Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

Χανιά: Στην Εισαγγελία Εφετών οι δικηγόροι του γηροκομείου – Καταθέτουν συμπληρωματικό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο την άλλη εβδομάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Οι κ.κ. Ιωάννης Σφακιωτάκης και Νίκος Ρουσσόπουλος, υπέβαλαν αίστημα στην Εισαγγελία Εφετών να κληθούν από την Ασφάλεια Χανίων να καταθέσουν μάρτυρες και από την άλλη πλευρά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χανιά: Στην Εισαγγελία Εφετών οι δικηγόροι του γηροκομείου – Καταθέτουν συμπληρωματικό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο την άλλη εβδομάδα – ΒΙΝΤΕΟ ΠΗΓΗ: flashnews.gr

Στον Εισαγγελέα Εφετών Χανίων βρέθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη οι δυο δικηγόροι του γηροκομείου ο οποίος τα τελευταία 24ωρα βαρύνεται από καταγγελίες για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων.

Οι κ.κ. Ιωάννης Σφακιωτάκης και Νίκος Ρουσσόπουλος, υπέβαλαν αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών να κληθούν από την Ασφάλεια Χανίων να καταθέσουν μάρτυρες και από την άλλη πλευρά.

Οι δικηγόροι εξέφρασαν δε την απορία τους γιατί αρνούνται καταθέσεις πολιτών που έχουν πάει στην Ασφάλεια, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι μάρτυρες που θα καταθέσουν υπέρ της δομής να ξεπεράσουν τους 70.

Σε δηλώσεις τους εξερχόμενοι της Εισαγγελίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβληθούν μηνύσεις κατά όσων προχωρούν σε καταγγελίες.

Τί θα αναφέρουν οι δικηγόροι του γηροκομείου στον Άρειο Πάγο

Στον Άρειο Πάγο θα μεταβεί την ερχόμενη Τετάρτη ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας των Χανίων, Νίκος Ρουσόπουλος, προκειμένου να καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα.
Με το υπόμνημα του θα ζητάει να καταθέσουν συμπληρωματικά τουλάχιστον 20 μάρτυρες συγγενείς φιλοξενούμενων και πρώην εργαζόμενοι, να κληθούν να καταθέσουν όλοι οι υπάλληλοι εμπλεκομένων φορέων στον έλεγχο λειτουργίας του οίκου από την Περιφέρεια, Πρόνοια, Υγειονομικό, ΕΟΔΥ και Εθνική Αρχή Διαφάνειας που πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην μονάδα.
Σε ανακοίνωση του εξηγεί, ότι θέλει να εκφράσει «την αγωνία διότι μέχρι σήμερα καλούνται και καταθέτουν μόνο η ελάχιστη καταγγέλλοντες, ενώ δεν έχει κληθεί μέχρι σήμερα ουδείς άλλος. Σημειωτέον ότι τουλάχιστον 73 μάρτυρες που προτείνουμε είναι μάρτυρες αλήθειας και όχι μάρτυρες υπερασπίσεως, όπως κάποιοι προφασίζονται. Επομένως στο στάδιο που βρισκόμαστε πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές ούτως ώστε ο ζυγός της δικαιοσύνης να ισορροπήσει»
ΧΑΝΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Αμέσως μετά την συνάντηση με την κα Αντιεισαγγελέα Εφετών, ο πληρεξούσιος δικηγόρος Ιωάννης Σφακιωτάκης ανέφερε:

«Επισκεφθήκαμε την Αντιεισαγγελέα Εφετών διότι θέλαμε να της εκφράσουμε το παράπονό μας, και το αίτημά μας το οποίο ήδη έχει υποβληθεί τόσο στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης, όσο και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και στην Ασφάλεια Χανίων, με το οποίο ζητούμε να εξεταστούν μάρτυρες. Υπάρχει ένας κατάλογος άνω των 50 ατόμων τα οποία είναι έτοιμα να καταθέσουν και δεν έχει καταθέσει ούτε ένας.

Η Συνταγματική αρχή, η κολώνα του δικονομικού μας συστήματος είναι η αρχή τη ς εκατέρωθεν ακροάσεως, δηλαδή πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές για να σχηματιστεί μια άποψη. Δεν μπορεί ν αφύγει η δικογραφία από την Ασφάλεια Χανίων και να πάει στον Εισαγγελέα, να αποφασίσει ο Εισαγγελέας αξιολογώντας τα αστοιχεία του φακέλου, τα οποία θα είναι μόνο τα στοιχεία της μιας πλευράς. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σφακιωτάκης ανέφερε πως η Ασφάλεια Χανίων δεν έχει δεχθεί ούτε έναν μάρτυρα από την πλευρά του οίκου ευγηρίας.

«Δεν έχει δεχθεί εξηγήσεις ούτε από τους φερόμενους ως υπόπτους, δηλαδή από την μητέρα Λιονάκη, την θυγατέρα Λιονάκη και τον ιατρό της μονάδας. Κανένας από αυτούς δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση ενώ εισφέρονται καταθέσεις οιονδήποτε τρίτων οι οποίοι λένε διάφορα, εκφράζουν τον πόνο της ψυχής τους διότι χάσανε κάποιον δικό τους άνθρωπο» είπε ο κ.Σφακιωτάκης συμπληρώνοντας:

«Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί, να ερευνηθούν όλα αυτά λέξη προς λέξη, και όχι να σχηματίζεται αυτή η πλημμυρίδα συκοφαντιών, και δήθεν καταγγελιών αβασίμων, την στιγμή κατά την οποία, όπως είπε και ο κ.Αντιπεριφερειάρχης Χανίων δεν υπήρξε καταγγελία, η μονάδα ελεγχόταν ανέκαθεν και επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επομένως αυτά τα οποία ακούγονται μόνο ζημιά κάνουν στην μονάδα.

Τί λένε οι δικηγόροι

Σε ερώτηση για το αν θα καταθέσουν μηνύσεις οι δικηγόροι, ο κ. Σφακιωτάκης είπε: «Σήμερα περιοριστήκαμε σε αυτό..»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Νίκος Ρουσσόπουλος ανέφερε:

«Η σημερινή μας επίσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων, είχε ως αντικείμενο ένα γεγονός το οποίο ήρθε εις γνώση μας, δηλαδή, ότι άνθρωποι οι οποίοι είναι συγγενείς παλαιότερων και νυν φιλοξενουμένων στην μονάδα, ενώ καλούν στην Ασφάλεια Χανίων προκειμένου να εξεταστούν ως μάρτυρες αληθείας και όχι ως μάρτυρες υπερασπίσεως, η Ασφάλεια Χανίων τους λέει ότι δεν θα εξεταστείτε, θα εξεταστούν τώρα μόνο οι κατηγορίας, δηλαδή μόνο αυτοί οι οποίοι καταγγέλλουν.

Επειδή λοιπόν η Δικαιοσύνη συμβολίζεται με έναν ζυγό, στον ζυγό πρέπει να μπει το ίδιο βάρος για να ισορροπήσει. Αν τον ζυγό τον φορτώσουμε μονόπατα, δεν θα είναι απόδοση Δικαιοσύνης.

Αυτό το οποίο εμάς μας έχει στενοχωρήσει αφάνταστα είναι το γεγονός ότι κανείς από τους 53 αυτούς ανθρώπους που ήδη έχουν προταθεί και θα προταθούν και ίσως άνω των 20 ακόμη, δηλαδή μιλάμε για 75 ανθρώπους οι οποίοι θα καταθέσουν, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί να καταθέσει.

Επομένως θεωρούμε ότι δεν μπορεί να κλείσει μια προκαταρκτική εξέταση χωρίς την εξέταση όλων των μαρτύρων και των δύο πλευρών και βέβαια να κληθούν να καταθέσουν και οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια διενεργούσαν τους ελέγχους στην μονάδα, άκουγαν την μονάδα, έβλεπαν την μονάδα και δεν μιλάμε μόνο για την Περιφέρεια Κρήτης, μιλάμε για την Πρόνοια, το Υγειονομικό, τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αν λοιπόν όλοι αυτοί οι φορείς, εμπλέκονται σε ένα τέτοιο σκάνδαλο, εγώ το θεωρώ όχι μόνο αδιανόητο, αλλά στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας..»

Σε ερώτηση για το αν θα κατατεθούν μηνύσεις εναντίον μαρτύρων και Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Ρουσσόπουλος απάντησε:

« Κάποια θέματα θα εξεταστούν και σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις….» αφήνοντας να εννοηθεί πως – όχι τώρα άμεσα – αλλά στην πορεία θα υποβληθούν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση.

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΗ: FLASHNEWS.GR

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ