδικείων, προσδιορίζονται με βάση τα έτη συνολικής δικαστικής υπηρεσίας, κατ’  αναλογία προς το εκάστοτε ισχύον μισθολόγιο και κατά πλήρη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας» επισημαίνεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕνΔΕ

Μετά την αιφνιδιαστική δημοσιοποίηση σε δικαστικές κοινότητες σχεδίου ενοποίησης του πρώτου βαθμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Προέδρου της ΕΝΔΕ, κ. Μαργαρίτας Στενιώτη, Προέδρου Εφετών, του Εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Εφέτη και του Υπευθύνου Διαχείρισης Οικονομικών της Ένωσης κ. Νικήτα Βελία, Ειρηνοδίκη, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη, καθώς και με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα.

Κατά τη συνάντηση αυτή τόσο ο κ. Υπουργός, όσο και ο κ. Υφυπουργός μας γνωστοποίησαν, ρητώς, για πρώτη φορά, ότι ΔΕΝ υιοθετείται η πρόταση της ΕΝΔΕ περί διατήρησης των Ειρηνοδικείων ως αυτοτελών δικαστικών σχηματισμών και περί λελογισμένης αύξησης της καθ´ ύλην αρμοδιότητας αυτών και ότι, ήδη από προχθές, ελήφθη επισήμως η κεντρική πολιτική απόφαση Ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης. Κατάργηση Ειρηνοδικείων

EUROKINISSI

Περαιτέρω μας διαβεβαίωσαν ότι το σχέδιο νόμου, που διέρρευσε χθες το βράδυ αποτελεί κείμενο εργασίας και ήδη έχει υποστεί αλλαγές. Ωστόσο, επισημάναμε  τις αντισυνταγματικές διατάξεις του εν λόγω σχεδίου, ακόμη και αν αυτό αποτελεί κείμενο εργασίας.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας και κατόπιν της σημερινής επείγουσας παρέμβασης μας, διευκρινίστηκαν τα ακόλουθα:

  1. Ότι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού θα πραγματοποιηθεί με τη συγχώνευση των δικαστικών σχηματισμών (πρώην Ειρηνοδικείων με τα κεντρικά ή περιφερειακά πρωτοδικεία κλπ) όπως σχετικός νόμος θα ορίσει.
  2. Ότι δεν θα διαταραχθεί, από κάθε άποψη, η σημερινή υπηρεσιακή κατάσταση (προαγωγές, μεταθέσεις κλπ) των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Ότι, ειδικότερα, θα διαμορφωθούν δύο επετηρίδες: Α. Η νυν σημερινή Γενική Επετηρίδα (Παρέδρων, Πρωτοδικών, Προέδρων Πρωτοδικών, Εφετών κλπ) και Β. Μία ειδική – παράλληλη επετηρίδα στην οποία θα ενταχθούν με το βαθμό του Πρωτοδίκη και του Προέδρου Πρωτοδικών οι Ειρηνοδίκες. Οι δύο επετηρίδες θα είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και δεν θα συμπλέκονται σε θέματα προαγωγών, μεταθέσεων κλπ.
  3. Ότι θα καλύπτονται όλα τα κενά λόγω των συνταξιοδοτήσεων από τη γενική και παράλληλη επετηρίδα μέσω των διαγωνισμών της ΕΣΔΙ μέχρι την εξάλειψη της παράλληλης επετηρίδας (μεταφορά των οργανικών θέσεων των αφυπηρετούντων Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα και κάλυψη όλων από διαγωνισμό στην ΕΣΔΙ).
  4. Λάβαμε, επίσης, τη διαβεβαίωση ότι θα επέλθει πλήρης μισθολογική εξομοίωση των Πρωτοδικών της παράλληλης επετηρίδας με τους Πρωτοδίκες της Γενικής επετηρίδας με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας.Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν πρόκειται να θιχτούν μισθολογικά κεκτημένα (πχ η μισθολογική εξομοίωση των Ειρηνοδικών Α Τάξης – Προέδρων Πρωτοδικών με τον Εφέτη).
  5. Σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης των Πρωτοδικώνκλπ της παράλληλης επετηρίδας στη γενική επετηρίδα έχουν διατυπωθεί και τελούν υπό συζήτηση οι ακόλουθες θέσεις:

Α. Δημιουργία «στεγανής» παράλληλης επετηρίδας χωρίς δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα.

Β. Δυνατότητα ένταξης στην γενική επετηρίδα, ως ένα ποσοστό, μετά από αξιολόγηση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου όσων Πρωτοδικών της παράλληλης επετηρίδας το επιθυμούν έπειτα από αίτηση τους. Στην περίπτωση αυτή και αναφορικά με τον τρόπο ένταξης στη γενική επετηρίδα οι απόψεις που διατυπώνονται είναι τρεις: α. Ένταξη στη γενική επετηρίδα εμβόλιμα ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, β. Ένταξη στη γενική επετηρίδα μετά τους Παρέδρους και γ. Δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα εν μέρει εμβόλιμα έπειτα από κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

  1. Ότι σχετικά με τους πταισματοδίκες – προανακριτές θα παραμείνουν στις θέσεις τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς περαίωση των δικογραφιών που τους έχουν ανατεθεί και στη συνέχεια ο ορισμός προανακριτή για συγκεκριμένη θητεία θα γίνει με απόφαση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου ή της Ολομέλειας του Δικαστηρίου.

Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι η υλοποίηση της ενοποίησης θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων μελλοντικά και ότι ειδικά για την Αθήνα και τον Πειραιά η όλη διαδικασία θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Μετά από τις ανωτέρω εξελίξεις θα ακολουθήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο των αποφάσεων της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης, ώστε κάθε μεταρρύθμιση να τελεί σε ακολουθία με θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές και να λάβει χώρα με αντικειμενικά δίκαιο τρόπο και με σεβασμό στη διαφύλαξη της υπηρεσιακής κατάστασης των Δικαστικών Λειτουργών της χώρας, που άπτεται της Δικαστικής Ανεξαρτησίας.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ