Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Αύξηση αποζημίωσης σε εφόρους δικαστικούς αντιπροσώπους, προτεραιότητα σε όσους δεν τοποθετήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ζητά η μειοψηφία ΕνΔΕ

Επιστολές προς την Πρόεδρο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και την υπουργό Εσωτερικών ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αύξηση αποζημίωσης σε εφόρους δικαστικούς αντιπροσώπους, προτεραιότητα σε όσους δεν τοποθετήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ζητά η μειοψηφία ΕνΔΕ eurokinissi

Σε δύο νέες παρεμβάσεις προχώρησε η μειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) ζητώντας μπροστά στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου να υπάρξει μέριμνα για τους δικαστικούς λειτουργούς που θα κληθούν να απασχοληθούν ως έφοροι δικαστικοί αντιπρόσωποι ή ως επόπτες στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Μετά και σχετικό αίτημα που έχει ήδη υποβάλλει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, με επιστολή τους προς την Πρόεδρο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, Ευδοξία Κιουπτσίδου, τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕνΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Ευθαλία Κώστα, Ειρηνοδίκης ζητούν να υπάρξει προτεραιότητα για όσους είχαν υποβάλλει αιτήσεις, αλλά δεν τοποθετήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κρίνοντας πως «με τον τρόπο αυτό θα έχουν ικανοποιηθεί οι αιτήσεις των περισσότερων συναδέλφων και θα υπάρχει ισότιμη μεταχείριση μεταξύ τους».

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρουν: «Ενόψει της προκήρυξης νέων εθνικών εκλογών για τις 25 Ιουνίου 2023 και με δεδομένο ότι υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που δεν τοποθετήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ούτε ως έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων ούτε ως επόπτες στο εξωτερικό, παρά την αίτηση που είχαν υποβάλει, θεωρούμε δίκαιο και ορθό να προτιμηθούν αυτοί στις κληρώσεις που θα γίνουν. Επίσης στις κληρώσεις εποπτών εξωτερικού να συμπεριληφθούν και όσοι το ζήτησαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά επελέγησαν μόνο ως έφοροι».

ΕνΔΕ

antimolia.gr

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Αύξηση στα 160 ευρώ της αποζημίωσης για εφόρους

Σε άλλη επιστολή τους που απευθύνεται προς την υπουργό Εσωτερικών, τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕνΔΕ ζητούν κατά τη νέα εκλογική αναμέτρηση να υπάρξει αύξηση της αποζημίωσης των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, καθώς – όπως αναφέρουν – στις εκλογές της 21ης Μαΐου αυξήθηκε η αποζημίωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, αλλά παρέμεινε στάσιμη εκείνη των εφόρων, παρά την αναλογία που ήταν καθορισμένη επί χρόνια με βάση την ευθύνη και τα καθήκοντα καθενός εμπλεκομένου στην εκλογική διαδικασία.

Στην επιστολή τους επισημαίνουν πως «σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΥΑ 35305/2019 καθορίστηκε η ημερήσια αποζημίωση για τους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές τους στο ποσό των 140 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης, ενώ για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές τους στο ποσό των 105 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης».

Και προσθέτουν: «Κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 η ημερήσια αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων αυξήθηκε και καθορίστηκε στα 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης (ΦΕΚ Β’ 3074/9-3-2023). Η αποζημίωση ωστόσο των εφόρων έμεινε καθηλωμένη στο ποσό των 140 ευρώ, αντίθετα με την αναλογία που ήταν καθορισμένη επί χρόνια με βάση την ευθύνη και τα καθήκοντα καθενός εμπλεκομένου στην εκλογική διαδικασία.

Με βάση τα προαναφερόμενα ζητούμε την αύξηση της ημερήσιας απασχόλησης των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στο ποσό των 160 ευρώ ώστε να διατηρηθεί η μέχρι σήμερα ισχύουσα αναλογία των αμοιβών».

Εκλογική αποζημίωση

Eurokinissi

Νέα κλήρωση από τον Άρειο Πάγο

Όπως πάντως έγραψε το dikastiko.gr θα υπάρξει νέα κλήρωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στον Άρειο Πάγο, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι, ακόμα και αυτοί που ήδη πήγαν στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Η διαδικασία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου πρέπει να εξελιχθεί από την αρχή δεδομένου ότι πρόκειται για νέα εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και εκτιμήσεις, δεν νοείται να οριστούν εκ νέου όσοι (δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί λειτουργοί κλπ) διορίστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Η κλήρωση θα γίνει τις προσεχείς ημέρες και προηγουμένως θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση, αλλά θα ακολουθηθούν από την αρχή όλες οι διαδικασίες, αφού πρόκειται για νέα εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή υποβολή αιτήσεων εκ νέου και κλήρωση.

Σε ότι αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις, στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία η αποζημίωση έφτασε τα 120 ευρώ σε δικηγόρους για ημερήσια απασχόληση ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ενώ οι έφοροι αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής θα λάβουν 140 ευρώ. Βέβαια εκτιμάται ότι σε αυτές τις εκλογές επειδή δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης άρα η διαδικασία είναι πιο εύκολη και σύντομη, η αποζημίωση πιθανόν θα είναι χαμηλότερη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ