Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Χαμός με τα απόρρητα έγγραφα του FBI: Νέο αίτημα της προανακριτικής – Ζητεί παρέμβαση Ζαχαρή στην Τουλουπάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χαμός με τα απόρρητα έγγραφα του FBI: Νέο αίτημα της προανακριτικής – Ζητεί παρέμβαση Ζαχαρή στην Τουλουπάκη

Δεν λήγει τελικά τόσο απλά το θέμα της μη προσκόμισης από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, των απόρρητων εγγράφων του FBI στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Νωρίτερα σήμερα τα μέλη της προανακριτικής Επιτροπής αποφάσισαν αποδεχόμενοι πρόταση της ΝΔ δια του εισηγητή της Θάνου Πλεύρη, την αποστολή νέας επιστολής προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, προκειμένου να μεριμνήσει για την αποστολή των κρίσιμων εγγράφων. την άποψή μου είναι προβληματική η θέση της κυρίας Εισαγγελέως.

Ο αντεισαγγελέας του ΑΠ

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη, η άρνηση της Ελένης Τουλουπάκη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της διαβίβασης των επίμαχων εγγράφων στην βουλή. «Ο κ.Ζαχαρής έχει απαντήσει για το αν θα πρέπει να στέλνει η κ. Τουλουπάκη. Δηλαδή η κ.Εισαγγελέας αγνοεί την εντολή Ζαχαρή όταν δεν την συμφέρει ενώ προηγουμένως την είχε ζητήσει. Εμείς σεβαστήκαμε απολύτως την άποψη του κ. Μπρακουμάτσου για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Δεν μπορεί η Εισαγγελέας να αρνείται να στείλει έγγραφα. Είναι προσβολή για το Σύνταγμα της Ελλάδος αυτό που κάνει» είπε ο Θάνος Πλεύρης πριν καταλήξει στην πρόταση να αποτανθούν εκ νέου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου  που ήδη έχει τοποθετηθεί. «Εμένα με ενδιαφέρει να έρθουν τα έγγραφα. Πρέπει να κάνουμε σαφέστατη αναφορά ότι η κα Τουλουπάκη αρνείται να συμμορφωθεί στις επιταγές του κ. Ζαχαρή», κατέληξε.

Μάλιστα ο Ι.Μπούγας εξέφρασε την άποψη ότι «η κ.Τουλουπάκη έχει επιλέξει να στείλει άλλο έγγραφο που επίσης αναγράφει ότι πρόκειται για εσωτερική χρήση. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γίνεται επιλογή των εγγράφων που μας αποστέλλονται; Δεν μπορεί να γίνεται αυτό». Πάντως από την πλευρά του ο Σπ. Λάππας, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ζητήσουν από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς το σύνολο της δικογραφίας.

Δ. Μπιάγκης: Θεωρώ οτι η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει νέο αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει εκ νέου. Η κα Τουλουπάκη επικαλείται το ίδιο νομικό καθεστώς για να στέλνει ή να μην στέλνει έγγραφα. Αυτή η κωλυσιεργία πρέπει να σταματήσει. Μαζί με το αίτημα ας επισυνάψουμε και το έγγραφο που είχε στείλει η κα Τουλουπάκη που μιλά για τον Μάξιμο Σαράφη. Να δει ο Άρειος Πάγος ότι η κα Εισαγγελέας κάνει επιλογές.

Το νέο αίτημα της επιτροπής προς τον αντεισαγγελέα ΑΠ Ευάγγελο Ζαχαρή θα κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.

Η άποψη Ζαχαρή

Υπενθυμίζεται ότι  με πρόσφατη επιστολή του ο Ευάγγελος Ζαχαρής- οποίος ερευνά τις καταγγελίες για παράτυπους  δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis – υπογράμμιζε πως «στην ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ», καλώντας την Ελένη Τουλουπάκη να αποστείλει τόσο στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όσο και στον ίδιο κάθε έγγραφο που θεωρείται κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Την ίδια ώρα, πηγές της πλειοψηφίας έθεταν από χθες το ερώτημα, γιατί η κ. Τουλουπάκη επικαλείται τον περιορισμό του απορρήτου για τις εκθέσεις του FBI που ζητά η Επιτροπή, ενώ δεν έπραξε το ίδιο με έγγραφα που είχαν αντίστοιχη ρήτρα και παρ’ όλα αυτά είχε διαβιβάσει στην πρώτη Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής επί ΣΥΡΙΖΑ για τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ