Αυτοί είναι οι Αρεοπαγίτες που θα κρίνουν το “κόμμα Κασιδιάρη”: Ο άρτιος αριθμός δικαστών, η αποχή του νεότερου στην ιεραρχία και το καταστατικό που φτιάχνει ο Αν. Κανελλόπουλος

Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα καταθέσει εντός της εβδομάδας το νέο καταστατικό του κόμματος, ανοίγοντας και τυπικά το δρόμο για την τελική κρίση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου στις 5 Μαΐου. Πως θα διαμορφωθεί η σύνθεση του τμήματος που μετά την παραίτηση Τζανερίκου αριθμεί 10 μέλη, δηλαδή άρτιο αριθμό, γεγονός το οποίο πρέπει να επιλυθεί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτοί είναι οι Αρεοπαγίτες που θα κρίνουν το “κόμμα Κασιδιάρη”: Ο άρτιος αριθμός δικαστών, η αποχή του νεότερου στην ιεραρχία και το καταστατικό που φτιάχνει ο Αν. Κανελλόπουλος Eurokinissi

Το νέο καταστατικό του κόμματος “Έλληνες” (του αποκαλούμενου “κόμματος Κασιδιάρη” δηλαδή) θα καταθέσει εντός της εβδομάδας με την ιδιότητα του νέου προέδρου του, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά τροχοδρομεί τις εξελίξεις που έχουν ως καθοριστική ημερομηνία την 5η Μαΐου, ημέρα δηλαδή που το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει για την τύχη του κόμματος. Αν θα συμμετάσχει ή όχι στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τα αριθμητικά δεδομένα της δίκης όμως άλλαξαν, αφενός με την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας που εκτείνει τον αριθμό των δικαστών οι οποίοι θα αποφασίσουν στο σύνολο του Α1 τμήματος (κι όχι σε 5μελές συμβούλιο ως είθισται) και αφετέρου με την απόφαση του προέδρου του, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκου να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα. Με αυτό τον τρόπο όμως ο αριθμός των δικαστών είναι συνολικά 10, άρτιος αριθμός δηλαδή, ενώ θα έπρεπε να είναι περιττός (9, 7 κλπ).

Τζανερίκος

(eurokinissi)

Α1 Τμήμα Αρείου Πάγου: Αποχή

Μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου χρέη προέδρου του τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών. Πως θα λυθεί λοιπόν το “αριθμητικό” πρόβλημα;

-Ο ένας τρόπος είναι με διάταξη της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να συμπληρώσει ένα μέλος στο τμήμα (προερχόμενο από το Α2) γεγονός που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

-Ο άλλος είναι να απόσχει το νεότερο -στην ιεραρχία- μέλος της σύνθεσης.

-Πολλοί όμως θυμίζουν πως στο τμήμα συμμετέχει επίσης η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος όλης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας στο εδώλιο. Συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία Κασιδιάρη δηλαδή. Επειδή λοιπόν είχε εκφράσει γνώμη και δικαστική κρίση ήδη για την υπόθεση, παρότι προφανώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία και υπόθεση, δεν αποκλείεται να επιλέξει η ίδια να απόσχει, λύνοντας δια της προσωπικής αποχής τον αριθμητικό γόρδιο δεσμό.

νομοσχέδιο

Freepik

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν

Στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συμμετέχουν ακόμα οι αρεοπαγίτες:

-Ο Χρήστος Κατσιάνης, ο οποίος κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2020, πρόσφατα μετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Όταν υπηρετούσε στο Εφετείο είχε κληρωθεί και προέδρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ παλαιότερα είχε εκλεγεί και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

-Η Ασημίνα Υφαντή, με βάση την επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης στις 4 Ιουλίου 1984 και το 2020 προήχθη και υπηρετεί στον Άρειο Πάγο από όπου αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2025.

-Η Κανέλλα Τζαβέλλα – Δημαρά, πριν από λίγο καιρό ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα funds. Έχει προαχθεί στον βαθμό της αρεοπαγίτη από το καλοκαίρι του 2021 και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου.

-Ο Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2021, ενώ είναι και καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου του 2026.

-Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2022, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως πρόεδρος Εφετών στον Πειραιά. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης το 1991 και αποχωρεί το 2028.

-Η Κορνηλία Πανούτσου προήχθη στον Άρειο Πάγο έναν χρόνο πριν, ενώ μετρά ήδη περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης.

-Ο Φώτιος Μουζάκης εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 21-6-1991 και αποχωρεί το 2028 ενώ προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022.

-Η Αικατερίνη Χονδρορίζου, μετρά στο δικαστικό σώμα ακριβώς τρεις δεκαετίες. Προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέχρι την αποχώρησή της έχει ακόμα έξι χρόνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ