Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Χάπια βιασμού: “Προκαλούν ακόμη και θάνατο” – Τι αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας – ΒΙΝΤΕΟ

«Οι ουσίες αυτές άρουν τις αναστολές ενός θύματος, το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει απέναντι στο δράστη. Προκαλούν ύπνωση και μία διαδικασία που δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που δεν μπορεί να αντιδράσει», τόνισε ο κ. Λέων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χάπια βιασμού: “Προκαλούν ακόμη και θάνατο” – Τι αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας – ΒΙΝΤΕΟ unsplash

Χάπια βιασμού: Η συζήτηση για τα λεγόμενα χάπια βιασμού άνοιξε εμφατικά με αφορμή την υπόθεση του ομαδικού βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Για τη διαδικασία που ακολουθείται μετά την καταγγελία ενός θύματος για βιασμό μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, αποκαλύπτοντας ότι στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν ναρκωτικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης, αδυναμία αντίδρασης ή ακόμα και θάνατο.

«Ο ιατροδικαστής όταν έχει μπροστά του ένα θύμα βιασμού, κατά δήλωση, κάνει κλινική εξέταση καθώς και γενετικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Η διαδικασία θέλει κάποιο χρόνο ο οποίος είναι εύλογος. Μέχρις στιγμής δεν έχουμε ξεπεράσει τον συνήθη χρόνο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λέων με αφορμή την ιατροδικαστική εξέταση της 24χρονης κοπέλας από τη Θεσσαλονίκη.

Χάπια βιασμού

dikastiko

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε η καταγγέλουσα στην οποία εξιστόρησε το πώς συνέβη το περιστατικό όπου κάποιοι, σύμφωνα με όσα δήλωσε, της έριξαν το χάπι του βιασμού ή άγνωστη ναρκωτική ουσία στο ποτό της και στην συνέχεια ασέλγησαν εις βάρος της, ο ιατροδικαστής ανέλυσε το πώς δρουν αυτές οι ναρκωτικές ουσίες στον οργανισμό.

Χάπια βιασμού: “Προκαλούν ακόμη και θάνατο”

«Οι ουσίες αυτές άρουν τις αναστολές ενός θύματος, το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει απέναντι στο δράστη. Προκαλούν ύπνωση και μία διαδικασία που δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που δεν μπορεί να αντιδράσει», τόνισε ο κ. Λέων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ορισμένες ουσίες έχουν τη ιδιότητα να επιφέρουν απώλεια μνήμης. Το παράδοξο, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, είναι ότι αυτές οι ουσίες πωλούνται ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο. «Αυτές οι ουσίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, ιδίως όταν συνδυαστούν με το ποτό, προκαλώντας στο άτομο που τα λαμβάνει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο».

Πολύ σημαντική η άμεση εξέταση του θύματος

Σύμφωνα με την καταγγελία της 24χρονης από τη Θεσσαλονίκη υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην εξέτασή της από τον ιατροδικαστή γεγονός για το οποίο εξέφρασε τις ανησυχίες της.

«Είναι πολύ κρίσιμο ένα θύμα βιασμού να προστρέχει στον ιατροδικαστή άμεσα. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει το θύμα να πάει πρώτα στην αστυνομία, να εκδοθεί εντολή ιατροδικαστικής εξέτασης και στη συνέχεια το θύμα να πάει στον ιατροδικαστή», επισήμανε ο κ. Λέων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ