Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Χρυσή Αυγή : Οι ποινές των 7 του «διευθυντηρίου» της Χρυσής Αυγής – Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι 43 και η περίπτωση του Γιάννη Λαγού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρυσή Αυγή : Οι ποινές των 7 του «διευθυντηρίου» της Χρυσής Αυγής – Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι 43 και η περίπτωση του Γιάννη Λαγού

Αν κάποιος ήθελε να χωρίσει σε επιμέρους κατηγορίες της δίκη για την υπόθεση της Χρυσή Αυγής θα τραβούσε 3  διαχωριστικές γραμμές, όπως τις τοποθέτησε η ίδια η δικαστική απόφαση:

-Η πρώτη αφορά την βαρύτερη ποινική τιμωρία που περιμένει- με βάση την απόφαση- τους 7 «διευθυντές» της εγκληματικής οργάνωσης .  Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (καταδικάστηκαν οι Νικ. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παπάς,  Γιώργος Γερμενής, Γιάννης Λαγός και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) η ποινή κυμαίνεται από 5-15 χρόνια κάθειρξη. Με ένα ελαφρυντικό πέφτει στα 2-8 χρόνια και με δεύτερο ακόμα περισσότερο. Πάντως για αυτούς η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

-Η δεύτερη αφορά τους 43 κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση  (μεταξύ των οποίων και οι υπόλοιποι 11 βουλευτές του 2012) η ποινή για τους οποίους  κυμαίνεται από 5-10 χρόνια. Με αναγνώριση ενός ελαφρυντικού η ποινή πέφτει  στα 1-5 χρόνια. Η εισαγγελέας ζήτησε να τους αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση (μείωση ποινής) για τη μη τέλεση κακουργήματος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για  πρόβλεψη του προηγούμενου Κώδικα στο άρθρο 187 παρ. 6 ΠΚ που ανέφερε πως  «…η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».

-Η τρίτη αφορά τον Γιάννη Λαγό, και την τοποθέτησε ο ίδιος: Ο μοναδικός από τους κατηγορουμένους εν ενεργεία ευρωβουλευτής, κινείται πιο δυναμικά από τους υπόλοιπους (έχει ήδη αποχωρίσει από τη Χρυσή Αυγή μετά την εκλογή του) και ήδη προαναγγέλλει πως θα είναι παρών στο δικαστήριο ενώ καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

Πως θα γίνει η διαδικασία

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει αρχικά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά για τα οποία έχουν αιτηθεί οι κατηγορούμενοι. Συγκεκριμένα το σύνολο των 57 καταδικασθέντων (από τους 68 που κατηγορήθηκαν) ζήτησαν ελαφρυντικά και συγκεκριμένα ανά περίπτωση:

-Μη τέλεσης αδικημάτων κακουργηματικής φύσεως στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (όσοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

-Μη εύλογης διάρκειας της δίκης αφού αυτή ολοκληρώθηκε μετά από 5,5 χρόνια( το ελαφρυντικό θεσπίστηκε με τον νέο εν ισχύ Ποινικό Κώδικα)

-Προτέρου σύννομου βίου

-Καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη

Η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης επι των ελαφρυντικών θα γίνει αμέσως και αυτομάτως θα γνωρίζουμε το πλαίσιο ποινής.

Η εισαγγελέας

Μετά τα ελαφρυντικά θα προτείνει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου την ποινή για κάθε κατηγορούμενο και για κάθε αδίκημα. Το δικαστηριο θα αποσυρθεί σε νέα διάσκεψη και ακολούθως θα ανακοινώσει ποινές. Εν συνεχεία η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την συγχώνευση των ποινών (τελική ποινή).

Αναστολές

Άγνωστο παραμένει αν το δικαστήριο θα προλάβει σήμερα να ολοκληρώσει τη διαδικασία των ποινών και να μπει στο πιο κρίσιμο στάδιο που είναι οι αναστολές των ποινών. Σε αυτό το στάδιο οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και αναστολή εκτέλεσης της ποινής και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, δηλαδή να μην εκτελεστεί η απόφαση έως το Εφετείο. Η δικαστική απόφαση δεν σχετίζεται εν προκειμένω ούτε με το αδίκημα που έχει καταδικαστεί κάποιος, ούτε με το ύψος της ποινής. Μόνον με το αν θεωρηθεί «επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων» ή ως «ύποπτος φυγής».

Η περίπτωση Λαγού

Ο καταδικασμένος ως «διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης» στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή δήλωσε πως επιστρέφει στην Ελλάδα και στο ακροατήριο του δικαστηρίου  και κάλεσε σε συγκέντρωση υπέρ του.

Την συγκέντρωση αυτή όμως απαγόρευσε με ανακοίνωσή της χθες το βράδυ  η ΕΛ.ΑΣ αναφέροντας :

“Εκδίδεται, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής, δελτίο Τύπου, περί απαγόρευσης της αναγγελθείσης συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων.”

Ο Λαγός είναι ξεχωριστή περίπτωση εν προκειμένω δεδομένου ότι είναι εκλεγμένος και μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση , σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, δεν κινδυνεύει να εκπέσει του αξιώματός του, ούτε να χάσει τον μισθό (6.500 ευρω) του ευρωβουλευτή.

Άλλωστε και ο ίδιος με επιστολή του στο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «ζητεί προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του» επικαλούμενος ακριβώς αυτό: «Εις ό,τι αφορά στα του Ευρωκοινοβουλίου, θέλω να σας δηλώσω ότι δυνάμει του ελληνικού Ποινικού Κώδικα δεν προβλέπεται στέρηση των πολιτικών μου δικαιωμάτων σε καμία περίπτωση, γεγονός που καθιστά την στέρηση της εντολής μου αδύνατη. Έχω εκλεγεί με απόλυτα νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο από 130.000 Έλληνες και τυχόν παρεμπόδισή μου από την άσκηση των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, νοθεύει τη λαϊκή βούληση και τη Δημοκρατία.  Επιπλέον, δυνάμει της κρατούσας ελληνικής νομολογίας και θεωρίας, για την περίπτωσή μου ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι και το στάδιο μετά την άσκηση αναίρεσης και έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης».

Πάντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να χειριστεί γρήγορα τις διαδικασίες άρσης ασυλίας του πρώην Χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Το αίτημα από την ελληνική πολιτεία έφτασε και η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου, όταν θα γίνει η επόμενη Ολομέλεια. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία στην Επιτροπή JURI.

Διαβάστε ακόμα : O Γ. Λαγός καλεί σε συγκέντρωση στο Εφετείο και ζητεί από το Ευρωκοινοβούλιο «σεβασμό στα δικαιώματά του»

Διαβαστε ακόμα: Ισίδωρος Ντογιάκος – Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου : «Το τηλέφωνό μου δεν χτύπησε για «υποδείξεις» , είτε υπέρ είτε κατά της Χρυσής Αυγής»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ