Χρ. Σεβαστίδης: «Το Σύνταγμα ορθά ορίζει να επιλέγει η κυβέρνηση την ηγεσία της Δικαιοσύνης – Δεν επιδιώκουμε κράτος δικαστών – Να καταργηθεί ο νόμος α λα καρτ»
ΒΙΝΤΕΟ: Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απαντάει στην κριτική του Γιώργου Φλωρίδη κάνοντας λόγο για «τέχνασμα» και για αποπροσανατολιστική κουβέντα - «Η κυβέρνηση δεν εξήγησε για ποιον λόγο παρέλειψε τους πρώτους της ψηφοφορίας και αγνόησε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου».

Απαντήσεις στην κριτική που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης από το βήμα της Βουλής σχετικά με το ζήτημα εκλογής ηγεσίας στα Ανώτατα Δικαστήρια, έδωσε σήμερα (25/7) ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, κάνοντας λόγο για τέχνασμα και αποπροσανατολιστική κουβέντα από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λέει περίπου ότι θα πρέπει να καταργηθεί η Βουλή των Ελλήνων, πρέπει να καταργηθεί η κυβέρνηση και όλοι αυτοί να υπακούσουν στην ψηφοφορία που έγινε στις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Δηλαδή από κράτος συντεταγμένης Πολιτείας να πάμε σε κράτος δικαστών για κάτι που δεν ισχύει πουθενά τον κόσμο. Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στο κόσμο που οι δικαστές, οι ηγεσίες τους να εκλέγονται αποκλειστικά από τους δικαστές».
Απέναντι στις παραπάνω δηλώσεις, ο κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο (στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», OPEN) για βάρβαρη κακοποίηση της αλήθειας και εξήγησε:
«Το Σύνταγμα ορθά ορίζει ότι η επιλογή για την ηγεσία της Δικαιοσύνης γίνεται από την κυβέρνηση, η οποία έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται. Ή η κυβέρνηση ή η Βουλή που έχει άμεση λαϊκή νομιμοποίηση μπορούν να επιλέγουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Όχι μόνο δεν επιδιώκουμε κράτος δικαστών αλλά αν δεν υπήρχε τέτοια διάταξη στο Σύνταγμα, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα ζητούσαμε να θεσπιστεί».
Χρ. Σεβαστίδης για κράτος δικαστών: Αποπροσανατολιστική κουβέντα
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕνΔΕ Ζήτησε να σταματήσει όλη αυτή η αποπροσανατολιστική κουβέντα, αναφέροντας: «Προκαλώ να ψάξει κάποιος σε γραπτά κείμενα, όχι μόνο του φετινού χρόνου, αλλά δεκαετιών να βρει κάτι διαφορετικό από αυτό που λέω αυτή τη στιγμή».
Εξηγώντας τη διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ της Ένωσης και του υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε: «Αυτό που ζητούσαν οι δικαστικές ενώσεις εδώ και δεκαετίες είναι ακριβώς το ίδιο που ζήτησε πέρυσι η Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση: δηλαδή συμμετοχή του δικαστικού σώματος στη διαδικασία επιλογής ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, να έχει δηλαδή λόγο και να ακούγεται. Έρχεται λοιπόν πέρυσι η κυβέρνηση, Αύγουστος ήταν, δεν συμπληρώθηκε ακόμα χρόνος, και ψηφίζει νόμο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές των Ανωτάτων Δικαστηρίων να ψηφίζουν για την ηγεσία τους. Είχαμε τότε και ως Ένωση χαιρετίσει καθώς, παρά τις όποιες αδυναμίες, αυτό ήταν ένα θετικό βήμα.
»Έρχεται φέτος αυτός ο νόμος να δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην πράξη καθώς τον Μάιο έγιναν εκλογές στον Άρειο Πάγο για τη θέση του προέδρου και των 8 αντιπροέδρων οι οποίες είχαν κενωθεί λόγω συνταξιοδότησης. Διαπιστώνουμε λοιπόν με έκπληξη προχθές ότι το υπουργικό συμβούλιο αγνοεί εντελώς την ψηφοφορία και παραλείπει αδικαιολόγητα δικαστές άμεμπτους, με κύρος, με επιστημονικές γνώσεις που χαίρουν εκτίμησης σε όλο τον νομικό κόσμο. Από τους πρώτους πέντε της ψηφοφορίας, οι 4 βρέθηκαν εκτός των 8 θέσεων. Δηλαδή οι πρώτοι δεν μπόρεσαν να βρουν μία θέση στις 8. Η κυβέρνηση δεν εξήγησε για ποιον λόγο παρέλειψε τους πρώτους της ψηφοφορίας και αγνόησε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου».
Στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι αφενός επέλεξαν πρόσωπα από τη λίστα των ψηφισάντων, αφετέρου θα είχαμε κράτος δικαστών αν επιλέγαμε με τη σειρά όσους πρότεινε η Ολομέλεια, ο κ. Σεβαστίδης αντέτεινε: «Σύμφωνα με την Κομισιόν, εμείς οι δικαστές θα πρέπει να κάνουμε μια προεπιλογή μέσα από εσωτερική ψηφοφορία, την οποία πρέπει να σεβαστεί η κυβέρνηση».
Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα «για ποιον λόγο να έρθει η κυβέρνηση και να ψηφίσει έναν νόμο αν δεν είχε πρόθεση να τον εφαρμόσει;», δίνοντας ο ίδιος στη συνέχεια την απάντηση: «αφενός να πείσει επικοινωνιακά την Κομισιόν πως έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της, αφετέρου να αποδείξει στο εσωτερικό της χώρας πως έχει λάβει το μήνυμα των κοινωνικών διεκδικήσεων για ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως».
«Όλο αυτό το χαρακτηρίζω τέχνασμα. Αν οι αποφάσεις της κυβέρνησης που έχουν εκ των προτέρων ληφθεί από την ίδια την κυβέρνηση, ταιριάζουν με την ψηφοφορία στον Άρειο Πάγο, τότε η κυβέρνηση θα είχε έναν επιπλέον όπλο να επικαλείται την ψηφοφορία για να ενισχύσει την απόφασή της. Αν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν ταιριάζουν με την προειλημμένη απόφαση για το ποιον θα επιλέξει, τότε επικαλείται το Σύνταγμα λέγοντας ότι της δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιλέξει και άρα αυτό που ζητάτε εσείς οι δικαστές οδηγεί σε κράτος δικαστών. Δηλαδή, είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό που κάνει είναι να επιλέγει η ίδια η κυβέρνηση», είπε επίσης ο κ. Σεβαστίδης.
«Αν οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι ώριμες για μια πολιτική αλλαγή, τότε όχι μόνο δεν ζητάμε να γίνουμε εμείς κράτος δικαστών αλλά αντίθετα ζητούμε να καταργηθεί ο νόμος-βιτρίνα και ας παίρνει την ευθύνη μόνη της η κυβέρνηση όπως γινόταν τόσα χρόνια και ας μη χρησιμοποιεί α λα καρτ την εκλογική διαδικασία στα δικαστήρια», κατέληξε και γνωστοποίησε ότι «στις 8 Ιουλίου δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην Ευρώπη πως στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση θα προχωρήσει με βάση την πρόταση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, δηλαδή η επιλογή να γίνεται μεταξύ των υποψηφίων που προτείνονται από το δικαστικό σώμα. Πώς γίνεται επομένως ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτό που υπόσχεται στους Ευρωπαίους ότι θα κάνει στη Συνταγματική Αναθεώρηση, να λέει ότι θα οδηγήσει σε κράτος δικαστών; Ένα από τα δύο μπορεί να ισχύει: ή δεν πιστεύει όσα λέει στους Ευρωπαίους ή δεν ισχύουν τα περί κράτους δικαστών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Απρεπείς συμπεριφορές» δικηγόρων σε δικαστικές αίθουσες: Η πρόταση της ΕνΔΕ που απορρίφθηκε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης – Γιατί διαφώνησαν οι δικηγόροι Αναγκαστική προσθαλάσσωση πυροσβεστικού αεροσκάφους στον Κορινθιακό – Σώοι οι πιλότοι – ΒΙΝΤΕΟ «Η ακτινογραφία» της ψήφου των κομμάτων για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: 117 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, 95 από ΠΑΣΟΚ – Τα 10 σημεία-τομές του νομοσχεδίου Νεκρή γυναίκα σε ταράτσα στην Καλαμάτα: Τον Δεκέμβριο ο σύντροφός της αποπειράθηκε να την κάψει ζωντανή – Η δίκη είχε οριστεί για τον ΟκτώβριοΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr