Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Χαλκίδα: Καταγγελίες των πολιτών ανέδειξαν το κύκλωμα διαφθοράς – Σε προσωρινή αργία οι συλληφθέντες εφοριακοί – ΒΙΝΤΕΟ

Σε προσωρινή αργία οι συλληφθέντες υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας. Η δήλωση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χαλκίδα: Καταγγελίες των πολιτών ανέδειξαν το κύκλωμα διαφθοράς – Σε προσωρινή αργία οι συλληφθέντες εφοριακοί – ΒΙΝΤΕΟ Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των Αρχών για το κύκλωμα διαφθοράς των εφοριακών, μετά τη σύλληψη της διευθύντριας, της υποδιευθύντριας και πέντε ακόμη ατόμων που εργάζονταν στη ΔΟΥ Χαλκίδας από τους “αδιάφθορους” της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροδοκία, δωροληψία, και διαφθορά, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι συλλήψεις των “7”, έγιναν μετά από καταγγελίες των πολιτών της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι Αρχές, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών από τους εφοριακούς και ιδιώτες που κατάφεραν να αποκομίσουν 95.600 ευρώ μέσα σε 3 μήνες.

Σύλληψη εφοριακών της ΔΟΥ Χαλκίδας – Το χρονικό των ερευνών

Η επιχείρηση των αστυνομικών Αρχών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης αν και η έρευνα άρχισε πριν από περίπου τέσσερις μήνες, όταν οι καταγγελίες των πολιτών έφτασαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μάλιστα, τότε ήταν και η περίοδος που οι Αρχές ξεκίνησαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των υπαλλήλων της εφορίας.

Όπως διαπιστώθηκε από τα ευρήματα της έρευνας, η διευθύντρια χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο στο όνομα ενός ατόμου που έχει καταγωγή από την Αλβανία.

Η ίδια είχε τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση από τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά νωρίτερα εργαζόταν ως υπάλληλος στην εφορία της πόλης.

Εκτιμάται ότι η δράση του κυκλώματος άρχισε το 2020.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -7- μέλη της, εκ των οποίων -5- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -6- άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ. Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  • -10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • -4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σε προσωρινή αργία οι συλληφθέντες υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας

Σε προσωρινή αργία τέθηκαν οι επτά συλληφθέντες – υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας που συνελήφθησαν από τις Αρχές για διαφθορά με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Η δήλωσή του:

«φΑπό την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε – όπως πάντα – σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς», τονίζει ο κύριος Πιτσιλής.

«Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες», καταλήγει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ