Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Χτύπησε ξανά το κουδούνι στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία – Στη Θεσσαλονίκη ζήτησαν από τους μικρούς μαθητές να φέρουν… κουβέρτες – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, γονείς και μαθητές κατέφθασαν στις σχολικές μονάδες με τις μάσκες, τα αντισηπτικά και… τις κουβέρτες τους, καθώς τα μαθήματα θα γίνονται με ανοιχτά παράθυρα λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χτύπησε ξανά το κουδούνι στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία  – Στη Θεσσαλονίκη ζήτησαν από τους μικρούς μαθητές να φέρουν… κουβέρτες – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Μεγάλη μέρα η σημερινή για χιλιάδες παιδιά που επέστρεψαν πάλι στα θρανία τους μετά από δύο μήνες lockdown και τηλεκπαίδευσης. Κακά τα ψέματα η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη, όπως και η κοινωνικοποίηση των μικρών μαθητών στα νηπιαγωγεία και το παιχνίδι.

Μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων πήραν και πάλι τις θέσεις τους στις τάξεις τους.

 

Με μάσκες και… κουβέρτες η επιστροφή στα θρανία

Σε κάποια σχολεία οι μικροί μαθητές καταφθάνουν στα σχολεία τους μαζί με… τα κουβερτάκια τους.

  Συγκεκριμένα, σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, γονείς και μαθητές κατέφθασαν στις σχολικές μονάδες με τις μάσκες, τα αντισηπτικά και… τις κουβέρτες τους, καθώς τα μαθήματα θα γίνονται με ανοιχτά παράθυρα λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού.

Κάθε Δευτέρα, τα παιδιά θα φέρνουν μαζί τους τις κουβέρτες τους, στις οποίες θα αναγράφεται το όνομά τους και την Παρασκευή θα την επιστρέφουν σπίτι τους.

Να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη από τον Οκτώβριο στη Γερμανία και από το καλοκαίρι στη Δανία.

Στην Αθήνα, ο καιρός είναι ακόμα καλός και οι θερμοκρασίες επιτρέπουν στους μικρούς μαθητές να κάνουν μάθημα χωρίς κουβέρτα.

 

Για το γεγονός αυτό, μίλησαν στην κάμερα του MEGA ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καρναβός και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Κωνσταντίνος Καλλογερόπουλος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα σχολεία του δήμου έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για την έναρξη των μαθημάτων έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

Επαναλειτουργούν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εκτός από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, επαναλειτουργούν σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Η πρόεδρος του Βρεφοκομείου Αθηνών, Κατερίνα Κατριβάνου, μίλησε στο MEGA και εξήγησε ότι στους βρεφονηπιακούς πηγαίνουν παιδιά από έξι μηνών έως 4 ετών, και ως εκ τούτου δεν φορούν μάσκα.

Οι γονείς, συνέχισε, αφήνουν τα παιδιά έξω από τον σταθμό, ενώ οι χώροι που παίζουν τα παιδιά είναι ανοιχτοί και αερίζονται συνεχώς, έχοντας βέβαια θέρμανση.

 

 

Σύμφωνα με την ίδια, οι παιδαγωγοί θερμομετρούν τα παιδιά πριν μπουν στον χώρο.

Πάντως, όπως είπε η κ. Κατριβάνου, εάν κάποιο παιδάκι εμφανίσει συμπτώματα, θα απομονωθεί και θα ειδοποιηθούν οι γονείς του.

Τα μέτρα προστασίας στα σχολεία

Όπως είναι λογικό, η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό. Αυτά είναι, εν πολλοίς, τα μέτρα εκείνα που ίσχυσαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  • Έτσι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.
  • Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
  • Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνοδευόμενη από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και την ΓΓ Αναστασία Γκίκα επισκέφθηκαν  Δημοτικά σχολεία στην Μεταμόρφωση και τη Νέα Χαλκηδόνα.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και όσο το δυνατόν απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Κεραμέως. «Πρώτη ημέρα σήμερα επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και η χαρά των παιδιών είναι πολύ μεγάλη. Και η δική μας επίσης», τόνισε.

Η υπουργός σημείωσε ότι τα σχολεία αρχίζουν εκ νέου τη λειτουργία τους δια ζώσης, υπό τις οδηγίες και τις εισηγήσεις των ειδικών, με επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως τα δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς και η κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο.

«Τα παιδιά βρέθηκαν στις τάξεις, με τους συμμαθητές τους, τους δασκάλους τους. Βρήκαν τον φυσικό τους χώρο, που είναι το σχολείο», πρόσθεσε.

 

Η κ. Κεραμέως ευχαρίστησε τα στελέχη της Εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές «για τις πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν όλο το διάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά και για την εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους στα νέα μέτρα»

«Είμαστε πλάι στην εκπαιδευτική κοινότητα, για να διασφαλίσουμε την Υγεία και την Εκπαίδευση», κατέληξε στις δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, η κ. Κεραμέως εκτός από τους διευθυντές των σχολείων, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και ορισμένες τάξεις. Ευχήθηκε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς καλή χρονιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είπαν στην υπουργό ότι χαίρονται που άνοιξε το σχολείο, γιατί έτσι έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους φίλους τους.

 

Rapid test στους εκπαιδευτικούς 

Επίσης, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

 

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τι θα πρέπει να προσέξουν γονείς και εκπαιδευτικοί για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Μαρίζα Τσολιά μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Όπως τόνισε η κυρία Τσολιά, είναι αρκετά σημαντικό να γίνεται καλός αερισμός των τάξεων στα σχολεία, ενώ σημείωσε πως το κάθε σχολείο θα βρει τους τρόπους να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στην παρουσία άνω των 20 παιδιών σε κάποιες τάξεις, τονίζοντας πως «θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν λιγότερα, όμως δεν είναι εφικτό και έτσι θα πρέπει να πορευτούμε», ενώ υπογράμμισε πως δεν καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων κορoνοϊού στα σχολεία το προηγούμενο διάστημα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

 

Παράλληλα, πρόσθεσε πως όσα παιδιά εμφανίσουν συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς για να κάνουν rapid test και επανέλαβε πως «τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους και να αλλάζουν ρούχα όταν γυρίζουν στο σπίτι από το σχολείο».

Η κάμερα της «Κοινωνίας Ώρα MEGA» βρέθηκε σε δύο δημοτικά σχολεία, στην Αργυρούπολη και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν έτοιμοι για την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορoνοϊού.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/MEGATV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ