Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Αυτός είναι ο διεθνής διαγωνισμός του νέου Πρωτοδικείου 50.000 τ.μ. στον Άρειο Πάγο: Οι όροι και ο προϋπολογισμός των 200 εκατομμυρίων ευρώ

Υπογράφηκε το έργο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτός είναι ο διεθνής διαγωνισμός του νέου Πρωτοδικείου 50.000 τ.μ. στον Άρειο Πάγο: Οι όροι και ο προϋπολογισμός των 200 εκατομμυρίων ευρώ eurokinissi

Για «ένα αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σημείο αναφοράς» της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο υπουργός Κώστας Τσιάρας μετά την έγκριση της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών.

Το έργο πραγματοποιείται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, είναι προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ορίζοντα κατασκευής 2022-26. Όπως αναφέρει από το υπουργείο Δικαιοσύνης το έργο, το οποίο θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών της Δικαιοσύνης προς τους πολίτες και στη συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένη σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα, αφορά στην μελέτη, ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Η μεταστέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών από τα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων σε ένα σύγχρονο συγκρότημα κτηριακών εγκαταστάσεων για τη Δικαιοσύνη στο κέντρο της Αθήνας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος Δικαίου, δημιουργεί στην περιοχή ένα αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σημείο αναφοράς καθώς και έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ανέγερση νέου Πρωτοδικείου

eurokinissi

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε: «Η ανέγερση σύγχρονων κτιρίων για τη μετεγκατάσταση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αποτελεί ένα σημαντικό έργο το οποίο θα εκσυγχρονίσει αισθητά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Θα συμβάλλει, επίσης, στην αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, λειτουργώντας παράλληλα ως μοχλός ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το ΤΑΙΠΕΔ, πιστό στη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στην Πολιτεία για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ολοκλήρωσε με ταχύτητα το τεύχος διακήρυξης της Α φάσης του διαγωνισμού που αφορά στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για αυτό το εμβληματικό έργο».

ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ

EUROKINISSI

Ανέγερση νέου Πρωτοδικείου: Τέλος οι διαδρομές μεταξύ Ευελπίδων και Εφετείου

Οι νέες κτιριακές δομές θα κατασκευαστούν σε χώρο πίσω από τον Άρειο Πάγο, δίπλα στο Εφετείο και το Ειρηνοδικείο. Όπως έγραψε το dikastiko.gr, προβλέπεται η υλοποίηση του νέου Πρωτοδικείου της Αθήνας έκτασης 40.000 τμ και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έκτασης 10.000 τμ.

Πρακτικά αυτό θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες και ταυτόχρονα θα διευκολύνει – κυρίως- τους δικηγόρους που πλέον δε θα χρειάζεται να κάνουν διαδρομές μεταξύ Ευελπίδων και Εφετείου. Πλέον όλα τα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας θα είναι συγκεντρωμένα.

Το έργο είναι ενταγμένο (για την χρηματοδότησή του) στο Ταμείο Ανάκαμψης και “η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε ποσό ύψους 30.807.800€, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε ποσό ύψους 1.272.274€”.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που έχει ορίζοντα κατασκευής έως το 2026 , είναι 218.263.779 ευρώ, εκ των οποίων τα 30.807.800 είναι εκ του προϋπολογισμού, τα 24.845.000 από το ταμείο Ανάκαμψης και τα 162.610.979 η ιδιωτική συμμετοχή.

Ανέγερση νέου Πρωτοδικείου

eurokinissi

Το έργο αφορά:

-Στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για τις ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 40.000 τ.μ. περίπου,

-Στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για τις ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 10.000 τ.μ. περίπου,

-Στη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του υφιστάμενου Υπόγειου Χώρου τριών (3) επιπέδων.

-Οι ανεγέρσεις του/ων κτηρίου/ων θα λάβουν χώρα σε οικόπεδο επιφανείας 8.000 τ.μ., που αποτελεί μέρος του οικοπέδου συνολικής επιφανείας 41.811,42 τ.μ.

-Περαιτέρω, ο υπόγειος χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών σε θέσεις στάθμευσης του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, καθώς και των λοιπών δικαστικών κτηρίου/ων που ευρίσκονται εντός του Ακινήτου.

-Η ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων Δικαστικών μεγάρων είναι επιβεβλημένη για τους ακόλουθους λόγους, ήτοι για:

* την κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στη υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν,

* τον εκσυγχρονισμό για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,

* την αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα,

* την αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες, και

* τη συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ