Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Χαράλαμπος Σεβαστίδης:”Πρέπει να δούμε τι κράτος δικαίου θέλουμε” – “Η προσωρινή κράτηση είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας” – ΒΙΝΤΕΟ

«Πρέπει να σκεφτούν όσοι απαιτούν εξοντωτικές ποινές -είναι εύκολη επιβολή προσωρινής κράτησης για τους άλλους- , αν θα ήταν έτοιμος να δεχθεί και για τον ίδιο του τον εαυτό μια τέτοια σκληρή και άδικη μεταχείριση», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕνΔΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χαράλαμπος Σεβαστίδης:”Πρέπει να δούμε τι κράτος δικαίου θέλουμε” – “Η προσωρινή κράτηση είναι η εξαίρεση όχι ο κανόνας” – ΒΙΝΤΕΟ antimolia.gr

Για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα αλλά και εν γένει για την κριτική που δέχεται τον τελευταίο καιρό η δικαιοσύνη μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

“Η ουσιαστική κρίση των δικαστών δεν ελέγχεται πειθαρχικά”

«Είναι ξεκάθαρο και είχαμε εκδώσει και ανακοίνωση για την ουσιαστική κρίση των δικαστών και εισαγγελέων πως δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει πως οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορεί να ελέγχονται πειθαρχικά. Μπορεί βεβαίως να ελεγχθούν αν διαπιστωθεί ότι αγνόησαν κάποια αποδεικτικά ή δεν εφάρμοσαν σωστά το νόμο. Στο δημόσιο διάλογο δεν έχω ακούσει ποτέ να διατυπώνει κάποιος επιφυλάξεις για κακή λειτουργία, ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν κάποια στοιχεία. Εκείνο που πραγματικά γίνεται είναι να κρίνεται το αποτέλεσμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη προφυλάκιση στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο δικηγόρο και αν αυτό είναι επιτρεπτό ή όχι», ανέφερε αρχικά.

Χαράλαμπος Σεβαστίδης: “Δεν είναι κανόνας η προσωρινή κράτηση”

Για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον θεσμό της προσωρινής κράτησης, είπε ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, «μέχρι το 1981 ίσχυε ο θεσμός της προφυλάκισης. Για κάθε κακούργημα και πλημμέλημα, εφόσον οδηγούνταν η υπόθεση στον ανακριτή, εφόσον προέκυπταν επαρκής ενδείξεις, ο κατηγορούμενος ήταν εκ του νόμου κρατούμενος.

Αυτό άλλαξε. Έχουν περάσει 43 χρόνια από τότε. Αντικαταστάθηκε η προφυλάκιση από τον θεσμό της προσωρινής κράτησης. Αυτό σημαίνει πως ένας κατηγορούμενος κρατείται μόνο αν υπάρχει κίνδυνος για τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων ή κίνδυνος για φυγή του κατηγορουμένου και εφόσον αυτοί οι σκοποί δεν μπορούν να επιτευχθούν με την επιβολή περιοριστικών όρων. Η εξαίρεση είναι η προσωρινή κράτηση και όχι ο κανόνας».

“Τι κράτος δικαίου θέλουμε;”

«Πρέπει να δούμε τι κράτος δικαίου θέλουμε. Θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου το οποίο όταν μιλάμε με τους ευρωπαίους θα λέμε ‘’έχουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο’’ αλλά στην πράξη δεν θα το εφαρμόζουμε; Θέλει η πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη με τον κίνδυνο να εκτεθούμε σε καταδίκες από το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου; Να επιβάλλονται αυτόματα προσωρινές κρατήσεις;».

Τέλος αυτό που τόνισε ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης είναι ότι ο κάθε πολίτης «που εύκολα απαιτεί εξοντωτικές ποινές – είναι εύκολη επιβολή προσωρινής κράτησης για τους άλλους- , αν θα ήταν έτοιμος να δεχθεί και για τον ίδιο του τον εαυτό μια τέτοια σκληρή και άδικη μεταχείριση. Αυτό νομίζω είναι που πρέπει να μας κινητοποιεί. »

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ