Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Χωρίς τις καθιερωμένες εκδηλώσεις των δικαστών, λόγω πανδημίας ο φετινός εορτασμός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρίς τις καθιερωμένες εκδηλώσεις των δικαστών, λόγω πανδημίας ο φετινός εορτασμός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Την ματαίωση του εορτασμού προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, στις 3 Οκτωβρίου προστάτη των δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος, αποφάσισαν λόγω της πανδημίας αποφάσισαν οι έξι δικαστικές ενώσεις της χώρας. Σε κοινή ανακοίνωση τους οι πρόεδροι των ενώσεων των δικαστικών λειτουργών, γνωστοποιούν στους συναδέρφους τους ότι “λόγω των έκτακτων συνθηκών, που διαμορφώθηκαν από την πανδημία και με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.  Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους καλό δικαστικό έτος”. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Πρόεδροι των Ενώσεων, Χριστόφορος Σεβαστίδης,  Εφέτης, Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος Επικρατείας, Παναγιώτης Δανιάς, Εφέτης Δ.Δ.,  Άννα Ζαΐρη, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ασημίνα Σαντοριναίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου και Εμμανουέλα Πανοπούλου, Πάρεδρος ΝΣΚ.

Ο δικαστής που έγινε πολιούχος

Την ημέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, γιορτάζει και η πόλη της Αθήνας γιορτάζει αφού είναι πολιούχος της εξ και ο μεγάλος Ναός του Αγίου στο Κολωνάκι.

Έζησε και μαρτύρησε τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Δομετιανός. Διακρίθηκε για τη φιλοσοφική του κατάρτιση και τη βαθιά του καλλιέργεια.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από την γέννηση του Χριστού και διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου.

Υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψαν στον Χριστό. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, κοντά στο σημερινό Κάιρο, ακριβώς την εποχή της Σταυρώσεως του Κυρίου.

Σύμφωνα με την wikipedia, «την Μεγάλη εκείνη Παρασκευή την ώρα της σταυρώσεως του Χριστού αν και μεσημέρι, σκοτίστηκε ο ήλιος “Ἀπὸ δὲ ἕκτης ὥρας σκότος ἐγένετο ἐπὶ πᾶσαν τὴν γὴν ἕως ὥρας ἐνάτης”(Ματ. 27,45). Ο Διονύσιος συγκλονίστηκε από το παράδοξο αυτό φαινόμενο και αναφώνησε: «Ή Θεός πάσχει ή το πάν απόλλυται» («Ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το παν»). Σημείωσε δε με επιμέλεια την ημέρα και ώρα του υπερφυσικού αυτού γεγονότος του σκοτισμού του Ηλίου.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι κατά την Σταύρωση του Κυρίου διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την εγκυρότητα της νέας του πίστης. Βαπτίσθηκε, με την οικογένειά του κατά το έτος 52 μ.Χ. Η αποδοχή του Διονυσίου στον Χριστό αναφέρεται και στις Πράξεις των Αποστόλων.  Όταν έμαθε ότι στα Ιεροσόλυμα ζει η Μητέρα του Χριστού, ταξίδεψε μέχρι εκεί όπου και την συνάντησε. Από αυτή την συνάντηση είπε: «το παρουσιαστικό της, τα χαρακτηριστικά της, η όλη εμφάνιση της μαρτυρούν, ότι είναι πράγματι Μητέρα Θεού».

Διετέλεσε Επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών και έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς. Την μαρτυρία ότι ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης υπήρξε επίσκοπος Αθηνών την δίνει ο Διονύσιος Κορίνθου και μας τη μεταφέρει στην Εκκλησιαστική Ιστορία του ο Ευσέβιος Καισαρείας.

Η εγκυκλοπαίδεια Britannica αναφέρει ότι τον συνέχεαν με μεταγενέστερους Χριστιανούς με το ίδιο όνομα, όπως ο πρώτος επίσκοπος της Αθήνας τον 2ο αιώνα και ο Σεν Ντενί (Άγιος Διονύσιος) στη Γαλλία.

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο μεγάλοι ναοί που φέρουν το όνομά του, ο ένας στο Κολωνάκι επί της οδού Σκουφά, ενώ ο άλλος είναι η Καθολική Μητρόπολη της Αθήνας, επί της οδού Πανεπιστημίου. Το όνομά του φέρει επίσης ο πεζόδρομος περιμετρικά της Ακρόπολης, που περνά από το βράχο του Αρείου Πάγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ