Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Αυτοί είναι οι 17 δικαστές που θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρεία του ΣτΕ – Ποια είναι τα φαβορί (ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ)

17 αντιπρόεδροι και Σύμβουλοι Επικρατείας έχουν κληθεί από την Βουλή σε ακρόαση για να ψηφιστούν ώστε να τεθούν στη διάθεση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει για τον νέο πρόεδρο του Δικαστηρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτοί είναι οι 17 δικαστές που θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρεία του ΣτΕ – Ποια είναι τα φαβορί (ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ) EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εφτά αντιπρόεδροι του ΣτΕ και 10 σύμβουλοι Επικρατείας μπαίνουν σήμερα στη «μάχη» για την διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας. Η επιλογή αυτή έχει μεγάλη σημασία, πέραν των προφανών λόγων, γιατί ο νέος πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ο ένας από τους 3 υποψήφιους (μαζί με τους Προέδρους του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου) υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς , σε περίπτωση που μεταξύ των δυο επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων( αν υπάρξουν τελικά διπλές κάλπες) απαιτηθεί σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Έτσι από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έχουν κληθεί σε ακρόαση  με βάση τον κατάλογο που έστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης οι 7 αρχαιότεροι αντιπρόεδροι και οι 10 αρχαιότεροι σύμβουλοι επικρατείας με τουλάχιστον 4 χρόνια υπηρεσίας στη θέση αυτή, που έχουν τα τυπικά προσόντα.

ΣτΕ-υποχρεωτικός εμβολιασμός

EUROKINISSI

Έτσι θα την θέση του Δημ. Σκαλτσούνη που αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης , έχουν κληθεί στη Βουλή οι:

Α) ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕ

 1. Ιωάννης Γράβαρης
 2. Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου
 3. Μιχαήλ Πικραμένος
 4. Ευαγγελία Νίκα
 5. Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου
 6. Γεώργιος Τσιμέκας
 7. Μαργαρίτα Γκορτζολίδου

Β. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 1. Ευθύμιος Αντωνόπουλος
 2. Παναγιώτα Καρλή
 3. Μαρίνα Παπαδοπούλου
 4. Βασίλειος Αραβαντινός
 5. Διομήδης Κυριλλόπουλος
 6. Άννα Καλογεροπούλου
 7. Όλγα Ζύγουρα
 8. Βαρβάρα Ραφτοπούλου
 9. Κωνσταντίνος Κουσούλης,
 10. Κωνσταντίνα Φιλοπούλου

Δ. Σκαλτσούνης

EUROKINISSI

Πρόεδρος ΣτΕ: Τα φαβορί

Για τη θέση του προέδρου ως (περίπου ακλόνητο) φαβορί προβάλλει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα  η αντιπρόεδρος Ευαγγελία Νίκα καθώς και ο Μιχάλης Πικραμένος, ενώ έχουν ακουστεί επίσης οι αντιπρόεδροι Σπυριδούλα Χρισικοπούλου και Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου.

Η κα Νίκα αποχωρεί το 2024, ο κ. Πικραμένος το 2027, η κα Χρυσικοπούλου το 2025 και η κα Κωνσταντινίδου το 2024. Όμως, αν προαχθεί ο κ. Πικραμμένος θα αποχωρήσει το 2026, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου στη θέση του προέδρου του ΣτΕ που είναι η τετραετία.

Πέραν του Δημ. Σκαλτσούνη, μετά από θητεία ενός έτους, αποχωρούν επίσης:

-οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Αικατερίνη Χριστοφορίδου,

-η σύμβουλος Επικρατείας Αγάπη Γαλενιανού-Χαλκιαδάκη.

Για την κάλυψη των θέσεων των αντιπροέδρων στο ΣτΕ υποψήφιοι προβάλλουν  οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Παναγιώτα Καρλή, Διομήδης Κυριλλόπουλος και Βασίλειος Αραβαντινός. Η επιλογή των αντιπροέδρων (και του Αρείου Πάγου) αναμλέρνεται να γίνει στο υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Ιουλίου, ενώ η κάλυψη των θεσεων του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του Προεδρου του ΣτΕ, πιθανότατα την επόμενη βδομάδα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ