Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Αύξηση κατά 100% των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση: Τι αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Οι αναφορές για διάκριση λόγω φύλου έφτασαν στο μισό του συνόλου που δέχθηκε η ανεξάρτητη Αρχή. Όσα περιλαμβάνει η Ειδική Έκθεση Ίσης Μεταχείρισης 2021.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αύξηση κατά 100% των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση: Τι αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη freepik

Με τις γυναικοκτονίες, αλλά και τα καθημερινά περιστατικά παρενοχλήσεων προς ανήλικους αλλά και ενήλικους, ο Συνήγορος του Πολίτη σε έκθεση του έρχεται να επιβεβαιώσει με δραματικό τρόπο την αύξηση των κρουσμάτων.

Τεράστια κενά αναφέρει η Ειδική Έκθεση Ίσης Μεταχείρισης για το 2021, που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως κατά το 2021 έλαβε διπλάσιο αριθμό αναφορών για παρενόχληση.

Συνήγορος του Πολίτη

freepik

Το 2021 ο Συνήγορος έλαβε συνολικά 41 καταγγελίες για παρενόχληση (και κυρίως για σεξουαλική παρενόχληση) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ, στο πρόσφατο παρελθόν, ο αριθμός των σχετικών καταγγελιών σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούσε τις 20.

Ειδικά για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, επισημαίνεται ότι η διερεύνηση των καταγγελιών από την ανεξάρτητη Αρχή είναι συνήθως δυσχερής, λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες λαμβάνουν χώρα τέτοιες συμπεριφορές και ιδίως λόγω της απουσίας τρίτων προσώπων. Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και οι συνεπαγόμενες δυσχέρειες στην αποδεικτική διαδικασία, ακόμα και παρά την πρόβλεψη της διάταξης περί αντιστροφής του βάρους απόδειξης, καθιστούν προφανείς τις δυσχέρειες στη στοιχειοθέτησή της.

Συνήγορος του Πολίτη

EUROKINISSI

Συνήγορος του Πολίτη: Διακρίσεις για ΑμΕΑ

Αξιοσημείωτος είναι – σύμφωνα με την έκθεση – και ο αριθμός των καταγγελλόμενων περιστατικών διάκρισης λόγω αναπηρίας, που αντιστοιχεί σε περίπου το 1/4 του συνόλου των αναφορών για το 2021.

Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα σε σχέση με τις διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού και ιθαγένειας.

«Κάθε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το επίπεδο σεβασμού της αρχής της ίσης μεταχείρισης στη χώρα μας αποτελεί και άσκηση αναστοχασμού και αυτοκριτικής. Γιατί, πέρα από τις θεσμικές, συστημικές στρεβλώσεις που καταγράφει και αναδεικνύει, πέρα από τις αγκυλώσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τις επίμονες εστίες αθέμιτων διακρίσεων στον ιδιωτικό τομέα, θέτει άβολα ερωτήματα για τις νοοτροπίες, τις πρακτικές και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις καθενός και καθεμίας μας», επισήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης.

e-ΕΦΚΑ επιστροφή εισφορών

grafeiotypoy

Συνήγορος του Πολίτη: Οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι θετικές πρωτοβουλίες

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στη λήψη των αυστηρών μέτρων εκ μέρους της πολιτείας για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας από τον ιό COVID-19, τα οποία έθεσαν περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Το 2021 το διακύβευμα ήταν διαφορετικό και αφορούσε την υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο και εμβολιασμό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον επαγγελματικό και κοινωνικό βίο.

Το 2021, όμως, όπως υπογραμμίζεται υπήρξαν και «σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εναρμόνιση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής αλλά και την ουσιαστική αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης ισότιμου ρόλου για τους γονείς στην ανατροφή των παιδιών. Ο Συνήγορος, που είχε ταχθεί προ πολλού υπέρ της επιτακτικής ανάγκης αναθεώρησης του πλαισίου, είδε σημαντικά σημεία των προτάσεών του να έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου, που αποτέλεσε το Ν. 4808/2021.

Με τον εν λόγω νόμο επικυρώνεται η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας και παράλληλα, ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο, τουλάχιστον ένα έτος πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, η Οδηγία 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Δείτε ΕΔΩ την Ειδική Έκθεση Ίσης Μεταχείρισης 2021

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ