Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Χρήστος Στυλιανίδης από Σέιχ Σου: Η κλιματική αλλαγή τρέχει με πυρηνικές ταχύτητες – ΦΩΤΟ

Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη, την ετοιμότητα, την προετοιμασία, γιατί αυτά είναι τα πιο σημαντικά όπλα που έχουμε. Τι είπε στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρήστος Στυλιανίδης από Σέιχ Σου: Η κλιματική αλλαγή τρέχει με πυρηνικές ταχύτητες – ΦΩΤΟ ypoyrgeio

Στο μεγάλο στοίχημα που έχουν μπροστά τους τα δασαρχεία και η Πολιτική Προστασία αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την επίσκεψή του στο δάσος του Σέιχ Σου προκειμένου να επιβλέψει των εργασιών καθαρισμού.

«Θα δούμε με τη συνεργασία μας πώς θα προχωρήσουμε, έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε σιγά-σιγά. Αλλά αυτή η βελτίωση πρέπει να επιταχυνθεί, γιατί βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ζούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και όπως έχω τονίσει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή τρέχει με πυρηνικές ταχύτητες, με ταχύτητες φωτός. Πρέπει να την προλάβουμε για να περιορίσουμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, σε περιουσίες, στα δάση μας. Με αυτόν το στόχο, θα επικεντρωθούμε στην πρόληψη, την ετοιμότητα, την προετοιμασία, γιατί αυτά είναι τα πιο σημαντικά όπλα που έχουμε» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα πώς θα κρατήσουμε τα δάση, κυρίως τα περιαστικά, καθαρά. Θα εξετάσουμε τρόπους διασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων, ώστε να μην προέρχονται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ελπίζω να βρούμε κονδύλια και ευρωπαϊκά που θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, να αποσυμφορήσουμε τον εθνικό προϋπολογισμό από αυτή την οικονομική πίεση» υπογράμμισε. Στυλιανίδης-Σέιχ Σου: Η κλιματική αλλαγή τρέχει με πυρηνικές ταχύτητες

Ειδικές σχολές και εκπαίδευση εθελοντών

Την πεποίθηση πως οι κρατικές υπηρεσίες ή οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν μόνοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις μεγάλες προκλήσεις εξέφρασε ο υπουργός.

«Για αυτό, θα συστηματοποιήσουμε την έννοια του εθελοντή, με ειδικές σχολές, με ειδικές εκπαιδεύσεις. Είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες, να οργανώσουμε τους εθελοντές μας, να αξιοποιήσουμε αυτή τη διάθεση των νέων κυρίως ανθρώπων να βοηθήσουν. Θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία, γιατί είναι μία γενναιόδωρη ανταπόδοση του πολίτη προς την ίδια την πατρίδα του. Θα κάνουμε το παν, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε σωστές δομές και αυτή η εθελοντική εργασία να φτάσει στο πιο αποτελεσματικό και υψηλό επίπεδο» τόνισε.

Και όπως υπογράμμισε για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε: «Εμείς ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο, μέσα από διάφορες χρηματοδοτήσεις να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο την Περιφέρεια, όσο και τους Δήμους. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Δεν είμαστε αφελείς, ούτε τάζουμε λαγούς με πετραχήλια – εγώ πάντα είμαι πολύ νοικοκύρης, αλλά και ριζοσπάστης όσον αφορά στις αποφάσεις. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχω μια σημαντική εμπειρία πολλών ετών σε αυτόν τον τομέα και νομίζω ότι θα μπορέσω να βοηθήσω». Στυλιανίδης-Σέιχ Σου: Η κλιματική αλλαγή τρέχει με πυρηνικές ταχύτητες

Η περίπτωση του Σέιχ Σου

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ενημερώθηκε διεξοδικά για τους καθαρισμούς και τις εργασίες απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης που πραγματοποιήθηκαν στο Σέιχ Σου επί 70 ημέρες, υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Δρυάδες» για την αντιπυρική θωράκιση ευάλωτων σε πυρκαγιά περιοχών.

Ο ίδιος επισκέφθηκε το δάσος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, την Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, καθώς και τον Συντονιστή επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγο Μάριο Αποστολίδη.

«Ανέλαβα, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Παρασκευή και με τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, κρίναμε ότι η πρώτη κατόπτευση θα πρέπει να γίνει εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο δάσος του Σέιχ Σου. Προσωπικά γνωρίζω το Σέιχ Σου από την εποχή που ήμουν φοιτητής εδώ στη Θεσσαλονίκη και το αγαπώ πολύ. Πρόκειται για ένα περιαστικό δάσος και ήταν ιδιαιτέρως αναγκαία η απόφαση που είχε ληφθεί για τον καθαρισμό του, καθώς πράγματι διανύσαμε ένα πολύ προβληματικό καλοκαίρι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες» σημείωσε. Στυλιανίδης-Σέιχ Σου: Η κλιματική αλλαγή τρέχει με πυρηνικές ταχύτητες

«Θα επιθεωρήσουμε τώρα τις εργασίες που έγιναν και πράγματι φαίνεται ότι έγινε επιστημονική δουλειά. Αξιοποιήθηκαν οι γνώσεις των δασολόγων. Ήταν συνεχώς η Περιφέρεια παρούσα και παρακολουθούσε τα πάντα. Ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία παραλαβής και αυτό σημαίνει ότι όλα πήγαν καλά» πρόσθεσε και ανέφερε: «Πιστεύω, λοιπόν, ότι έγινε μία επιστημονική, αλλά και πρακτική δουλειά που εξασφαλίζει και τα δάση μας και την ίδια στιγμή προστατεύει ανθρώπινες ζωές. Να σημειώσω, επίσης, ότι εδώ στο Σέιχ Σου πραγματοποιήθηκε και μία ειδική δουλειά, καθώς το δάσος αυτό είχε υποστεί μία μόλυνση τα τελευταία χρόνια που δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα. Ήταν όντως ειδικών συνθηκών οι καθαρισμοί – γιατί δυστυχώς έχουμε και την κακή συνήθεια να ρίχνουμε ακόμα και οικοδομικά υλικά μέσα στο δάσος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ